Hyppää sisältöön

Säästöjä älykkäällä lämmityksen optimoinnilla

Säästöjä älykkäällä lämmityksen optimoinnilla

16.12.2021

Älykäs lämmitys -palvelun uusi teknologia mahdollistaa lämmityksen optimoinnin huonekohtaisesti ja automaattisesti langattomien Wi-Fi-termostaattien avulla.

Toimistotilojen lämmityksessä hukataan selvää rahaa lämmittämällä tiloja turhaan. Älykkäällä lämmityksen optimoinnilla on mahdollista säästää jopa 15-35 prosenttia lämmityskuluissa.


TEKSTI | SUVI HUTTUNEN KUVA | JOONA RAEVUORI

Kiinteistönvälittäjät, koodarit, hieroja ja joogasali samassa rakennuksessa – omilla aikatauluillaan ja lämmitystarpeillaan, toiveenaan sopivan lämpöiset tilat.

Kiinteistönomistajan on haastavaa miellyttää kaikkia yhdellä ratkaisulla. Lämmitys on kiinteistöjen suurimpia yksittäisiä kustannuksia. Tiloja ei haluta ylilämmittää ja tuhlata energiaa, mutta toisaalta sisälämpötilan on oltava miellyttävä työtehokkuuden kannalta. Optimaalinen huonelämpötila lisää työtehokkuutta sekä tilojen käyttömukavuutta. Jopa yhden lämpöasteen poikkeama voi tarkoittaa kahden prosentin laskua tehokkuudessa.

–  Voimme helpottaa kiinteistönomistajan arkea uusimman teknologian avulla. Kun tiedämme milloin ja minkälaista työtä tiloissa tehdään, voimme ohjata lämmitystä älykkäästi ja huonekohtaisesti. Palvelumme avulla säädämme lämpötilat alhaisemmiksi, kun tilat eivät ole käytössä. Palvelu varmistaa automaattisesti, että tilat ovat sopivan lämpimät, kun niitä tarvitaan, kertoo Nivoksen liiketoimintajohtaja Sanna Kokkonen.

Oppii tilan lämmitystarpeen

Nivoksen tarjoama palvelu lämmittää rakennuksen jokaista huonetta yksilöllisesti ja huoneen käyttötarkoituksen mukaisesti. Palvelussa ohjataan langattomia Wi-Fi-termostaatteja, jotka vaihdetaan perinteisten termostaattien tilalle.

Palvelu ennakoi ottamalla huomioon paikallisen sääennusteen. Se oppii, kuinka paljon aikaisemmin huoneen lämmitys on aloitettava, jotta huone saavuttaa tavoitelämpötilan haluttuna ajankohtana. Kaikki tapahtuu automaattisesti.

– Palvelun älykkyys näkyy myös siinä, että se pystyy mukautumaan muutoksiin, kuten esimerkiksi ikkunan avaamiseen. Kun lämmitys on tasaista, ei tule valituksia liian kuumasta tai kylmästä. Älykkään lämmityksen ansiosta myös tarpeettomat huoltokäynnit vähenevät, Kokkonen kertoo. 

Palvelun älykkyys näkyy myös siinä, että se pystyy mukautumaan muutoksiin.

Nivoksen liiketoimintajohtaja Sanna Kokkonen

Helppo energiaremontti

Älykäs lämmitys -palvelu edellyttää vain patteritermostaattien vaihtamista langattomiin Wi-Fi-termostaatteihin, jotka yhdistetään rakennuksen WLAN-verkkoon. Loppu tapahtuu pilvipalvelun kautta. Palvelu sopii kaikkiin rakennuksiin, joissa on vesikiertoinen patterilämmitys. Termostaattien vaihto ei vaikuta kiinteistön toimintaan, vaan niiden asennus onnistuu helposti tilojen ollessa käytössä.

– Kun rakennuksessa mietitään energiatehokkuuden parantamista, tämä on vaivaton ja edullinen ratkaisu esimerkiksi kaukolämmitettyihin kiinteistöihin. Investointi energiatehokkuuteen nostaa huomattavasti kiinteistön arvoa.

Esimerkiksi toimistorakennuksessa, jonka vuotuinen lämmitysenergian kulutus on noin 380 MWh, aloitusmaksu on hieman yli 10 000 euroa. Se sisältää termostaatit, asennuksen ja palvelun käyttöönoton. Lisäksi palvelulla on kuukausimaksu.

– Kannattavuus arvioidaan aina kohteen erityispiirteet huomioon ottaen. Siihen vaikuttaa muun muassa se, mikä lämmitysmuoto kiinteistössä on käytössä. Palvelun lyhyt takaisinmaksuaika, 3-6 vuotta, tarjoaa kiinteistönomistajalle erinomaisen sijoitetun pääoman tuoton, Kokkonen vakuuttaa.

Säästöä ja viihtyvyyttä

  • Kiinteistön jokaisen huoneen lämmitys optimoidaan yksilöllisesti sen käyttötarkoituksen mukaiseen lämpötilaan.
  • Lämmitys on ennakoiva ja ottaa huomioon mm. paikallissääennusteen sekä mukautuu ympäristössä tapahtuviin muutoksiin.
  • Maksimoi työskentelymukavuuden ja tuo 15-35% säästön lämmityskustannuksissa vuositasolla. 
  • nivos.fi/alya-lammitykseen

Haku