Rakennusjätteen kierrätys halutaan paikallistaa Lapissa

Kiertotalous on parhaimmillaan silloin, kun kierrätys tapahtuu paikallisesti, eikä kierrätettävää materiaalia tarvitse kuljettaa satoja kilometrejä jatkojalostukseen.
TEKSTI | MARI KORHONEN KUVA | MARKUS TORVINEN
Rovaniemeläinen pitkän linjan perheyritys Lapin Metallikierrätys Oy edistää paikallista kiertotaloutta investoimalla rakennusjätteen vastaanottopisteeseen. Tavoitteena on edistää paikallisten yritysten kestävää kehitystä madaltamalla kynnystä vastuulliseen toimintaan. Tulevan vastaanottopisteen seurauksena rakennusjätteet saadaan kierrätettyä ja jatkojalostettua lähellä niiden syntypaikkaa. Yhtiön palveluksessa jo yli kymmenen vuoden ajan työskennellyt Jarna Pyhäjärvi on hankkeesta innoissaan.
– Ympäristöasiat ovat meille sydämenasia ja polte kestävän kehityksen edistämiseen on valtava. Investointi uuteen vastaanottopisteeseen antaa meille mahdollisuuden laajentaa omaa osaamistamme, työllistää pitkäksi aikaa omaa väkeämme sekä tukea paikallisten yritysten kehitystä, Pyhäjärvi iloitsee.
Rovaniemelle rakennettava vastaanottopiste on tarkoitus saada toimintaan jo tulevana talvena.
– Aloimme viime syksynä raivaamaan aluetta vastaanottopisteelle, kesällä rakennetaan nestetiiviit asfaltit ja hallit ja talvella olisi tarkoitus ottaa vastaan ensimmäiset kuormat. Keväällä saisi sitten olla jo täysi tohina päällä, Pyhäjärvi kertoo hymyillen.
Tuleva rakennusjätteen vastaanottopiste on Rovaniemen alueella ainoa laatuaan.
Rekkaralli ja fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee.
Jarna Pyhäjärvi, Lapin Metallikierrätys Oy
– Keräyspisteitä on, mutta me oikeasti lajittelemme kaiken rakennusjätteen ja toimitamme sen kierrätykseen jatkojalostamista varten. Kaikki tapahtuu samalla alueella, jolloin kierrätystä varten ei tarvitse ajaa pitkiä matkoja. Rekkaralli ja fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenevät, Pyhäjärvi sanoo.
Vastuullisuus vaivattomaksi
Lapin Metallikeräys pyrkii omassa toiminnassaankin vähentämään aktiivisesti fossiilisia polttoaineita edistääkseen siirtymää kokonaan hiilineutraaliin toimintaan. Kaikki ei ole mahdollista yhdellä kertaa, mutta muutosta tehdään sinnikkäästi askel kerrallaan.
– Olemme investoineet sähkökäyttöiseen Liebherr LH 26 EC -materiaalikäsittelykoneeseen, mutta pohjatöitä olemme vielä joutuneet tekemään vanhalla kalustolla. Vielä ei yksinkertaistesti ole riittävästi toimijoita, jotka tarjoavat kalustoa hiilineutraalisti. Muutos tapahtuu, muttei yhdessä yössä.
Paikallisten toimijoiden vastuullisuutta pyritään edistämään myös rakennusjätteen noutopalvelulla.
– Voimme toimittaa yrityksille vaihtolavat rakennusjätteelle ja käydä hakemassa ne paikan päältä pisteellemme lajitteluun. Uskomme siihen, että kestävä kehitys tarvitsee toimijoita, jotka tekevät vastuullisuuden vaivattomaksi.
Jatkojalostetut tuotteet antavat paikallisille toimijoille mahdollisuuden hyödyntää tuotannossaan puhtaasti paikallisesti kiertänyttä materiaalia.
– Kierrätyspuuta voidaan hyödyntää lämmityskäytössä, betonit saadaan murskattua ja hyödynnettyä paikan päällä, samoin granuloidulle muoville tai pelleteille uskoisi löytyvän jatkokäyttöä paikallisesti, Pyhäjärvi antaa esimerkkejä ja rohkaisee paikallisia yrityksiä mukaan kiertotaloustalkoisiin.