Hyppää sisältöön

Reilu vaihtoehto kulutusluotoissa säästämiseen

Reilu vaihtoehto kulutusluotoissa säästämiseen

11.06.2021

Reilu vaihtoehto kulutusluotoissa säästämiseen

Teksti Pekka Säilä  Kuvat Anyfin

Anyfin on onnistunut madaltamaan asiakkaidensa kulutusluottojen korkoja keskimäärin 51 prosenttia.

Luotolla maksamisesta on tullut viime vuosina helppoa. Lainojen ehdot voivat kuitenkin tehdä luottojen takaisinmaksusta yllättävän kallista. 

Suomen Pankin raportin mukaan suomalaisilla kuluttajilla on tällä hetkellä kulutusluottoja yli 16,7 miljardin euron arvosta. Suomessa on tällä hetkellä voimassa väliaikainen korkokatto, jonka myötä kulutusluottojen korko ei saa ylittää 10 prosenttia. Väliaikainen korkokatto ei kuitenkaan kata osamaksuja tai luottokortteja, joiden korot voivat edelleenkin olla jopa 20 prosenttia.

Useat lainantarjoajat houkuttelevat myös korkeiden lainakulujen kanssa painiskelevia kuluttajia yhdistämään kulutusluottonsa yhdeksi kiinteäksi lainaksi. Käytännössä tämä voi kuitenkin tarkoittaa sitä, että lainan kokonaiskustannukset nousevat jopa alkuperäistä suuremmiksi, jos takaisinmaksuaikaa pidennetään. 

Ruotsalainen finanssialan start-up-yritys Anyfin hyödyntää tekoälyä luottojen korkojen madaltamisessa. Yrityksen toimitusjohtaja Mikael Hussain kertoo, että Anyfinin jälleenrahoituspalvelu ei myönnä asiakkailleen lisää luottoja, vaan auttaa heitä laskemaan jo olemassa olevien osamaksujen, luottokorttivelkojen ja vakuudettomien lainojen korkoa sekä kokonaiskustannuksia.

– Laskemme asiakkaan jokaiselle luotolle yksilöllisen koron tekoälyn avulla. Näin varmistamme, että asiakas säästää rahaa jokaisessa Anyfinille siirtämässään luotossa. Asiakkaat voivat avullamme koota kaikki kulutusluottonsa yhteen paikkaan aina 10 000 euroon saakka ja maksaa luottonsa helposti yhdellä kuukausilaskulla. Keskimäärin olemme pystyneet madaltamaan asiakkaidemme korkoja jopa 51 prosentilla, Hussain kertoo.

SUOMALAISILLA on kulutusluottoja 16,7 miljardin arvosta.

Yksilöllinen riskiarvio maksukyvyn puitteissa 

Anyfin tekee tekoälyn avulla riskiarvion asiakkaan nykyisen luoton sekä maksukyvyn pohjalta ja antaa tarjouksen matalammasta korosta vain silloin, kun voi laskea asiakkaan lainan kokonaiskustannuksia. Anyfin ei myöskään pidennä lainan takaisinmaksuaikaa niin, että se johtaisi luoton kokonaiskustannusten nousemiseen nykyisestä. Käyttämällä Anyfinin palvelua et siis päädy maksamaan luotosta enempää kuin aiemmin, vaan ainoastaan säästät luoton kokonaiskustannuksissa. Kun asiakas hyväksyy annetun tarjouksen, maksaa Anyfin lainat suoraan asiakkaansa nykyisille luotonantajille siirtämättä rahaa koskaan asiakkaan tilille.

– Koska käytämme tekoälyä apunamme, ovat hallinnolliset kulumme pienet ja pystymme laskemaan jokaiselle luotolle täten yksilöllisen koron. Monet muut yritykset myöntävät kaikille asiakkailleen luoton samalla vakiokorolla, jolloin asiakkaat päätyvät usein maksamaan liikaa luotoistaan. Olemme myös ainoa toimija Suomessa, joka ei tarjoa lainkaan lisää luottoja, vaan toimimme aina kuluttajan etujen mukaisesti ja myönnämme jälleenrahoitusta ainoastaan olemassa oleville luotoille, joille voimme tarjota matalamman koron, Hussain painottaa.

Hussain toteaa, että myös Anyfinin tarjoama lainan korko on kohtuullisempi kuin monilla muilla rahalaitoksilla, joiden palkkiot saattavat olla kohtuuttomia.

– Monet pikaluottojen tarjoajat ovat tunnettuja erittäin aggressiivisesta mainonnasta, epäoikeudenmukaisista ehdoista ja erittäin korkeista koroista. Uusi väliaikainen lainsäädäntö, joka rajoittaa lainojen suoramarkkinointia ja korkoja, onkin ollut todella tervetullut, koska se suojelee kuluttajaa.

Anyfin toivookin voivansa helpottaa kuluttajien talouden hallintaa monin eri tavoin ja onkin kesällä lanseeraamassa uuden täysin ilmaisen palvelun sovelluksessaan. Tilaukset-palvelun avulla käyttäjät saavat paremman yleiskuvan kaikista toistuvista kustannuksistaan ja tilauksistaan, esimerkiksi maksamistaan suoratoistopalveluista, ja voivat jopa perua turhia tilauksia suoraan sovelluksesta käsin.

Korot putosivat puolella

Netta Mustola löysi Anyfinin palvelut viime vuonna somevaikuttajien tekemän markkinointikampanjan kautta. Nuori Mustola oli joutunut ostamaan useita perheelle välttämättömiä hankintoja – kuten sängyn ja turvaistuimen – osamaksulla. Koska näiden kuukausittaiset kulut ja korot nousivat turhan korkeiksi, päätti hän pyytää tarjousta Anyfinin palvelusta.

– Aluksi olin skeptinen, että siirtyykö lainat vain paikasta toiseen. Lopulta päätin tehdä kuitenkin hakemuksen ja olin yllättynyt saamastani tarjouksesta. Korot ja muut lainan hoitoon liittyvät kulut helpottivat noin puolella, Mustola kertoo.

Mustola toteaa, että myös Anyfinin puhelin- ja chat-palvelu ovat toimineet erinomaisesti. Anyfinin sovelluksen kautta tulevat myös ilmoitukset eräpäivistä.

– Uskoisin, että vuoden sisällä saan luotot maksettua pois tai jopa nopeamminkin, jos onnistun saamaan uuden työpaikan.

ANYFIN.COM

SOVELLUKSEN LATAUS

Talouden hallinta omiin käsiin

  • Ihmiset ovat ajautuneet vaikeisiin taloudellisiin tilanteisiin kalliiden kulutusluottojen takia.
  • Anyfin haluaa auttaa asiakkaitaan laskemalla olemassa olevien lainojen korkoja ja kustannuksia.
  • Tarjousta voi hakea lähettämällä kuvan viimeisimmästä laskusta. 
  • Yritys ei ikinä tarjoa jälleenrahoitusta, jos lainan kokonaiskustannuksien alentaminen ei ole mahdollista.  
  • Sovelluksen kautta tehdyn hakemuksen lähettäminen ei sido asiakasta mihinkään. 
  • Tarjous allekirjoitetaan omilla pankkitunnuksilla.

Haku