Hyppää sisältöön

Säästöä eristämällä – ilmasto kiittää

Säästöä eristämällä – ilmasto kiittää

5.04.2022

Rakennusten energiankulutuksen perusta on hyvä eristys, jonka ansiosta lämmöntarve ei pääse nousemaan kovimmillakaan pakkasilla. Kesällä eristys puolestaan suojaa kuumalta ilmalta.

Energian hinnan nopea nousu on yllättänyt monet. Vaihtuviin tilanteisiin on kuitenkin mahdollista varautua eristämällä asunnot oikein. Samalla voi säästää rahaa ja vähennetään ilmastohaittoja.

TEKSTI JA KUVAT | FINNFOAM   

Suomen uudisrakentamisen U-arvojen vaatimustasot ovat edelleen vaatimattomat. Asia on erittäin merkittävä, koska vaatimustaso määrittelee tavat toimia. Rakennusten käytönaikainen energiankulutus on suurin hiilijalanjäljen aiheuttaja: jopa 75 prosenttia rakennuksen elinkaaren aikaisista päästöistä.

Sama pätee myös vanhoihin rakennuksiin, joissa energian käyttö on vielä huomattavasti suurempaa ja päästöt sen mukaiset.

Helppo ja tehokas ratkaisu

Asiaan on helppo ratkaisu: energiatehokkuus eli hyvä lämmöneristys, johon kuuluvat myös energiatehokkaat ikkunat ja ovet. Hyvällä lämmöneristyksellä voidaan laskea esimerkiksi pientalon energiankulutusta jopa 10 000–20 000 kWh vuodessa, jolloin energian hinnan nousulla on vain pienet vaikutukset loppulaskuun. 

Suomessa minimivaatimuksilla rakentamisen kulttuuri kuitenkin elää voimakkaana. Kun määräykset eivät ohjaa rakentamista, eivätkä kuluttajat välttämättä osaa vaatia parempaa, niin rakennusten energiatehokkuuden parannus on jäänyt tekniikan kehityksen varaan. 

Vanha sanonta kuuluu, että hyvin eristetty talo on paras eläkesäästö.

Finnfoamin markkinointi- ja kehitysjohtaja Asso Erävuoma

– Kehittyvää teknologiaa toki tarvitaan, mutta ekologisuuden ja alhaisen energiankulutuksen perusta on aina erittäin hyvin eristetty rakennus kokonaisuudessaan. Tämä takaa sen, että kovimmillakaan talvipakkasilla lämmityksen tarve ei juurikaan nouse. Kesähelteillä sama rakenne eristää kuumaa vastaan, sanoo markkinointi- ja kehitysjohtaja Asso Erävuoma Finnfoam Oy:ltä.

Vihrein kilowattitunti

Energiatehokkuusasetuksen rakenteellista energiatehokkuutta käsittelevä pykälä 33 on ollut vaihtoehtoisena reittinä osoittaa vaatimustenmukaisuus. Sen käyttäminen on jäänyt pienen piirin sisäiseksi, koska esimerkiksi pientalopuolella rakenteellisesti energiatehokasta mallia ei ole ollut tarjolla. 

– Ympäristön vinkkelistä vihrein kilowattitunti on käyttämättä jätetty watti. Meidän tulisikin katsoa tulevaisuuden rakentamista Kioton pyramidin opeilla, jossa ensimmäinen askel on lämmönhukan vähentäminen. Kaikki muut asiat, kuten teknologia ja energiamuodot, tulevat vasta seuraavilla askelmilla, Erävuoma pohtii.

Finnfoamilta kerrotaan, että hyvällä lämmöneristyksellä on mahdollista laskea esimerkiksi pientalon energianklutusta jopa 10 000–20 000 kWh vuodessa.

Hän jatkaa, että korjaamisessa karkeaksi säännöksi on muodostumassa ”lisäeristä aina niin paljon kuin vain mahdollista”, koska hyödyt ympäristölle ja kukkarolle ovat pitkässä juoksussa erittäin myönteisiä. Ympäristöystävällisyys ja taloudellisuus kulkevat käsi kädessä.

− Vanha sanonta kuuluu, että hyvin eristetty talo on paras eläkesäästö, tiivistää Erävuoma.

Lämmöneristeitä valmistava Finnfoam on toiminut jo yli 40 vuotta, ja sen innovaatioista on syntynyt useita menestyviä tuotteita.

Turvaa sekä lämpöä

  • Finnfoamin tehokkailla ja homehtumattomilla eristeillä nollaenergiatalon toteuttaminen on turvallista.
  • Tehokkaiden eristeiden ansiosta rakennepaksuudet pysyvät maltillisina. Uudiskohteessa lisäkustannuksen takaisinmaksuaika on vain muutamia vuosia.
  • Vanhojen eristeiden vaihtaminen tehokkaampiin FF-PIR-eristeisiin tuo merkittäviä parannuksia muun muassa palonkestoon.
  • Paremmasta lämmön eristämisestä aiheutuva lisäkustannus on mahdollista saada suurelta osin takaisin lämmitysjärjestelmän kustannussäästöissä.
  • Innovatiivinen FF-FLOOR- lattiaratkaisu laskee merkittävästi asuinrakennuksen alapohjan hiilijalanjälkeä.

Haku