Hyppää sisältöön

Saaristonäyttely kaikille aisteille

Saaristonäyttely kaikille aisteille

17.06.2021

Näyttelyssä on pelillisiä ja toiminnallisia sisältöjä, jotka vievät vierailijan syvemmälle saaristoon ja jopa veden pinnan alle.

Turun Forum Marinumin uusi näyttely 40 000+ tuo saaristokokemuksen iholle. Merimuseon kesätarjonta täydentyy ulkotiloissa olevalla kesätorilla, jossa on toimintaa ja tapahtumia.

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Suvi Elo

Turussa sijaitseva Merikeskus ja Merimuseo Forum Marinum vie uutuusnäyttelyssä vieraansa saaristoon. Saaristonäyttely 40 000+ kertoo Suomen lounaisen saariston luonnosta, elämästä ja vuodenaikojen vaihtumisesta. Nimi viittaa Saaristomeren saarten määrään.

Esittämistavat ovat monipuoliset: näyttelyssä on kuva- ja tekstiaineiston ohella video- ja ääniteoksia sekä pelillisyyttä. Esimerkiksi Elämä saaristossa -kokonaisuus koostuu yhdestätoista videodokumentista eri ikäisten, eri puolilla saaristoa asuvien ihmisten elämästä.

– Teoksessa on nostettu esiin yksittäisiä tarinoita, helmiä, jotka vievät ajatukset saaristoon, sanoo näyttelysuunnittelija Hanna Niittymäki Forum Marinumista.

Luonto on tärkeä osa saaristokokemusta, ja se on runsaana esillä myös 40 000+-näyttelyssä. Välillä voi kuunnella Seilin saaren lintuja, välillä sukelletaan veden alle, piiloon jäävien luontoelämysten äärelle. Tutuksi tulevat rakkohaurumetsät, pohjasedimentin pieneliöt ja muu pinnanalainen maailma.

– Saaristo on laaja alue, joka alkaa jo Turun Ruissalosta. Sisäsaariston sinivihreä, metsäinen saaristokokemus jatkuu ulkosaariston karuihin maisemiin, sanoo koordinaattori Selina Raunio näyttelyn suunnittelijatiimistä.

40 000+ -saaristonäyttely jää museoon pysyvästi, kertovat näyttelysuunnittelija Hanna Niittymäki ja koordinaattori Selina Raunio.

Ideana kestävämpi matkailu

Kekseliäs arkkitehtuuri vie kokijan lähelle saaristoa. Aki Päivärinteen suunnittelemat ääniteokset ja Brave Teddyn 270 asteen elävä panoraamakuva saaristoluonnosta saavat uppoutumaan maisemaan. 

Panoraamahuone on tarkoitettu tilaksi, jossa voi rauhoittua saariston hitaassa rytmissä. Videoteos koostuu viipyilevistä hetkistä ympäri saaristoa eri vuodenaikoina.

Erillisen lastennurkan sijaan lapsille ja lapsenmielisille suunnattuja pelillisiä ja toiminnallisia sisältöjä on siellä täällä näyttelytilassa. Näin lapset ja aikuiset voivat tutustua näyttelyyn samaan tahtiin.

Saaristonäyttely 40 000+ on koottu usean yhteistyökumppanin voimin. Mukana ovat esimerkiksi Turun yliopisto ja Åbo Akademi, joilta on saatu paljon arvokasta tutkimustietoa, että John Nurmisen säätiö, Pidä Saaristo Siistinä ry, Metsähallitus, alueen Visit-matkailuorganisaatiot ja monet muut.

Näyttely tuo esiin paitsi saaristoa itseään, myös kestävän matkailun ideaa. Näyttely itsessään on keino kokea saaristoa lähtemättä sinne fyysisesti, mutta se myös kannustaa tasoittamaan matkailun piikkejä ja tutustumaan saariston maailmaan myös muulloin kuin kesällä.

Näyttely on toteutettu Archipelago Access -hankkeessa, joka on saanut rahoituksen EU:n Central Baltic Interreg -ohjelmasta. Hankkeen tavoitteena on ollut edistää saaristomatkailua kestävällä tavalla ja osoittaa, kuinka Turku ja Tukholma toimivat portteina saaristoon.

TAIDEKOKEMUKSET voivat olla aineeton matkamuisto esineen sijaan.

Toimintaa kesätorilla

Tämän kesän uutta on myös Forum Marinumin kesätori. Kesätorin kontissa on kymmenviikkoisen kesäkauden ajan esillä eri tahojen toiminnallisia esittelyjä: ideoita saaristomatkailuun, ruokamaistatuksia, pientä hauskaa tekemistä.

– Kesätorilla ja museokaupassa tarjolla olevat ruokamatkamuistotuotteet ovat paikallisten tuottajien erikoisuuksia kuten härkäpapunäkkäriä ja voikukkamarmeladia, Raunio kertoo.

Kontin näytteilleasettajat vaihtuvat lähes viikottain, ja lista tulevien viikkojen ohjelmasta löytyy Forum Marinumin nettisivuilta.

Kesän aikana Jokisatamassa on mahdollisuus kokea myös ”Merellinen lepopaikka” ja ”Taidemeren tanssit”. Ne ovat osa Taidemeri-ohjelmaa, joka tuo taiteen ja kulttuurin palvelut osaksi Merikeskuksen uusia sisältöjä, ja mahdollistavat taiteen keinoin merellisyyden ja saariston vahvemman kokemisen jokirannassa. 

– Taidekokemukset voivat olla elämyksellinen, kokemuksellinen ja aineeton matkamuisto esinematkamuiston sijaan, Raunio sanoo. 

Uudet avaukset ovat osa Turun kaupungin, Forum Marinumin ja laajan kumppaniverkoston tiivistä Merikeskus-hanketta, jossa merellisyys ja upea saaristo tuodaan kosketusetäisyydelle ja vahvistetaan entisestään Turkua merellisenä kaupunkina. 

Haku