Saamelaiskulttuuri tutuksi kokouksen tai konferenssin lomassa

Sajos on inarinsaamea ja tarkoittaa paikkaa, jossa viihdytään, mutta jonne ei jäädä asumaan. Sellainen on myös Inarin Sajos keskellä arktista luontoa.
Teksti Maria Paldanius Kuva Saamelaiskäräjät
Maanantaina ministeriön kokous ja tiistaina joogatunti. Keskiviikkona konsertti ja torstaina elokuvanäytös. Perjantaina saamelaiskäräjien kokous. Tältä voisi näyttää tyypillinen viikko Inarissa sijaitsevan Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen konferenssi- ja kokoustiloissa.
– Sajos on monipuolinen kulttuurikeskus ja modernilla tekniikalla varustettu konferenssi- ja kokouspaikka keskellä luonnon rauhaa. Rakennus on myös arkkitehtonisesti erityinen ja rakennettu alun perin saamelaisyhteisöä varten, kertoo markkinointipäällikkö Katariina Guttorm.
Sajos on nimensä mukaisesti paikka, jossa viihdytään, mutta jonne ei jäädä asumaan. Nimi on mitä osuvin arktisessa miljöössä, Juutuanjoen varrella sijaitsevalle kokouspaikalle. Asuminen, ja yöpyminen onnistuu puolestaan kivenheiton päässä sijaitsevassa Inarin kylässä.
– Kokousvieraille kiinnostavaa on sekin, että talo tarjoaa tekemistä myös tauoille. Meiltä löytyy kirjasto ja vaihtuva taidenäyttely, sekä elävää saamelaiskulttuuria saamenkäsitöiden kautta esittelevä käsityönäyttely. Saamenkäsityöliikkeestä voi hankkia saamelaisten käsityöläisten tekemiä tuotteita itselleen kotiinvietäväksi.
Huipputekniikkaa ja ekologisuutta
Kokous- ja konferenssitilojen osalta Sajos on omaa luokkaansa. Jopa 300 vierasta vetävä auditorio mahdollistaa isompienkin seminaarien, konferenssien tai konserttien järjestämisen. Myös parlamenttisali, jossa pidetään saamelaiskäräjien kokoukset, on vuokrattavissa käyttöön.
– Norjassa saamelaiskäräjien parlamenttisalissa ei voi pitää muita kokouksia. Meillä kuka tahansa voi varata sen kokoustilaksi käyttöön, Guttorm kertoo.
Pienempiin tilaisuuksiin tarjolla on kaksi noin 10 hengen tilaa, jotka ovat myös yhdistettävissä, sekä yksi, noin 20 hengen tila. Kaikkia kokous- ja konferenssitiloja yhdistää muutama erityispiirre. Tilojen nykyaikaisuus, tietosuojaturvallisuus, huipputekniikka ja ekologisuus.
– Tekninen toteutus on ylpeytemme. Osaavat teknikot varmistavat kokousten sujuvuuden. Meillä on myös ainutlaatuinen tulkkausmahdollisuus. Tällä hetkellä voimme tarjota tulkkausmahdollisuuden eli siis tulkkauskopin, tekniikan ja tulkit samanaikaisesti seitsemälle eri kielelle.
Luontoarvojen kunnioittaminen on koko saamelaiskulttuuria ja siten myös Sajoksen toimintaa läpileikkaava teema. Ympäristöä on mietitty niin pesuaineissa kuin työvaatevalinnoissakin. Vaatteet ja kahvilan pöytäliinat ovat kierrätettävää materiaalia. Kahvilasta puheen ollen: koltansaamenkielen teetä tarkoittavasta sanasta tuleva Čaiju on Suomen pohjoisin Luomua-ravintola. Luomu ja lähiruoka ovat kokoustarjoilujen keskiössä.
– Tarjolla on muun muassa paikallista poroa ja kalaa sekä pienpaahtimoiden pavuista keitettyä luomukahvia ja raakasuklaita. Kaikki tehdään itse, ja vältämme kertakäyttöastioiden käyttöä. Haluamme omalta osaltamme tukea kotimaista tuotantoa ja kestävää kehitystä kaikin tavoin. Toivomme, että se välittyy myös vieraillemme asti, Guttorm ynnää.