Hyppää sisältöön

Reilut 300 000 kiloa vähemmän muovia

Reilut 300 000 kiloa vähemmän muovia

29.03.2022

Kierrätetty muovi saa uuden elämän uutena juomapakkauksena. Muovigranulaatista valmistetut aihiot puhalletaan tehtaalla pulloiksi. 

Kaikki Coca-Colan puolen litran juomat pakataan Suomessa keväästä 2022 alkaen 100-prosenttiseen kierrätysmuoviin. Muutos on Sinebrychoffin uusin askel kohti pienempää ympäristöjalanjälkeä.

TEKSTI | SAANA LEHTINEN   KUVA | JUHO LÄNSIHARJU

Suomen suurimman juomayhtiön, Sinebrychoffin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Marja-Liisa Weckström pitelee kädessään koeputken muotoista muoviesinettä. Kyseessä on virvoitusjuomapullon aihio, jonka materiaali on kerätty pullonpalautusjärjestelmästä.

Näistä preformeista muotoiltavat pullot ovat paitsi osa Suomen Coca-Colan ja Coca-Cola-yhtiön juomia valmistavan, myyvän ja jakelevan Sinebrychoffin yhteistä vastuullisuustyötä, myös iso askel kiertotalouden toteutumisen polulla. Keväästä 2022 alkaen kaikki Coca-Colan puolen litran virvoitusjuomat ja vedet pakataan Suomessa 100-prosenttiseen kierrätysmuoviin.

– Muovista puhutaan paljon roskaamisen näkökulmasta. Vähemmälle huomiolle on jäänyt uusien muovipakkauksien valmistamisesta syntyvä hiilijalanjälki ja se, kuinka pakkausta kehittämällä voidaan pienentää tuotteen ilmastovaikutusta, taustoittaa Suomen Coca-Colan vastuullisuusjohtaja Théa Natri.

Coca-Colan ja Sinebrychoffin yhteinen päätös lupaa merkittäviä ilmastosäästöjä.

– Kierrätysmuovipulloihin kuluu yli 300 000 kiloa vähemmän neitseellistä muovia vuodessa. Samalla pullon hiilijalanjälki on seitsemän kertaa pienempi, Weckström lisää.

Suuntana kestävämpi juomaliiketoiminta 

Coca-Colan yhteistyökumppaneista hiilineutraaliuden ensimmäisenä maailmassa saavuttanut Sinebrychoff siirtyi käyttämään 25–50-prosenttista kierrätysmuovia kaikissa Coca-Colan pakkauksissa jo vuonna 2014. Bonaqua- ja FuzeTea-pullot valmistetaan tälläkin hetkellä ilman neitseellistä muovia. 

Pakkausmateriaalin uusiokäytön lisäksi muutoksia on tehty viime vuosina puolen litran pullojen painoon. Nykyisin Coca-Colan juomat pakataan 20,5 gramman painoisiin pakkauksiin, joiden muoto koki huomaamattoman mutta valtavan muutoksen vuonna 2017. 

– Madalsimme käyttämiemme pullojen kaulaa neljällä millillä, mikä vähensi materiaalitarvetta yli 400 000 kilolla, eli yli 20 miljoonan pullon muovimäärällä vuodessa, Weckström huomauttaa.

Jotta yksikään pullo ei jäisi kiertotalouden ulkopuolelle, Sinebrychoff ja Coca Cola ovat yhtenäistäneet myös käyttämiensä juomapakkauksien väriä.

– Tämän vuoksi halusimme jo muutama vuosi sitten luopua Spriten ikoniseksi muodostuneesta vihreästä pullosta, sillä vain kirkkaat pullot voidaan kierrättää uusien pullojen materiaaliksi, Natri kertoo.

Muovipullo palaa käyttöön vain palautusautomaatista

Kierrätysmuovin käyttö yleistyy juoma-alalla huimaa vauhtia. Coca-Colan juomia pakataan kierrätetystä muovista valmistettuihin pulloihin jo 17 Euroopan maassa. Kansainvälisesti yhtiön tavoitteena on käyttää vähintään 50 prosenttisesti uusiomateriaalia juomapakkauksissaan vuoteen 2030 mennessä. 

– Pullojemme PET-muovi on parhaiten takaisinkerätty ja kierrätetty muovilaatu maailmassa, ja se kiinnostaa useita toimijoita. Kiertotalouden kannalta olennaisinta on huolehtia siitä, että vanhat pullot palaavat uusiksi pulloiksi, Weckström korostaa.

Tässä jokaisella kuluttajalla on tärkeä rooli, sillä muovipullo kiertää takaisin uudeksi pulloksi vain pullonpalautusautomaatin kautta. Vaikka suomalaiset ovat pullonpalautuksen mallioppilaita, kahdeksan prosenttia muovipulloista päätyy muuhun muovikiertoon tai roskiin. Länsi-Euroopassa Coca-Cola onkin asettanut tavoitteekseen jo vuonna 2025 kerätä vuosittain takaisin yhtä monta juomapakkausta kuin missä sen juomia myydään.

– Jokainen palautettu pullo tarkoittaa, että uuden pullon valmistamiseen tarvitaan vähemmän luonnonvaroja, Natri muistuttaa.

Muovipullo ilman öljyä 

Coca-Colan ja Sinebrychoffin siirtymä 100-prosenttiseen kierrätysmuoviin puolen litran pulloissa on ympäristön ja kiertotalouden kannalta suuri askel, mutta tavoitteena on tuoda markkinoille myös kokonaan uudenlaisia materiaaleja. 

Prototyyppipulloja on kehitetty tähän mennessä niin merestä kerätystä muovista kuin kasvi- ja puupohjaisista materiaaleista. Kun innovaatiot saadaan skaalattua, on taas uusien edistysaskelien aika.

– Tulevaisuudessa pullo on raaka-aineiltaan hyvinkin erilainen kuin nyt, Natri toteaa.

Haku