Hyppää sisältöön

Resurssiviisas matka parhaan hinnan lipulla

Resurssiviisas matka parhaan hinnan lipulla

23.03.2021

Turun seudun joukkoliikenteellä on käytössä Parhaan hinnan lippu, jonka hinta muuttuu matkustushistorian perusteella kuitenkaan koskaan ylittämättä päivä- tai viikkokohtaista hinnoittelua. Lipun voi ostaa helposti ja turvallisesti PayiQ:n kehittämästä mobiilisovelluksesta.

Joukkoliikenteen mobiililiput ovat tätä päivää. Reaaliaikainen tieto hyödyttää matkustajia ja poikii uusia, räätälöityjä liikennepalveluja. PayiQ rakentaa ekosysteemiä älykkäämpään matkalippujen myyntiin.

Teksti Helen Partti  Kuva Suvi Elo

Seuraava ongelma on tuttu monelle joukkoliikennettä käyttävälle: koronapandemia määrää etätöihin, mutta ajanjakson pituudesta ei ole tietoa. Kannattaako hankkia bussin tai junan kausilippu vai ei?

Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin matkustajilla on ongelmaan kätevä ratkaisu, eli niin sanottu Parhaan hinnan lippu. Lipun hinta muuttuu matkustushistorian perusteella, eikä koskaan ylitä päivä- tai viikkokohtaista hinnoittelua. Sovelluksella voi ostaa muitakin lipputuotteita ja ladata matkakorttia.

Sovelluksen kehittäjä on turkulainen PayiQ. Yhtiö sai maaliskuussa Turun kauppakamarin myöntämän vuoden 2020 ICT-teko-palkinnon. PayiQ:n myymistä kertalipuista Turun seudulla yli 60 prosenttia on Parhaan hinnan lippuja.

– Käyttäjän kannalta tämä on loistava palvelu. Käteisen käyttö on ongelmallista, eikä Turussa matkakorttia voi enää ladata bussissa. Älypuhelimella maksaminen on helppoa ja turvallista, kertoo PayiQ:n toimitusjohtaja Pirkka Lankinen.

Suosittu sovellus edustaa osaltaan laajaa Liikkuminen palveluna -kokonaisuutta, johon yhteiskunnat eri puolilla maailmaa suuntaavat kaupungistumisen ja digitalisaation myötä. PayiQ tarjoaa vastaavia sovelluksia useissa kaupungeissa.

MaaS eli Mobility as a Service niputtaa liikkumistarpeet yhteen, ja käyttäjä päättää, millaisia osia hän omassa arjessaan hyödyntää. Älykäs joukkoliikenne perustuu reaaliaikaiseen dataan. Se on puolestaan hyvin pirstaleista, eikä sitä hyödynnetä täysimittaisesti. 

– Data ei ole älykästä, jollei se ole käytössä, Lankinen kiteyttää.

TIETOTURVARISKIN SIJAAN kerätyn datan voi nähdä mahdollistajana.

Eri toimijoiden ekosysteemi

Datan käyttö ja siihen liittyvä kymmenien sovellusten hallinta nostattaa herkästi tuskanhien otsalle. On rekisteröidyttävä sinne ja tunnistauduttava tuonne. Huoli omasta tietoturvasta sykkii takaraivossa. Ketkä kaikki tietojani keräävät ja miten eri tahot niitä käyttävät? 

Lankinen näkee asian eri vinkkelistä: data on mahdollistaja. Se edellyttää useiden toimijoiden välistä yhteistyötä eli ekosysteemiä, joka saa kokonaisuuden toimimaan. 

– Kaikki lähtee hyvien ja turvallisten partnereiden valinnasta. 

PayiQ on kerännyt omaan ekosysteemiinsä eri toimijoita, kuten tarkoin valittuja pilvipalveluja sekä maksuyhtiöitä, jotta maksutapahtumat toimivat luotettavasti. 

– Teemme itsekin petoksentorjunnan kaikissa sovelluksissamme. Petoksentorjunta on järjestelmämme keskiössä, ja kaikki liput tarkistetaan joka käyttökerran kohdalla. 

Loppukäyttäjä voi siis luottaa siihen, että kyseinen mobiilisovellus tarjoaa varman tietosuojan. Turvan merkitys korostuu laajemmaltikin, sillä mobiililippujen käyttö kasvaa ja sen myötä myös mobiilimaksaminen. Lankinen kertoo, että PayiQ:n kautta tapahtuvista maksuista jo yli puolet tehdään mobiilisti ilman luottokortin tietojen syöttämistä. 

ICT-asiantuntijan näkökulmasta katsottuna mobiilisovellukset ovat paitsi turvallisia, myös selkeitä. Matkapuhelinta on yleensä aina tutkittu hetki ennen liikennevälineeseen nousua, ja siitä näkee vaikkapa matkan hinnan ja matkalipun jäljellä olevan käyttöajan. Se ei ole mahdollista, jos matka on maksettu luottokorttia heilauttamalla. Luottokortti on kylmää muovia, puhelin taas kädenlämpöinen ja läpikotaisin tuttu esine. 

Datan yhdistäminen säästää

Mobiililippujen lisääntyminen on tuonut taloudellista etua Fölin alueen matkustajille. Liikennöitsijät voivat saada reaaliaikaista dataa matkustajien liikkumiskäytännöistä ja pystyvät sen perusteella hinnoittelemaan palvelunsa joustavasti. 

Palveluntarjoajat voivat laskea tai nostaa hintoja päiväkohtaisesti kellonajan mukaan. Ruuhkat tasaantuvat, kun asioille pääsee aamupäivästä halvemmalla kuin pahimpiin ruuhka-aikoihin.

Älykäs kaupunki palvelee asukkaitaan sitä paremmin, mitä tehokkaammin se yhdistää reaaliaikaista dataa eri toiminnoissaan. Lankinen uskoo, että käyttäjäystävälliset tavat lisääntyvät, eivätkä ne rajoitu ainoastaan joukkoliikenteeseen. Mukaan voidaan ottaa myös esimerkiksi kunnalliset palvelut. 

Haku