Hyppää sisältöön

Ranskan kieli vie maailmalle

Ranskan kieli vie maailmalle

2.12.2021

Ranskalainen tutkimus on korkeatasoista ja täydentää suomalaisten tutkijoiden osaamista. Tutkijavaihto Suomen ja Ranskan välillä on vilkasta.

Ranskan kielen asema on kiistaton politiikassa, kansainvälisessä kaupassa sekä tutkimuksessa. Viidellä mantereella puhuttavaa valtakieltä voi opiskella Suomessa ja Ranskassa tehokkaasti monin erilaisin tavoin. 

Teksti Helen Partti  Kuvat Ekaterina Pokrovsky ja Ranskan instituutti

Ranskan opiskeluun on tullut uusia kiinnostavia mahdollisuuksia. Erityisen selvänä muutos näkyy ranskalaisissa korkeakouluissa ja yliopistoissa. Ne tarjoavat yli 1 600 englanninkielistä koulutusohjelmaa ulkomaalaisille opiskelijoille ja tutkijoille. Tarjonta on otettu hyvin vastaan: jo yli 40 prosenttia Ranskassa opiskelevista tohtoriopiskelijoista on ulkomaalaisia. Paikan päällä kielikin tarttuu helposti.

– Ulkomaalaiset opiskelijat tuovat lisäarvoa Ranskalle. Myös suomalaiset hyötyvät opinnoista, sillä he voivat usein suorittaa tutkintonsa sekä ranskalaiselle että suomalaiselle yliopistolle, kertoo Sonia Couprie.

Couprie työskentelee tiede- ja korkeakouluattaseana Ranskan Suomen-suurlähetystössä ja Ranskan instituutissa. Hänellä on tuoreet tilastot Suomen ja Ranskan välisestä tutkijavaihdosta. Hakemusten määrä on edellisvuoteen verrattuna kaksinkertaistunut. Entistä useampi suomalainen haluaa opiskella ja tehdä tutkimusta Ranskassa ja päinvastoin. 

– Kotimaasta kannattaa lähteä ulkomaille. On tärkeää nähdä ja kokea jotain uutta oman elämänpiirin ulkopuolella, Couprie toteaa.

Innovaatioita ja koulutusta Ranskassa 

  • Ranskassa on yli 3 500 korkeakoulutusta tarjoavaa oppilaitosta. Tarjontaa löytyy myös niille, jotka eivät vielä taida ranskan kieltä. 
  • Ranskan hallitus maksaa valtaosan koulutuskuluista. Opiskelijan oma osuus jää suhteellisen pieneksi.
  • Opiskelu tapahtuu aina korkeatasoisen asiantuntijan tai professorin ohjauksessa. Tutkimuslaboratoriot ovat maailman huippua.
  • Ranska sijoittaa vuositasolla lähes 50 miljardia euroa eli 2,22 prosenttia koko bruttokansantuotteestaan tutkimukseen. 
  • Ranskalaisten yritysten määrä on suurin sadan innovatiivisimman yrityksen joukossa Euroopassa.

Valttikortti työnhaussa

Ranskassa on paljon nähtävää ja koettavaa, eikä yksinomaan korkean elämänlaadun ja maailmankuulun ruokakulttuurin saralla. Euroopan kolmanneksi suurin talous tarjoaa tasalaatuisen yliopisto- ja korkeakouluverkoston, joka ulottuu koko maahan. Ranskassa voi opiskella huipputason akateemisessa ympäristössä vaikkapa ilmailualaa, pedagogiikkaa, arktista tutkimusta ja ympäristötieteitä.  

Ranskan kielen osaaminen on ehta bonus cv:ssä.   

– Kaikki osaavat nykyään englantia, jota ei voi enää pitää edes vieraana kielenä, mutta ranskan taito voi erottaa henkilön muista hakijoista, toteaa ranskan kielen attasea Anne-Laure Rigeade.

Hän edistää ranskan kielen asemaa Ranskan Suomen-suurlähetystössä ja Ranskan instituutissa.

– Ranskan kieltä puhuu jopa 300 miljoonaa ihmistä maailmassa. Se on virallinen kieli 29 maassa, Rigeade muistuttaa.

Ranskan instituutin korkeatasoisesta koulutustarjonnasta löytyy sekä lähi- että etäopetuksen kursseja.

Viidellä mantereella puhuttavan kielen opiskelu Suomessa 

Ranskan kieli on suomalaisissa kouluissa kolmanneksi suosituin vieras kieli englannin ja saksan jälkeen. Sitä voi opiskella ensimmäisenä vieraana kielenä esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella. Helsingin ranskalais-suomalainen koulu tarjoaa ranskankielistä aineopetusta. 

Moni opiskelee ranskaa aikuisena Ranskan instituutissa joko harrastuksena tai työhön liittyvistä syistä. 

– Opiskelijoiden määrä on pysynyt meillä pitkään tasaisena. Ranskaa käytetään paljon Euroopan unionissa sekä esimerkiksi ranskankielisessä Afrikassa, jossa suomalaiset tekevät entistä enemmän kauppaa, Couprie havainnollistaa.

Aikuisopiskelussa korostuu joustavuus. Ranskan instituutin syntyperäiset kielenopettajat hyödyntävät uusimpia opetusmetodeja niin lähi- kuin etäopetuksessa. Opetuksen kieli on ranska alkeista lähtien, sillä kielellinen vuorovaikutus tekee myös opetuksesta tehokkaampaa. 

Vieraan kielen taito auttaa avaamaan maailmankuvaa ja tarjoaa uusia ajattelutapoja, tutustuttaa uusiin kulttuureihin ja maihin. Jatkuvasti monimutkaistuvassa maailmassa on hyödyllistä, jos osaa toimia muutenkin kuin vain englanninkielisen, anglosaksisen mallin mukaisesti. 

Haku