Hyppää sisältöön

Ruotsinkieliset opinnot eivät katso äidinkieltä

Ruotsinkieliset opinnot eivät katso äidinkieltä

29.12.2021

Hankenilta vuonna 2012 kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Heini Vesander vakuuttaa, että myös suomenkieliset pärjäävät Hankenilla. 

Hanken saattaa kuulostaa haastavalta opiskelupaikalta suomenkieliselle, mutta lukioruotsi riittää pohjaksi. Opinnot avaavat tietä monenlaisiin tehtäviin. 

TEKSTI | LIISA JOENSUU  KUVA | JUHO LÄNSIHARJU

Hanken Svenska handelshögskolanissa kauppatieteitä opiskelleet löytävät yleensä helposti harjoittelu- ja työmahdollisuuksia paitsi kotimaasta myös muista Pohjoismaista. Koulu tunnetaan vahvasta kansainvälisestä yliopistoyhteistyöstään ja liike-elämän verkostoistaan. Ruotsin taito avaa valmistuneille lisäväyliä yritysmaailman tehtäviin, esimerkiksi rahoituksen, konsultoinnin tai markkinoinnin pariin. 

Suomenkielinen pärjää Hankenilla aivan hyvin, vakuuttaa vuonna 2012 Helsingin Hankenilta kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Heini Vesander. Hän toimii nykyisin viestintäjohtajana ravintolaruoan välittämiseen keskittyneessä teknologiayritys Woltissa. 

– Pääaineenani oli markkinointi ja sivuaineina luin johtamista ja ranskaa. Laskentatoimen opiskelu ruotsiksi oli haastavaa, mutta siinä auttoi sitkeys. Maisterivaiheen opinnot tein kokonaan englanniksi. 

Opinnot antoivat eväät kansainvälisiin tehtäviin. Kandidaattivaiheessa Vesander sai Hankenin stipendin Lontooseen, jossa odotti työharjoittelujakso suuressa mainostoimistossa, TBWA:ssa. Muita Vesanderin työnantajia ovat olleet esimerkiksi L’Oreal, Slush ja Supercell. Hän asui opintojen jälkeen myös nelisen vuotta USA:ssa. 

Vesanderin mukaan Hankenille kannattaa hakea, jos yritysmaailma kiinnostaa, vaikka ei vielä tietäisi täsmälleen mitä haluaa tehdä. Ajatuksia on kyllä aikaa selkeyttää. 

Eväät kansainvälisyyteen 

Taneli Immonen opiskelee Helsingin Hankenilla kolmatta vuotta. Hänenkin äidinkielensä on suomi, mutta lapsuudessa saatu kielikylpyopetus ruotsiksi päiväkodissa ja ala-asteella antoivat kielikorvaa. 

– Pääaineeni on rahoitus ja tärkeimpänä sivuaineenani laskentatoimi. Toivon pääseväni rahoitusalan tehtäviin, kenties pääomasijoittamisen ja yrityskauppojen pariin. Hankenin erikoisuus on, että opiskelijat valitsevat neljännen kielen suomen, ruotsin ja englannin lisäksi. Siksi luen myös saksaa. Oppilaitos on tosi yleissivistävä ja kasvattaa opiskelijan omiakin verkostoja, Immonen kertoo. 

Hankenilla on hyvä maine, ja opiskelijat työllistyvät perinteisesti erittäin hyvin. Vahvojen opiskeluaikaisten kontaktien ja aktiivisen alumnitoiminnan ansiosta opiskelijan on mahdollista saavuttaa urapolku, jollaista eivät muut suomalaisyliopistot voi tarjota. Noin 14 000 alumnin eli valmistuneen verkostosta suurin osa on sitoutunut Hankenin toimintaan ja auttaa nykyisiä opiskelijoita työllistymään. Se tarkoittaa esimerkiksi aktiivista mentoritoimintaa, jossa työelämässä olevat tukevat nuorempiaan uraan liittyvissä päätöksissä. 

Hanken toimii Helsingissä ja Vaasassa, ja sen toimintaympäristö on hyvin kansainvälinen. Koska suuri osa kursseista luennoidaan myös englanniksi, Hankenille haetaan myös ulkomailta. Sosiaalinen ympäristö vahvistaa sekä englannin että ruotsin kieltä. Kandidaattiohjelmaan valituista oli tänä vuonna suomenkielisiä melkein 30 prosenttia. 

Haku