Hyppää sisältöön

Rakennuksen paloturvallisuus ajan tasalle 

Rakennuksen paloturvallisuus ajan tasalle 

21.04.2022

Monokote on tyypillisimmin käytössä betonirakenteiden kanssa.

Suomalainen palosuojausyritys Firesto pidentää rakennuksen elinkaarta ja päivittää paloturvallisuuden nykyvaatimuksiin.

TEKSTI I VALTTERI MÖRTTINEN KUVA I FIRESTO

Helsinkiläisessä suojelukohteessa on saneeraus käynnissä, ja suomalaisen palosuojausyritys Fireston asiantuntijat kulkevat isolla työmaalla suorittamassa Monokote-ruiskutuksia. Tämän Salmisaaressa sijaitsevan maamerkin alkuperäiset rakennustyöt käynnistyivät jo vuonna 1937, joten kaikkien muidenkin rakennusten tavoin se tarvitsee remontointia pysyäkseen käyttökunnossa.

Fireston myyntipäällikkö Pauli Lähdemäki kertoo, että palosuojauksessa ikä ei aina ole ratkaiseva tekijä, vaan välillä verrattain nuorienkin rakennusten palosuojaratkaisuja joudutaan remonttien yhteydessä tai kenties jo rakennusvaiheessakin päivittämään esimerkiksi rakennuksen käyttötarkoituksen muuttuessa.

– Jos vaikka varastorakennus muuttuu ruokamarketiksi, silloin sen paloluokituskin muuttuu, Lähdemäki tarkentaa.

Mutta päivittämisen tarve voi johtua yksinkertaisesti myös siitä, että ratkaisut ovat ajasta jäljessä. Sekä määräykset että laskentatavat ovat vuosien varrella muuttuneet aivan toisenlaisiksi kuin mitä ne ovat olleet rakennusvaiheessa.

Rahallista säästöä 

Salmisaaren suojelukohteen kaltaisissa maamerkeissä on ilmiselvää, että rakennusta ei lähdetän purkamaan, vaan se kunnostetaan. Mutta muunlaiset rakennukset törmäävät helposti kysymykseen siitä, kumpi kannattaa tehdä – kunnostaa vai vetää matalaksi. Jos kohde päädytään kunnostamaan, niin tällaisissa tapauksissa Monokote ja palosuojamaalaus tarjoavat selkeän kustannusedun.

– Varsinkin kiinteistön omistajalle oleellisin säästö on se, että rakennuksen elinkaari pitenee. Voimme päivittää olemassa olevien rakenteiden paloturvallisuuden nykypäivän standardeja vastaavaksi, jotta ainakaan paloturvallisuus ei olisi se syy, jonka takia talon purkamista pitäisi harkita, Lähdemäki kertoo.

Fireston projektipäällikkö Marko Välitalo yhtyy näkemykseen ja lisää Lähdemäen mainitseman kustannussäästön ohelle välittömästi Monokoten toisenkin edun, joka vaikuttaa puolestaan enemmän saneerausta suorittavan rakentajan toimintaan.

– Monokote voidaan vain ruiskuttaa betonin pintaan, joten sitä on huomattavasti nopeampi käyttää kuin esimerkiksi villoituksia. Eli säästö tulee siitä, että työmaalla päästään nopeammin jatkamaan kaikkia muita työvaiheita, Välitalo sanoo.

Monelle vieras tekniikka 

Vaikka Monokote onkin tuotteena monelle Suomessa yhä vieras, tekniikka on ollut käytössä Välitalon mukaan ympäri Eurooppaa jo useamman vuosikymmenen ajan. Sitä käytetään yleisimmin teräs- ja betonirakenteiden suojaukseen.

– Käyttämämme Monokote MK-6/HY ja MK-6s ovat yksikomponenttisia ruiskutettavia palosuojalaasteja, jotka ovat sertifioituja kantavien teräs- ja betonirakenteiden palosuojaukseen tarkoitettuja tuotteita. Monokote-tuotteet tuovat lisäarvoa myös rakennuksen akustiikkaan, sillä niillä on erittäin hyvät ääniabsorptio-ominaisuudet, Välitalo kertoo.

Suomessa 70-luvulla rakennetuissa taloissa putkiremontti alkaa olla ajankohtainen. Samalla on syytä tarkastaa paloturvallisuus. 

Monokote on kaikkein tyypillisimmin käytössä betonin kanssa, ja teräkseen hyödynnetään tyypillisesti palosuojamaalausta. Firesto toimittaa kumpaakin palvelua sen mukaan, mitä työmaalla milloinkin tarvitaan, ja ihan perinteiset villoituksetkin onnistuvat yhä. Asiakkaan kanssa käydään aina läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot.

Ainoaksi ongelmaksi Välitalon mukaan usein osoittautuu se, että heiltä soitellaan tarjouspyyntöjä vaihtoehdoista vasta, kun työmaa on jo käynnissä.

– Usein käy niin, että rakennukseen on suunniteltu villoitus, mutta toteutusvaiheessa huomataankin, että se ei ole mahdollista. Sitten ryhdytään selvittämään muitakin vaihtoehtoja ja ollaankin jo aikataulusta pahasti myöhässä. Tärkeintä olisi, että nämä kaikki vaihtoehdot käytäisiin kanssamme läpi jo suunnittelupöydässä, Välitalo kannustaa.

Nykyvaatimusten tasolle 

Kaupunkeja ja asutuskeskuksia koristavista rakennustelineistä voi jokainen huomata, että Suomessa saneeraukset lisääntyvät koko ajan. Niissä törmätään toistuvasti siihen ongelmaan, että vanha paloluokitus ei enää päde.

Välitalon mukaan Suomi on väärällään esimerkiksi 1970-luvulla rakennettuja toimisto- ja asuinkerrostaloja, joissa julkisivu- ja LVIS-saneeraukset eli kansankielellä putkiremontit ovat juuri nyt ajankohtaisia. Remonttien yhteydessä on tavanomaista päivittää myös ajastaan jääneitä palosuojausratkaisuja nykypäivän vaatimusten tasolle. Monokotella ja palosuojamaalauksella sekä palokatkoilla Firesto tarjoaa saneerauksia toteuttaville rakennusliikkeille vaihtoehtoja, joilla asia voidaan korjata.

– Tässä ajan tasalle päivittyvä turvallisuus yhdistyy nopeuteen ja helppouteen, summaa Välitalo.

Haku