Hyppää sisältöön

Rapean rouskuvat saaristolaissipsit

Rapean rouskuvat saaristolaissipsit

25.03.2022

Backers Backersin yrittäjäpariskunta, toimitusjohtaja Diana ja leipuri Olle Lindholm, suosittelevat saaristolaissipsien kyytipojaksi erilaisia juustoja sekä hilloja. 

Mallaslimppu jalostuu perinteikkään leipomon käsissä herkullisiksi sipseiksi. Uutuustuotteen tuotanto on laajennettu lyhyestä sesongista ympärivuotiseksi. 


TEKSTI | HELEN PARTTI   KUVA | ROBERT SEGER

Raaseporilainen leipomo mietti kuumeisesti, miten hyödyntää laadukkaita mallaslimppuja, joita oli jäänyt yli joulusesongista. Länsirannikon kuluttajat tuntevat maukkaan limpun ja ostavat sitä erityisesti joulupöytään. Backers Baker halusi minimoida hävikin. 

Mitä jos siivuttaisi limpun mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja paistaisi niitä huolellisesti jälkiuunileivän tavoin? Tulisiko siivuista korppuja vai sipsejä?

Vuodesta 1996 toiminut perheyritys osui pienoiseen kultasuoneen. Mallaslimpuista sukeutui rapeita sipsejä, jotka tarjoavat rouskuvan suuntuntuman ja täyteläisen olon.

– Sipsejä ei friteerata rasvassa, joten ne ovat terveellisiä. Niitä ei tule hotkittua samalla tavalla kuin perinteisiä perunalastuja. Vähempikin riittää, kertoo leipuri Olle Lindholm.

Ensin yritys paistoi sipsejä omiin suihin, jonka jälkeen sipsejä tarjottiin myyntiin myös omassa leipomomyymälässä. Sipsit menivät kuin kuumille kiville. Perinteinen mallaslimppu taipui innovaatioksi, jonka menekki tavoittaa herkuttelijat.  

Parhaat raaka-aineet 

Saaristolaissipsien ainutlaatuinen maku juontuu yksinkertaisiin, puhtaisiin raaka-aineisiin. Perheyrityksen leivontapöydällä käytetään yksinomaan luomujauhoja ja Salpausselkien puhdasta pohjavettä.

– Käytämme leivonnassa ikivanhaa reseptiä ja teemme kaiken käsityönä. 

Laaduntarkkailu on keskeinen osa tuotantoprosessia. Backers Bakerin uunista lähtee kauppoihin vain tiukimman syynin läpäisseet tuotteet: mallaslimput, kaurareikäleivät, ruishapanleivät ja monenlaiset sämpylät sekä sipsit.

Saaristolaissipsien pussinkyljessä lukee, että sipsit säilyvät hyvinä vähintään puoli vuotta. Toimitusjohtaja Diana Lindholmin mukaan säilyvyys voi olla paljon pidempikin, jopa vuosia. 

Sipsit palvelevat loistavasti modernina pappilan hätävarana. Siten yllätysvieraillekin löytyy aina jotain maittavaa.

Sipsit sopivat myös ruoan kylkeen.

Backers Bakerin toimitusjohtaja Diana Lindholm

Saaristolaissipsejä voi napostella sellaisinaan, mutta makuja voi fiilistellä myös erilaisten dippikastikkeiden avulla. Parhaat yhdistelmät syntyvät itse tehdyistä kastikkeista, esimerkiksi kermaviilistä tai tahnoista. Sipsien kyytipojaksi sopivat loistavasti erilaiset juustot ja hillot.

Diana Lindholm lisää lempiyhdistelmässään sipsien päälle sinihomejuustoa. Hän myös syö sipsejä keittojen ja muiden ruokien kanssa leivän sijaan. Sipsit ovat lastenlastenkin suosiossa, kuten mallaslimppu, jota lapset kutsuvat vaarin leiväksi.

Ainoa laatuaan Suomessa 

Sipsejä – sekä mallaslimppua – voidaan toimittaa tukun kautta kaikkiin K-ryhmän myymälöihin. Sipsit ovat myynnissä myös Mujissa ja Food Market Herkuissa, sekä monissa pienemmissä ruokakaupoissa. Laajempi valikoima tuotteita on tarjolla Länsi-Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla, jonne yritys toimittaa leipiä omilla autoillaan.

Yrityksen juuret sijaitsevat Backersin tilalla, joka on ollut leipuri-Ollen suvun hallussa vuodesta 1694 lähtien.

Suvun uutuustuote on täysin uniikki Suomen markkinoilla: kukaan muu ei tarjoa samanlaisia sipsejä.

Haku