Hyppää sisältöön

Ravintoarvot ja maku kohdillaan

Ravintoarvot ja maku kohdillaan

29.10.2021

Lähes 70 prosenttia Suomen hedelmistä tulee Ahvenanmaalta, kertoo viljelijä Ben-Erik Daniels.

Kotimaiset kauden hedelmät ja vihannekset ovat järkevä valinta niin ympäristön kuin kukkaronkin kannalta. 

Teksti Helen Partti  Kuva Ålands Trädgårdshall

Pohjolan viileys ja kesän valoisat päivät luovat suotuisat olosuhteet hedelmä- ja vihanneslajien kasvulle. Valtaosa Suomen hedelmätarhasta tulee Ahvenanmaalta. Monen kuluttajan ostoskärryyn päätyykin usein ahvenanmaalaisen viljelijän tuottama omenamehu tai kilon omenapussi.

– Voimme hyödyntää omenasadon täydellisesti. Ykkösluokan omenat myymme syötäväksi ja kakkosluokan omenoista teemme mehua, kertoo Ålands Trädgårdshall Andelslagin toimitusjohtaja ja paikallisen viljelytoimialan tuntija Tord Sarling

Viljeltäviä kasvi- ja hedelmälajeja löytyy Ahvenanmaalta kymmenittäin, ja ilmaston lämpenemisen myötä määrä vain kasvaa. 

Laatua ja turvallisuutta

Ahvenanmaa tunnetaan parhaiten omenistaan ja sipuleistaan. Saariston tiloilla viljellään keltasipulin lisäksi muun muassa punasipulia, salottisipulia sekä harvinaisempaa banaanisipulia ja pinkkisipulia.

Hedelmien ja kasvisten viljelyä on harjoitettu Ahvenanmaalla vuosisatojen ajan. Se näkyy vahvana osaamisena ja viljelyolosuhteiden tuntemuksena. Jokainen erä voidaan jäljittää tuotantotilalle asti. Viljelijät ovat satsanneet jäljitettävyyteen, sillä ruoan alkuperä kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän. 

– EU:hun liittymisen myötä pelättiin, että kotimainen ruoantuotanto ei pärjää kilpailussa, mutta toisin on käynyt. Etenkin nuoret lapsiperheet ovat hyvin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa.

Jäljitettävyyden lisäksi viljelyssä panostetaan vähäpäästöisen energian käyttöön ja luonnonmukaiseen kasviensuojeluun. 

– Suomalaista ruoantuotantoa ohjaava lainsäädäntö on maailman tiukin. Me toimimme lakejakin tiukemmin. Kaikki tilamme ovat sertifioituja, ja kasvien laatua kontrolloidaan jatkuvasti.

Tiukka kontrolli tarkoittaa turvallisuutta. Kuluttaja voi luottaa siihen, että hedelmät ja vihannekset ovat terveellisiä ja laadukkaita. 

Katse tulevaisuuteen

Monet ahvenanmaalaiset viljelijät ovat viljelleet maitaan kymmenien sukupolvien ajan. Pitkä kokemus näkyy luottamuksena viljelyn kannattavuuteen ja haluna investoida pitkälle tulevaisuuteen. 

– Monet maat kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksena kuivista kesistä. Me olemme investoineet innovatiivisiin kastelujärjestelmiin, joilla voimme taata ruoantuotannon. Kotimaisten hedelmien kasteluun tarvitaan ylipäätään huomattavasti vähemmän vettä kuin tuontihedelmien kasteluun.

Ahvenanmaalla varastoidaan vettä altaisiin ja käytetään hedelmäviljelmillä tihkukastelua. 

Viljelijät seuraavat tarkkaan kuluttajien mieltymyksiä ja viljelymäärät sovitetaan kysynnän mukaan. Myös luomutuotteiden viljelyä on lisätty. 

Haku