Hyppää sisältöön

Saariston ilosanoma tarttuu

Saariston ilosanoma tarttuu

16.01.2024

Ahvenanmaalla järjestetty kokousmatka on unohtumaton saaristoelämys. Tuhansien saarien Ahvenanmaa hemmottelee kokousvieraita luonnonläheisyydellä, lähiruoalla ja hyväntuulisella tunnelmalla. 

Saaristoluonto saa paitsi ajan pysähtymään myös mielen levähtämään ja ajatukset kirkastumaan. Se tekeekin Ahvenanmaasta oivallisen kokouspaikan.

TEKSTI mari korhonen | kuvat visit åland

Tuhansien saarien Ahvenanmaalla elää Pohjoismaiden onnellisin kansa, jonka leppoisa elämänmeno ja hyväntuulinen tunnelma tarttuu kävijöihinkin. 

– Ahvenanmaalle tultaessa kieli, maisemat ja ilmapiiri vaihtuvat. On kuin tulisi ulkomaille, vaikka pysytään kotimaassa. Ajatukset irtoavat arjesta aivan eri tavalla kuin tutuissa maisemissa, mikä luo ihanteelliset olosuhteet uusien luovien ideoiden syntymiselle ja yhdessäololle. Moni kiitteleekin jälkeenpäin, miten hienoa oli kun kaikki olivat kerrankin sataprosenttisesti läsnä, Niko Micklin Visit Ålandilta kuvailee Ahvenanmaan antia ja jatkaa:

– Maarianhaminan kompakti koko ja idyllinen tunnelma pitävät porukan yhdessä koko matkan ajan. Täällä kaikki on noin 400 metrin etäisyydellä, joten kukaan ei karkaa kauas, eikä kullanarvoista aikaa kulu logistisiin siirtymiin. Kun kaikki ovat läsnä ja lähellä, lyhyessäkin ajassa saa ihmeitä aikaan, Micklin hymyilee ja kokemus puhuu.

Kokous- ja kongressivieraita ajatellen Ahvenanmaa on parhaimmillaan keväisin ja syksyisin, kun meri on vielä lämmin ja nähtävyydet ovat avoinna, mutta kovin ruuhka jo hellittänyt ja ympäristö rauhoittunut. Kiireisimmän turistisesongin ulkopuolella kapasiteettia riittää suurtenkin tapahtumien toteuttamiseen.

– Hotellien kokoustilojen lisäksi Maarianhaminassa on lukuisia korkeatasoisia kohtaamispaikkoja, joista kulttuuri- ja kongressitalo Alandican huippuvarusteltu auditorio tarjoaa puitteet jopa 600 ihmisen tapahtumille. Saman talon erikokoiset kabinetit puolestaan palvelevat intiimimpiä tilaisuuksia, Micklin esittelee. 

Kokemus, joka ei unohdu

Kiehtova historia, nykyaikaiset palvelut ja aitous tekevät Ahvenanmaasta kohteen täynnä kiinnostavia kontrasteja. Saarimaailma tarjoilee nautintoja kaikille aisteille ja vivahteikas tarjonta taipuu monenlaiseen makuun.

– Kokousvieraiden keskuudessa suosittuja aktiviteetteja ovat muun muassa melonta- ja veneretket saaristoon, illalliset vesillä sekä vierailut paikallisissa omenapuutarhoissa, pienpanimoissa ja -meijerissä lähituotannon herkuista nautiskellen, Micklin kertoo.

Jos kokouskansa haluaa sukeltaa kokonaan saaristoluonnon syleilyyn, yritystapahtuma voidaan järjestää yksityiskäyttöön vuokrattavalla Silverskärin saarella. Saaristokylän tunnelma saunoineen ja merellisine aktiviteetteineen tekee lähtemättömän vaikutuksen. 

– Silverskärin saaristoelämys on kokemus, joka ei unohdu. Nykyaikainen kokoustila 100 hengelle tarjoaa täydellisen työrauhan tehokkaaseen kokoustamiseen valokuituyhteyksillä ja aktiviteetit kalastuksesta savikiekkoammuntaan ja kajakkiveneilyyn viihdyttävät vapaalla. Saarella on 54 vuodepaikkaa, joilla jokaisella on omanlainen persoonallinen tyylinsä, Micklin kuvailee. 

Aivoruokaa suoraan merestä

Ahvenanmaan paikallistuotanto ja puhtaat raaka-aineet näyttäytyvät tuoreimmillaan saariolosuhteissa, jossa kokki loihtii yritysvieraille aivoruokaa lähiluonnon antimista. 

– Kun kokki lähtee aamulla verkkojen kanssa vesille ja lounaaksi syödään keittoa kalasaaliin ahvenista, ei ruoka enää tuoreemmaksi mene, Micklin juttelee.

Silverskärin ainutlaatuisessa ympäristössä viihtyy myös Veuve Clicquot’n samppanja, joten lähituotantoa juhlistava illallinen saa seurakseen arvoisensa kuplivan.

– Sukeltajat löysivät maailman vanhimman samppanjan Ahvenanmaalle uponneesta hylystä vuonna 2010. Mereen uponneet kuplivat olivat säilyneet hyvänä, josta inspiroituneena ”keltaista leskeä” on säilötty Silverskärin vesillä osana Kellari meressä -hanketta jo useamman vuoden ajan. Kokousvieraat pääsevät tutustumaan kiehtovaan tarinaan kuplivissa tunnelmissa, Micklin poksauttaa keskustelun päätteeksi.

Haku