Hyppää sisältöön

Sähkö liikuttaa myös maan alla

Sähkö liikuttaa myös maan alla

17.12.2021

Testausinsinööri Jari Lohilahti tunnustelee SmartDrivellä varustetun Spraymec-betoniruiskun ohjausjärjestelmää aidoissa olosuhteissa Normetin testitunnelissa Iisalmessa. 

Kaivos- ja tunnelityömaiden koneet kulkevat yhä enemmän sähköllä. Iisalmelaisen Normetin uusinta teknologiaa ovat kolmiulotteinen laserskannaus ja automatisoituun betoniruiskutukseen tähtäävät koneet.


TEKSTI | JARMO SEPPÄLÄ   KUVA | KAI JÄDERHOLM

Myös maanalaisessa rakentamisessa halutaan parantaa operaatioiden turvallisuutta ja tuottavuutta. Iisalmelaisen kaivos- ja tunnelirakentamisen toimittaja Normetin Smart-ajattelun perustana on tuottaa asiakkaille juuri näihin lisäarvoa teknologian eri osa-alueilla, joita ovat digitaalisuus, etäkäyttö, robotiikka, akkukäyttöisyys ja virtuaalinen todellisuus. 

Ympäristöystävällinen SmartDrive-tuoteportfolio, joka käyttää uusinta akkuteknologiaa, on suunniteltu kokonaan sähkökäyttöä varten. Sen avulla voidaan työskennellä maan alla päästöttömästi ja tehokkaammin kuin perinteisillä dieselkäyttöisillä koneilla.

SmartDrive-tuoteperhe kattaa monen eri työvaiheen laitteet, joten asiakas voi toteuttaa koko operaation sähköisenä yhden konetyypin sijaan. Laitteet voidaan ladata vaivattomasti operaation yhteydessä työmaan omasta sähköverkosta. Litiumioniakut voidaan myös ladata erillisestä pikalatausasemasta nopeasti työkierron aikana tarvitsematta ottaa niitä laitteesta irti. 

– Mahdollisesti suurin hyöty ja säästö sähköajoneuvoista polttoainesäästöjen ohella on se, että ne vähentävät huomattavasti viilennys- ja tuuletustarvetta maan alla. Käyttökulut ovat vain murto-osa dieselkäyttöisiin koneisiin verrattuna, ja investointi maksaa itsensä takaisin nopeasti, Product Line Director Jukka Ristimäki esittelee.

Laatua laserskannauksella

SmartScan on kolmiulotteinen laserskannausteknologia, joka antaa mahdollisuuden ruiskutetun betonipinnan paksuuden mittaamiseen ja laadun varmistamiseen. Skannaus on erittäin nopea ja tehdään ennen betonin ruiskutusta sekä sen jälkeen, jolloin betonia saadaan kohteeseen optimimäärä. Näin säästetään betonia, lisätään toiminnan tehokkuutta ja varmistetaan rakenteiden turvallisuus.

SmartSpraytä, eli robotisoitua puominohjausta, kehitetään kohti automatisoituja betoniruiskutusprosesseja, minkä tavoitteena ovat tavallista menetelmää parempi lopputulos sekä pienemmät kustannukset. Lähivuosina yksi tavoitteista on saada ruiskutusprosessi automatisoitua yhdistämällä SmartSprayn ja SmartScanin teknologiat.

Product Line Director Jukka Ristimäki ja Senior Vice President Kari Hämäläinen käsissään Spraymec-betoniruiskun kauko-ohjauslaitteet. 

Virtuaaliympäristössä Normet voi testata uutta laitetta tuotekehityksessä Digital twin -konsepteilla jo ennen prototyypin valmistamista, ja koulutuksessa simulaattoria voidaan käyttää ennen laitteen käyttöönottoa.

Ammattitaitoisten työntekijöiden löytäminen kaivoksiin ja erityisesti ruiskubetonointiin on nykypäivänä haastavaa. SmartSprayn, SmartScanin ja koulutussimulaattorien ansiosta kokemattomampikin työntekijä pystyy ruiskuttamaan tasalaatuista ja hyvää ruiskubetonia lyhyellä perehdytyksellä.

Asiakkaat tuotekehityksessä

– Maanalainen rakentaminen on uusien teknologioiden ansiosta entistä turvallisempaa, ympäristöystävällisempää ja tuottavampaa, Senior Vice President Kari Hämäläinen luettelee.

Iisalmi on Normetin tuotannon ja globaalin tuotekehityksen keskus. Tuotteiden kysyntä on hyvässä kasvussa, joten Iisalmen-tehtaaseen on tarkoitus investoida jatkossakin. Normetin Marketing Manager Jukka Pihlavan mukaan Normetin asiakkaat haluavat niin maanalaisessa kaivostoiminnassa kuin tunnelirakentamisessa kehittää toimintojaan tehokkaiksi, turvallisiksi ja tuottaviksi. 

– Normet kehittää tuotteitaan ja palveluitaan yhteistyössä asiakkaidensa kanssa. Toimimme maailmanlaajuisesti ja voimme reagoida nopeasti alan vaatimuksiin. Meillä myös henkilöstön erikoisosaaminen pääsee hyvin esille. Olemme sitoutuneet asiakkaan tavoitteisiin ja haluamme pitkäaikaisia kumppanuuksia, Hämäläinen sanoo.

Haku