Hyppää sisältöön

Ruokakulttuurin sanansaattaja

Ruokakulttuurin sanansaattaja

20.05.2022

Smaku kokoaa vuosittain paikalliset ravintolat ja kahvilat yhteen loihtimaan herkkuannoksia. 

Suomalaista ruokakulttuuria edistävien Smaku-tapahtumien ideana on kertoa kävijöille, miltä paikalliset ravintolat maistuvat. 

TEKSTI JA KUVA I SMAKU EVENTS

Mistä kulttuurin käsite juontaakaan juurensa? Sanan alkuperä tulee latinan viljelyä tarkoittavasta sanasta cultura. Lähiruoasta, puhtaista raaka-aineista ja luovuudesta rakentuvat myös suomalaista ruokakulttuuria edistävän Smakun taiteelliset annokset. Smakussa tarjoillaan puhdasta, laadukasta ruokaa, josta voi olla ylpeä. Suomalaisen sisun ja tinkimättömän ammattitaidon omaavia ravintoloitsijoita ja kokkeja on maassamme valtava määrä. Nämä luovat, kokeilevat ja jatkuvasti uudistuvat ammattilaiset ovat käyntikortteja suomalaiselle ruokakulttuurille ja ruokamatkailulle, jonka teesejä ovat puhtaus, paikallisuus sekä luovuus. Kolme kulmakiveä yhdistyvät mitä herkullisimmalla tavalla kaksiviikkoisissa ruokajuhlissa kolmella paikkakunnalla tänäkin kesänä.

Suomi on kooltaan ja väkiluvultaan pieni maa, mutta alueellisia eroja löytyy lautaselta. Miltä Porvoo maistuu? Entä Naantali? Miten Lapin ruokatrendit eroavat eteläisemmän Suomen ilmiöistä? Tästä Smaku ottaa selvää jo seitsemättä vuotta. Kulttuuri tuo yhteen, niin myös ruokakulttuuri. Smaku yhdistää paitsi herkuttelukierroksilla nautiskelevia smakuilijoita, myös paikallisia ravintolayrittäjiä. Yhdessä on mahdollista saada paljon enemmän aikaan kuin yksin puurtamalla. Tästä Smakussa on kyse – yhdessä tekemisestä, kokemisesta ja jakamisesta.

Paikallisia makuelämyksiä tarjoillaan elokuussa 

Porvoosta alkunsa saanut tapahtuma houkuttelee mukulakivikaduille samoilevia kulinaristeja ulkomaita myöten. Jo perinteeksi muodostunut yhteinen ruokajuhla kerää monipuolisten herkkuannosten äärelle tuhansia matkaajia vuosittain. Porvoolaiset ravintolat järjestävät yhteisvoimin kaikille avoimen, yhteisen ruokajuhlan jälleen 22.8.–3.9. Mukana on 16 ravintolaa ja kahvilaa, jotka kaikki ovat Smakun linjan mukaisesti yrittäjävetoisia. Vanhan kaupungin kujilla käy vilske, ja alueen upeat kartanot kutsuvat nauttimaan loppukesän tunnelmasta vaikka pidemmäksikin aikaa.

Naantalissa smakuillaan neljättä kertaa 8.–20.8., ja merellisen satamarannan lisäksi päästään tutustumaan idyllisiin kohteisiin myös maaseudulla ja saaristossa. Naantalissa lähiruoalla on pitkät perinteet, ja tänäkin vuonna maanviljelijöiden alkutuotantoa päätyy ravintolassa herkkuannoksia loihtivien taiteilijoiden käsissä maisteltavaksi.

Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma kutsuu elokuiseen Loviisaan, ja tapahtuman yhteydessä järjestetään kaksipäiväinen Smaku Ravintola Seurahuoneella 27.–28.8. Loviisa on Porvoon ja Naantalin tavoin tunnettu merellisestä pikkukaupunkitunnelmasta, jossa perinteet kohtaavat modernit trendit.  

Ravintola-ala on kahlannut kahden vuoden aikana melkoisessa suossa, ja nyt on vihdoin aika nauttia yhdessä hyvästä ruoasta ilman rajoituksia. Loppukesän tapahtumat kannattaakin merkitä ajoissa kalenteriin ja lähteä nauttimaan paikallisista mauista. Annosten hintakaan ei päätä huimaa. Smakuun pääsee nautiskelemaan elokuussa.

Haku