Rakentamisen logistiikka harppaa seuraavalle tasolle

Tolkuton rekkaralli ja sateessa tärveltyvät rakennusmateriaalit voivat siirtyä historiaan, kun rakennuslogistiikka ja liikennejärjestelyt yhdistetään fiksusti.
TEKSTI | HELEN PARTTI KUVA | RIKU KYLÄ
Rakennustyömaiden arki näyttäytyy työmaan koosta riippumatta yllättävän samanlaisena: tavaraa tuodaan tontille jatkuvalla syötöllä, ja ennen pitkää jokainen vapaa soppi on täyttynyt. Työnjohtaja seisoo puhelin kourassa vastailemassa loputtomiin kysymyksiin. Mihin viedään laatat, mihin ovet, entä ikkunat? Ovatko liikennejärjestelyihin tarvittavat luvat kunnossa? Aika tärvääntyy kaikkeen muuhun kuin työnjohtamiseen.
Pian tavaroita jo etsitään ja liikutetaan uudestaan paikasta toiseen.
Näkymä voisi olla päinvastainen. Arvokasta rakennusmateriaalia ei loju säiden armoilla, eikä se vie tilaa katualueelta. Rakentajan ei tarvitse pulittaa kalliita alueenkäyttömaksuja. Laatoittajat saavat oikean määrän laattoja oikeaan aikaan. Ovien ja ikkunoiden asentajat pääsevät hommiin suunnitellusti. Liikennejärjestelyihin tarvittavat luvat on haettu ajoissa. Työnjohtaja johtaa töitä puhelinmaratonien sijaan.
Aki Vickholm sekä Alexander Stefanov hoksasivat, että rakennuslogistiikan ja siihen liittyvät liikennejärjestelyt voisi hoitaa totuttua tehokkaammin. He yhdistivät osa-alueet ensimmäisenä Suomessa toimivaksi kokonaisuudeksi ja perustivat Kahva Oy:n. Bisneksen kasvettua liikennejärjestelyjen liiketoimintajohtajaksi nimitettiin Toni Korjus. Stefanov oli työskennellyt isossa rakennusyhtiössä ja nähnyt työmaiden todellisuuden. Kahvassa hän vastaa toimitusjohtajana logistiikasta. Korjus hoiti aiemmin Espoon kaupungilla liikennejärjestelyihin liittyviä lupa-asioita.
Viiden vuoden aikana Kahva on hoitanut yli 200 työmaan logistiikan.
– Rakentamisen logistiikka on kymmenien miljoonien bisnes, jossa on paljon tehostamista. Kaikki lähtee siitä, että tavaraa tuodaan oikeaan aikaan, eikä se seiso kadulla. Kun katualueita ei käytetä varastointiin, rakennuttajalle syntyy kymppitonnien, jopa satojentuhansien eurojen säästöt. Materiaali pysyy parempana, kun sitä ei säilytetä ulkona, ja liikennekin sujuu paremmin, Stefanov luettelee.
Kaikki hyötyvät – niin rakennuttaja, rakentajat kuin kaupunki.
– Otamme vastuullemme kuormien toimitukset ja tuomme materiaalit perille. Se vähentää työnjohtajien murheita, ja he voivat johtaa omaa rakennustyötään, Korjus lisää.
Rakennusmateriaalit kootaan terminaaleissa
Monella työmaalla noudatetaan tahtituotantoa. Työvaiheet on tarkoin jaksotettu, ja parhaimmillaan urakka etenee sulavasti. Kahvan bisneksen juju piilee kahdessa terminaalissa, joissa se yhdistelee toimituksiin tarvittavat materiaalit, jos asiakas niin haluaa. Näin ollen seitsemän eri rekan sijaan työmaalle ajaa yksi rekka. Materiaalit toimitetaan, vaikkapa kerrostalossa, eri kerroksiin, joissa on meneillään eri työvaiheet. Tämän sisätäsmäksi kutsumansa prosessin Kahva toi Suomen markkinoille ensimmäisenä.
– Tahtituotanto istuu kivasti toimintaamme. Haluamme ohjata materiaaleja työmaalle vain silloin, kun niitä tarvitaan, Stefanov selventää.
Täsmätoimitukset auttavat työmaita pääsemään tahtituotantoon, jolloin hankkeiden läpimenoaika voi lyhentyä Stefanovin laskelmien mukaan jopa kolmanneksella. Se on merkittävä parannus alueilla, joissa rakennustahti on kiivasta.
Luvat kuntoon ennakolta
Rakennuslogistiikka sisältää melkein aina kuorman purkuun liittyviä liikennejärjestelyjä. Ne vaativat yhteistyötä lupavirastojen kanssa. Paikan päälle voidaan tarvita liikenteenohjausta, tai ajokaista on vaikkapa suljettava. Vierekkäisten rakennustyömaiden välille ei saa syntyä päällekkäisyyksiä, vaan betoniauton on päästävä naapuritontille, kun betonivalut ovat käynnissä.
Kahva hoitaa luvitusasiat hyvissä ajoin ennakkoon ja vastaa turvajärjestelyistä. Kohteisiin asennetaan suunnitelmien mukaiset liikennemerkit, opasteet ja suojaukset kaikille kulkumuodoille.
– Toisin kuin kilpailijat, me haluamme kohteeseen mahdollisimman vähän liikenneturvatuotteita. Se onnistuu, kun minimoimme katualueiden varauksen tarpeen, Korjus perustelee.
Materiaalien pihavarastoinnin haitallisena sivuilmiönä osa tavarasta päätyy työmailla jätelavalle. Järkevä toimitussykli auttaa vähentämään paitsi aika- ja materiaalihukkaa, myös kustannuksia.