Hyppää sisältöön

Ravintola-ala on ikuinen toimiala, jolta työt eivät lopu

Ravintola-ala on ikuinen toimiala, jolta työt eivät lopu

4.02.2021

Riveriassa kokit ja suurtalouskokit valmistuvat ammattiinsa oikeissa työtehtävissä.

Miltä tuntuisi valmistua alalle, jolla riittää töitä kaikkialla? Entä jos jo opiskellessaan saisi kokemusta yrittäjyydestä? Ja vielä, jos opiskelemaan pääsisi heti?

Teksti Riitta Mikkonen  Kuva Risto Takala

Kaikki me syömme. Ruokaa ja sen valmistamista sekä tarjolle laittamista tarvitaan kaikkialla. Kiinnostus nauttimaamme ravintoa kohtaan lisääntyy terveysajattelun myötä, mitä pandemiatilanne vielä vahvistaa.

– Tämä on kansainvälinen ala, josta voi oppia myös virtuaalisesti ja omassa keittiössä soveltaen, perustelee Miikka Mäkinen opiskelupaikkansa valintaa.

Mäkinen vaihtoi englannin kielen yliopisto-opinnot suurtalouskokin ammattiin opiskeluun Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallinnoimassa, ammatillista koulutusta nuorille ja aikuisille järjestävässä Riveriassa Joensuussa. Jatkuvan haun ansiosta päätöksen syntymisen jälkeen ei tarvinnut jäädä odottamaan uutta hakukierrosta.

Kokin ammatti on tavoitteena myös Teemu Alituvalla, Riina Ikosella ja Eetu Juvosella. Ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat jo perustaneet oman pitopalveluyrityksen: RiLeeTe NY:n. Alaa opiskellaan siis ohjatusti oikeissa töissä, joskin kuluvana vuonna yrittäjyydestä on tullut tutuimmaksi tilausten peruuntuminen.

Oppia oikeasta ravintolasta

Riverian opetusravintola Kiesa on oppimisympäristö, joka näyttää tavalliselta lounas- ja tilausravintolalta, mutta sen toiminta perustuu täysin opiskelijoiden opintojen suorittamiseen.

– Ruokalistat suunnitellaan niin, että opiskelijat saavat ruuanvalmistuksesta ja tarjoilusta kokonaiskäsityksen sekä samalla suoritettavan tutkintonsa osat, kertoo opetusravintola Kiesan ravintolavastaava Jonne Lehmusoksa.

Kokonaisuuden hahmottaminen vaatii tutustumista niin kansainvälisiin trendeihin kuin paikallisiin perinteisiinkin. Lähiruoka on tärkeässä asemassa ja siksi opiskelijat tutustuvat myös elintarvikeketjun toimijoihin.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan keittiömestarit ry on vahvasti mukana tukemassa opetusta suunnittelemalla ja opettamalla, mutta myös työllistämällä opiskelijoita eri tilaisuuksissa.

Elintarviketuotantoon puolestaan perehdyttää Elinkeinoa ja liiketoimintaa ruokaketjussa – ELLI-hanke, jossa mukana on myös Itä-Suomen yliopisto ja jonka tavoitteena on vahvistaa pohjoiskarjalaisen maidon, marjojen, kasvisten sekä luonnontuotteiden ruokaketjun osaamista, yrittäjyyttä ja liiketoimintaa.

Ammattilaisia tarvitaan aina

Ruoanvalmistukseen ja tarjoiluun liittyy paljon perinteitä ja vakiintuneita toimintatapoja. Ala on kuitenkin myös jatkuvassa muutoksessa. Kaikki mitä tapahtuu yhteiskunnassa, peilautuu tapoihimme ruokailla ja käyttää palveluita. Tämä on tullut vahvasti toteen näytettyä tänä vuonna.

Kun nämä opiskelijat valmistuvat ammattiinsa, maailma on jo toisenlainen kuin tänään. Nyt on hankala ennustaa minkälaiselta maailma näyttää heidän työuransa päätösvaiheessa. Mutta alussa mainittu asia ei muutu: kaikki me syömme ja siihen liittyviä palveluja tarvitsemme.

Ravintola-alan ammattilaisia tarvitaan aina. Ja kun he tuntevat saaneensa laadukkaan ja kehittymiseen kannustavan koulutuksen, pakettiin sisältyvät parhaat mahdolliset eväät koko elämälle.

Haku