Säät muuttuvat, muuttuvatko katot?

Ilmasto on sekä kokemusperäisesti että tutkitusti muuttumassa. Tulisiko meidän huolestua kotiemme terveydestä ja kestävyydestä tulevissa sääolosuhteissa?
TEKSTI | VESIVEK KUVA | VESIVEK
Sademäärät ovat kasvaneet ympäri vuoden jo pidemmän aikaa, mutta suurinta kasvu on talvikuukausina, jolloin sade tulee yhä useammin vetenä tai räntänä lumen sijaan. Pidempien, selkeiden pakkasjaksojen puuttuessa kodin rakenteet eivät ehdi välillä kuivumaan. Myös pilvisyys lisääntyy erityisesti talvella. Kaikki nämä tekijät lisäävät homeen kasvua ja kosteuden kondensoitumista kodin rakenteissa. Otollisin ympäristö homeen muodostumiselle syntyy, kun ilmankosteus on yli 85 prosenttia ja lämpötila alle 10 astetta.
Yläpohjan merkitys korostuu
Katto- ja sadevesiremontit ovat kuluttajalle isoja investointeja. Niissä käytettyjen rakenne- ja materiaaliratkaisujen tulee olla pitkäikäisiä ja suunniteltu niin, että ne toimivat myös muuttuvissa sääolosuhteissa. Katto- ja ränniremonttien markkinajohtaja Vesivekin tekninen johtaja Jari Pohja kertoo, että yrityksen tuotekehitysosastolla on pitkään tutkittu ja lanseerattu uusia tuote- ja rakenneratkaisuja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.
– Periaatteenamme on aina ollut tarjota asiakkaille tuotteita, jotka on suunniteltu suomalaisiin koteihin ja koviin sääolosuhteisiin. Esimerkiksi Arvo-kourulle myönnämme peräti 60 vuoden puhkiruostumattomuustakuun, Pohja kertoo.
Vaihtelevien talvisäiden myötä yläpohjan tuulettuvuuden merkitys korostuu entisestään. Kun yläpohja tuulettuu hyvin, siirtyy ylimääräinen kosteus eristeistä sekä muista kattorakenteista ulkoilmaan, eikä kosteusvaurioita pääse syntymään. Tällöin esimerkiksi peltikatteeseen kondensoitunut vesi pääsee haihtumaan. Kondenssivettä muodostuu, kun yläpohjassa oleva lämmin ja kostea ilma törmää kylmään pintaan, esimerkiksi peltikatteeseen ja tiivistyy pisaroiksi.
Vesivekin käyttämä tuplatuuletusrakenne takaa riittävän ilmankierron aluskatteen molemmin puolin. Osa vanhemmista kattorakenteista vaatii kuitenkin erikoisratkaisuja, jotta riittävä tuulettuvuus voidaan saavuttaa. Siksi yrityksessä on konseptoitu erikoisrakenteita juuri näitä kohteita varten. Lisäksi remonteissa käytetään vesiohenteisella, 100-prosenttisesti energiakierrätettävällä puunsuoja-aineella käsiteltyä puutavaraa, jotta kattorakenteet pysyvät terveinä eivätkä kerää home- ja sienikasvustoja.
Monen tekijän summa
Aluskatteella on tuplatehtävä kattorakenteessa. Sen tulee pysäyttää ylhäältä tulevat mahdolliset vuodot sekä sitoa alhaalta nouseva kosteus. Uusi Vesivek Divoroll ProTM -aluskate on ainoa hengittävä aluskate, jolla on 30 vuoden valmistajan takuu. Se on tavanomaista painavampi ja paksumpi, joten se sitoo siten enemmän vettä itseensä. Näin lisääntyvä kosteus ei pääse valumaan yläpohjaan eikä vaurioittamaan rakenteita. Samoin uuden aluskatteen mekaaninen lujuus ja UV-säteilyn kesto ovat erinomaisia.
– Jokainen katto on erilainen, ja vaatii asiantuntemusta sekä tarkan kuntoarvion oikeiden ja pitkäikäisten ratkaisujen löytämiseksi. Vesivekin omat asentajat on koulutettu toteuttamaan konseptoidut ratkaisut, ja heidän työlle myönnetään viiden vuoden asennustakuu, Pohja avaa.