Hyppää sisältöön

Ruukki kutsuu Raaseporiin

Ruukki kutsuu Raaseporiin

18.03.2021

Raaseporin tieverkostoa sekä ulkoilureittejä kehitetään ja kunnostetaan jatkuvasti palvelemaan entistä paremmin niin asukkaiden kuin matkailijoiden liikkumista.

Billnäsin ruukki on yksi Raaseporin kehittyvistä alueista. Kaunis miljöö kutsuu sekä ihmisiä että kaloja.

Teksti Raaseporin kaupunki & Nina Sointu  Kuvat Nooah Riijärvi & Johan Ljunqvist

Vain muutaman kilometrin päässä Karjaan juna-asemalta sijaitsee Billnäsin vanha ruukkimiljöö. Rauhallinen idylli luo ensivaikutelman raukeasta pikkukylästä, mutta todellisuudessa pinnan alla kuhisee elämää. Vuonna 2019 avattu Ratavallin pyöräilyreitti on saanut ihmiset liikkeelle – nyt junaan voi hypätä oman pyörän kanssa ja polkea Karjaan asemalta Billnäsin sekä Åminneforsin ruukin kautta aina Fiskarsin ruukkiin saakka. Pyöräilijöiden lisäksi viime vuonna Billnäsiin saapuivat kauan odotetut vaelluskalat. Toukokuussa 2020 avatut kalaportaat mahdollistavat kalojen nousun Mustionjokeen yli 60 vuoden tauon jälkeen. 

Yksi iso, tänä vuonna starttaava projekti on noin kahden kilometrin pituisen ulkoilureitin rakentaminen ruukkialueen ympäri. Reitin varrelle sijoitetaan opastekylttejä, joista voi lukea ruukin historiasta, sen rakennuksista ja luontoaiheista. Reitin kohokohta on kalaportaiden yläpäähän rakennettava näköalatasanne, josta voi seurata kalojen jokavuotista vaellusta ensin ylös Mustionjokeen ja sitten taas takaisin mereen. Näköalatasanteen ja sinne johtavan ponttonisillan on suunniteltu valmistuvan kesään 2021 mennessä.

Lohet vaeltavat kalatiellä

Kalaportaat ovat olleet jo itsessään iso rakennusurakka. Kaloille rakennettu, voimalaitoksen ohittava kalatie mahdollistaa sen, että vaelluskalat pääsevät nousemaan luontaisille kutualueilleen. Viime vuonna vaelluskalaseurannassa havaittiin muun muassa lohien löytäneen tiensä kalatiehen. Lohen nousu takaisin Mustionjokeen on edellytys erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan, eli raakkukannan elvytykselle, sillä raakkujen toukat kehittyvät vaelluskalojen kiduksissa. Koko Mustionjokilaakso onkin luontoarvoiltaan arvokas kohde, johon kannattaa tulla tutustumaan kauempaakin.

Etätöitä upeassa miljöössä

Billnäsin ruukki on suosittu kokous- ja hääpaikka, joka on aiemmin toiminut lähes 400 vuotta suomalaisen teollisuuden ja liike-elämän näyttämönä. Nyt kulttuurihistoriallisesti merkittävä alue avautuu myös etätyöläisille, kun Billnäs Ruukki Oy ottaa askeleen kohti uutta.

– Ruukissa on remontoitu useita tiloja vieraiden käyttöön. On loogista, että tässä uudessa muuttuvassa ajassa kehitämme etätyömahdollisuuksia ja uusia kokousmuotoja. Etätyö Billnäsin kulttuurimaisemassa, sille tarkoitettuine tiloineen ja palveluineen, voi olla lähitulevaisuutta, kertoo Olli
Muurainen
Billnäsin ruukista.

Muurainen on satsannut myös alueen kokonaisviihtyisyyteen, istuttamalla sinne muun muassa useita japanilaisia kirsikkapuita.

Lähes 400-vuotias Billnäsin ruukki toimii nykyään elämyskeskuksena.

Inspiroiva asuinalue

Ison, yli 100-vuotiaan punatiilikerrostalon ikkunoista on hieno näkymä kalaportaille. Neljä vuotta sitten Jenna ja Janne Aronen muuttivat taloon Tampereelta. Ruukkiin pariskunnan toi oma yritys, Wood Mind, jolle he etsivät verstastilaa inspiroivasta, luovasta ja luonnonläheisestä paikasta. Sellainen löytyikin Billnäsin ruukista. Vaikka pariskunta ei ollut aiemmin edes käynyt alueella, rakastuivat he oitis ruukin tunnelmaan.

– Kaikki paikat mitä olemme täällä Raaseporissa tähän mennessä nähneet, ovat valloittaneet meidät, ja paljon on tutkittavaa jäljellä, Janne Aronen kertoo.

Tunnissa junalla Helsinkiin ja Turkuun, ruukkimiljöön ainutlaatuinen tunnelma ja maallemuuttotrendi ovat nostaneet Billnäsin houkuttelevuutta kotipaikkana.

– Kiinnostus Billnäsiä kohtaan on kasvanut runsaasti viime aikoina, ja alueen saavutettavuuteen sekä viihtyvyyteen tulemme jatkossakin panostamaan, kertoo Raaseporin kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Piia Nordström.

Haku