Hyppää sisältöön

Ruuhkatonta arkea historian havinassa

Ruuhkatonta arkea historian havinassa

2.11.2023

Kehityspäällikkö Jennifer Gammals sekä matkailupäällikkö Ville Vuorelma kertovat ruukkien ja linnojen Raaseporin elävän modernia ICT-aikaa.

Raaseporin asukkaat sekä yrittäjät saavat nauttia luonnonläheisestä ja merellisestä kaupungista, joka toimii kestävästi ja elää valokuituaikaa vain tunnin matkan päässä Helsingistä.

TEKSTI liisa joensuu | kuva juha arvid helminen


Länsi-Uudellamaalla sijaitsevan Raaseporin valtit ovat kaikkia niitä asioita, joista kasvukeskuksissa vain haaveillaan. Kaupungilla on tarjota rauhaa, ruuhkattomuutta, tontteja ja turvallisuutta sekä kylämäistä välittävää yhteisöllisyyttä. Lähiympäristön lukuisat elintarvikealan toimijat huolehtivat siitä, että kaupunkilaiset saavat syödäkseen ekologisesti tuotettua lähiruokaa, jonka alkuperä tunnetaan.

– Raaseporissa on hyvä asua, ja kaupunki toivottaa uudet tulijat tervetulleiksi. Asuntojen ja tonttien hinnat sekä elinkustannukset ovat alhaisemmat kuin suurissa kasvukeskuksissa. Päiväkotipaikkoja ja terveydenhoitoa on hyvin tarjolla. Raaseporissa olet aina nopeasti perillä ja saat parkkipaikan liikkeen tai yrityksen edestä ilman parkkimaksua. Palvelu on henkilökohtaista, ja sitä saa kahdella kielellä, kaupungin kehityspäällikkö Jennifer Gammals kertoo asukkaiden arjesta.

Raasepori sijaitsee logistisesti oivallisessa paikassa: tunti Helsinkiin ja tunti Turkuun. Vaikka matka taittuu autolla tai junalla, työtä tai palveluja ei tarvitse hakea kaukaa. Kaupunkilaisia työllistävät kaupunki sairaaloineen, Fiskars Group, IDO, Uudenmaan prikaati sekä matkailu ja muut palvelualat.

– Yhä useampi asukas tekee etätyötä. Se on suosittua nopean datansiirron kaupungissa, jossa upeat pyöräily- ja hiihtomahdollisuudet avautuvat aivan kotinurkalta, muistuttaa Raaseporin matkailupäällikkö Ville Vuorelma.

Matkailusta konesaleihin

Raaseporille antavat leimansa historialliset ruukit ja linnat sekä monipuoliset luontomatkailun mahdollisuudet. Historia ja matkailu lyövät kuitenkin samaan aikaan kättä tulevaisuuden ja uusien tulonlähteiden kanssa. Ne liittyvät tekniseen kehitykseen, jolle kaupungilla on antaa jalansijaa.

Alueelle sijoittuu suunnitelmien mukaan lähitule-vaisuudessa useita datacentereitä. Tontit ja verkkoyhteydet ovat jo olemassa.

– Hangon ja Raaseporin alueesta on tulossa ICT-yhdyskäytävä Euroopan ja Aasian välille. Näitä linkittävän merikaapelin reitti kulkee Saksasta Hankoon ja edelleen Raaseporin kautta sisämaahan, Gammals kertoo.

Raasepori hyötyy myös Hangon sataman läheisyydestä. Se houkuttelee kaupunkiin vientiä ja tuontia harjoittavia yrityksiä. Matka satamaan on lyhyt niin rekalla kuin tavarajunalla. Vaihtoehtoiset satamat löytyvät nekin läheltä, Inkoosta ja Turusta.

– Tervetulleita ovat toki mitä erilaisimpien toimialojen yritykset. Kaupungista löytyy tiloja, joita on mahdollista muokata uuteen käyttötarkoitukseen, sekä hyvä valikoima yritystontteja. Jos kaupungista jotakin selkeästi puuttuu, se on tasokas, moderni kongressihotelli, Gammals heittää ilmoille ehdotuksen.

NUORI KAUPUNKI, PITKÄ HISTORIA

  • Raaseporin kaupunki syntyi 10 vuotta sitten, kun Tammisaaren ja Karjaan kaupungit sekä Pohjan kunta yhdistyivät.
  • Kaupunki tunnetaan Fiskarsin ja Billnäsin ruukkikylistä sekä Raase-porin ja Mustion linnoista.
  • Raaseporin vetovoimaa lisäävät Tammisaaren saariston kansallis-puisto sekä lukuisat metsät, järvet ja arvokkaat luontoalueet.

Haku