Hyppää sisältöön

Säästöä eristämällä – ilmasto kiittää

Säästöä eristämällä – ilmasto kiittää

14.03.2023

Rakennusten energiankulutuksen perusta on hyvä eristys, jonka ansiosta lämmöntarve ei pääse nousemaan kovillakaan pakkasilla. Kesällä eristys suojaa kuumalta ilmalta.

Energian hinnan nopea nousu on yllättänyt monet. Vaihtuviin tilanteisiin on silti mahdollista varautua eristämällä asunnot oikein. Samalla voidaan säästää rahaa ja vähentää ilmastohaittoja.

TEKSTI ja kuvat | finnfoam


Suomen uudisrakentamisen U-arvojen vaatimustasot ovat edelleen vaatimattomat. Asia on erittäin merkittävä, koska vaatimustaso määrittelee tavat toimia. Rakennusten käytönaikainen energiankulutus on suurin hiilijalanjäljen aiheuttaja: jopa 75 prosenttia rakennuksen elinkaaren aikaisista päästöistä.

Sama pätee myös vanhoihin rakennuksiin, joissa energian käyttö on vielä huomattavasti suurempaa ja päästöt sen mukaiset.

Helppo ja tehokas ratkaisu

Asiaan on helppo ratkaisu: energiatehokkuus eli hyvä lämmöneristys, johon kuuluvat myös energiatehokkaat ikkunat ja ovet. Hyvällä lämmöneristyksellä voidaan laskea esimerkiksi pientalon energiankulutusta jopa 20 000 kWh vuodessa, jolloin energian hinnan nousulla on merkittävästi pienemmät vaikutukset loppulaskuun. 

Suomessa minimivaatimuksilla rakentamisen kulttuuri kuitenkin elää voimakkaana. Kun määräykset eivät ohjaa rakentamista, eivätkä kuluttajat välttämättä osaa vaatia parempaa, jää rakennusten energiatehokkuuden parannus tekniikan kehityksen varaan. 

– Kehittyvää teknologiaa toki tarvitaan, mutta ekologisuuden ja alhaisen energiankulutuksen perusta on aina erittäin hyvin eristetty rakennus kokonaisuudessaan. Tämä takaa sen, että kovimmillakaan talvipakkasilla lämmityksen tarve ei juurikaan nouse. Kesähelteillä sama rakenne eristää kuumaa vastaan, sanoo markkinointi- ja kehitysjohtaja Asso Erävuoma Finnfoam Oy:ltä.

Vihrein kilowattitunti

Energiatehokkuusasetuksen rakenteellista energiatehokkuutta käsittelevä pykälä 33 on ollut vaihtoehtoisena reittinä osoittaa vaatimustenmukaisuus. Sen käyttäminen on kuitenkin jäänyt pienen piirin sisäiseksi, sillä esimerkiksi pientalopuolella rakenteellisesti energiatehokasta mallia ei ole ollut tarjolla. 

– Ympäristön vinkkelistä vihrein kilowattitunti on käyttämättä jätetty watti. Meidän tulisikin katsoa tulevaisuuden rakentamista Kioton pyramidin opeilla, jossa ensimmäinen askel on lämmönhukan vähentäminen. Kaikki muut asiat, kuten teknologia ja energiamuodot, tulevat vasta seuraavilla askelmilla, Erävuoma pohtii.

Hän jatkaa, että korjaamisessa karkeaksi säännöksi on muodostumassa ”lisäeristä aina niin paljon kuin vain mahdollista”, koska hyödyt ympäristölle ja kukkarolle ovat pitkässä juoksussa erittäin myönteisiä. Ympäristöystävällisyys ja taloudellisuus kulkevat käsi kädessä.

− Vanha sanonta kuuluu, että hyvin eristetty talo on paras eläkesäästö.

Lämmöneristeitä valmistava Finnfoam on toiminut jo yli 40 vuotta, ja sen innovaatioista on syntynyt useita menestyviä tuotteita rakennusteollisuuteen.

Ympäristölle hyvä lämmöneriste

  • Finnfoamin tehokkailla, homehtumattomilla eristeillä nollaenergiatalon toteuttaminen on turvallista.
  • Minimoidakseen ympäristön kuormitusta ja rakennusalan hiilidioksidipäästöjä Finnfoam hyödyntää tuotteissaan mahdollisimman paljon kierrätysraaka-aineita.
  • Energiatehokkaiden eristeiden ansiosta rakennepaksuudetkin pysyvät maltillisina. Uudiskohteessa lisäkustannuksen takaisinmaksuaika on vain muutamia vuosia.

Haku