Hyppää sisältöön

Romukauppaa positiivisella ja innovatiivisella otteella

Romukauppaa positiivisella ja innovatiivisella otteella

10.06.2021

Yrittäjä Satu Hallinen suuntaa osan Romukioski-yrityksensä liikevaihdosta hyväntekeväisyyteen, kuten lasten ja nuorten harrastustoiminnan rahoittamiseen. 

Metallin kierrättäminen on ekoteko. Kierrättäminen ei ole vaikeaa, ja kiertävän romukauppa-auton ansiosta se on mahdollista yhä useammalla paikkakunnalla.

Teksti Vilma Timonen  Kuva Eino Ansio

Romukioski-yritys tarjoaa romumetallien kierrätyspalvelua kuluttajille, yrittäjille ja teollisuudelle 16:lla eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Yrittäjä Satu Hallisen parisen vuotta sitten perustama, alkujaan yhden naisen ja vanhan jakeluauton yritys työllistää tänäpäivänä jo seitsemän henkilöä ja romumetallit kerätään alueilta muun muassa kuorma-autoilla. 

– Ihmisten valveutuneisuus on kasvanut. Olin oikeassa tilanteessa oikeaan aikaan. Kysyntää tällaiselle palvelulle on paljon. Romualalla on monenlaisia toimijoita, ja välissä vielä luvattomat keräilijät ja varkaat. Ihmiset eivät halua antaa rahaa kenelle tahansa. Halutaan tietää, että yritys noudattaa voimassa olevia asetuksia ja määräyksiä sekä tekee työtä ympäristön hyväksi. Lisäksi monien asiallisten romuliikkeiden on vaikeaa palvella pientuojia, mutta meillä ei ole minimieriä.

Hallinen on kuljetusyrittäjäperheen tytär ja on ennen romuyrittäjyyttä itsekin työskennellyt kuljetusalalla. Romualalle hän kertoo eksyneensä aikanaan. Miesvaltaisella alalla Hallinen on harvinaisuus. 

– Naisena joudun tekemään paljon enemmän töitä kuin miehet. Ja uusille asiakkaille joudun usein todistelemaan, että tiedän, mitä romu on ja mitä sille tehdään. Yhteistyökumppaneille minun ei tarvitse enää todistella, he tietävät, että osaan, sanoo Hallinen.

YHTEISTYÖ eri alojen toimijoiden kanssa on opettavaa.

Hyvä mieli kiertämään

Yksi Hallisen perusarvoista on hyvän tekeminen. Hän haluaa laittaa hyvän kiertämään ja esimerkiksi sponsoroi nuoria urheilijoita sekä jakaa koulunaloitusavustuksia ja jouluapua niitä tarvitseville, vähävaraisille lapsiperheille. 

– Varsinkin pienten lasten aito ilo, vaikka uudesta koulurepusta, nostaa kyyneleet silmiin ja muistuttaa minulle miksi teen tätä työtä. Sponsoroitavien nuorten palava into omaan lajiin ilahduttaa myös, ja on ihanaa olla mukana auttamassa heitä varustehankinnoissa ja valmennusmaksuissa sekä seurata näiden sinnikkäiden nuorten harjoittelua ja kisaamista.

Ei ole itsestään selvää, että on etuoikeutettu, tai että omat lapset saavat kaiken mahdollisen. Kuka tahansa voi romahtaa koska tahansa, Hallinen sanoo. 

– Haluan käyttää sitä rahaa, jota en tarvitse investointeihin, lasten ja nuorten hyväksi. Ne ovat pieniä rahoja liikevaihdostani, mutta joskus pieni apu kannustaa hurjasti eteenpäin. Parasta on nähdä, että apu menee perille. 

Hallinen haluaa tukea toisia pienyrittäjiä tilaamalla heiltä palveluja ja ideoimalla yhteistyöprojekteja. Yksi on Juhlaprinsessa-yritys, joka on yrittäjä Milja Korpelan kanssa yhdessä ideoitu. Hallinen on muun muassa tuottanut mainosvideoita Romukioskille. 

– Yhteistyömme alkoi noin viisi vuotta sitten. Näin Miljan prinsessan asussa, ja tilasin hänet lapseni synttäreille. Milja on menestyvä yrittäjä täysin uudella alalla. Nostan hattua ja arvostan hänet todella
korkealle. Romuala mielletään usein vain miesten alaksi, ja halusin videoillamme tuoda karrikoidun vastakohdan, että prinsessakin voi kierrättää. Videon tärkeimpänä sanomana onkin kertoa, että kuka tahansa voi kierrättää tänä päivänä. 

Hallinen toteaa, että yhteistyön tekeminen muiden yrittäjien kanssa on yksi hänen yrittämisensä tärkeimmistä tukipilareista. 

– Mitä enemmän teen yhteistyötä eri alojen toimijoiden kanssa, sitä enemmän itse opin. Kannattaa tutustua uusiin ihmisiin ja hankkia uutta näkemystä. Myös asiakkailta tulee paljon palautetta, ja yritän kehittää toimintaa sen mukaan.

Kierrätys on ympäristöteko

Perinteisten toimipisteiden lisäksi Romukioskilla on suositut itsepalvelupisteet Lempäälässä, Somerolla ja Porvoossa. Itsepalvelupisteiden idean Hallinen sai miettiessään, miten yhdistää pikkulapsiarki ja romuyrittäjyys. 

– En voi olla töissä aamuseitsemästä iltakymmeneen, ja esimerkiksi monet putkimiehet haluavat saada kuorman purettua heti työpäivän lopuksi. Syntyi ajatus, että kokeilen, miten voin pienten lasten äitinä hoitaa yritystoimintaa.

Kesäisin Suomea kiertää myös Romukioskin kauppa-auto. Yhdessä Pirkanmaan Kuljetuspalvelu Oy:n kanssa suunniteltu toimintamalli mahdollistaa kierrätysmetallien myymisen eri paikoista.

– Ajatuksemme on, että ihmiset saavat paikallista palvelua maailmanmarkkinahinnoilla. Annamme jokaiselle mahdollisuuden olla romukauppias, Hallinen kertoo.

Jatkossa Hallinen haluaa kasvattaa Romukioskin toimintaa edelleen. Vaatimattomana tavoitteena on olla toimipisteiden lukumäärässä Suomen suurin tulevaisuudessa. Paitsi kunnianhimo, Hallista ajaa eteenpäin myös halu toimia ympäristön hyväksi. Hän toivoo pystyvänsä herättelemään ihmisiä ymmärtämään, että maapallo ei kestä nykyistä kuluttamista ja että materiaalien kierrättämistä tarvitaan enemmän vielä tulevaisuudessa.

– Peräänkuulutan yrittäjiltä vastuuta, että valmistetaan tuotteita vain kierrätettävistä materiaaleista. Haluan, että meiltä jää jotain meidän lapsillemme. Vihreää luontoa ei kohta ole. Meidän pitää kantaa vastuu ilmastosta eikä vierittää syytä edelliselle sukupolvelle. 

Haku