Hyppää sisältöön

Rajaton potentiaali kansainväliselle kasvulle

Rajaton potentiaali kansainväliselle kasvulle

15.07.2022

Tornion seutu on metalliteollisuuden ja rakentamisen alan kehto. Samalla myös muu yritystoiminta on kasvanut reippaasti ja alueen asiakaskunta on kansainvälistä, näkevät Business Tornion asiantuntijat. 

Torniossa yritykset voivat toimia kansainvälisesti kotimaan kamaralta. 

TEKSTI | LIISA JOENSUU  KUVA | ANTTI KUROLA

Mielikuva Torniosta liittyy herkästi Suomen ja Ruotsin rajaliikenteeseen, mutta Business Tornion näkökulmasta kaupunki sijaitsee laajalla Barentsin euroarktisella alueella. Sijainti piirtää mittavat mahdollisuudet yrityksille, jotka tavoittelevat kasvua ja kansainvälistymistä. 

– Keskeisempää sijaintia saa hakea. Sadan kilometrin säteellä Torniosta asuu vajaat 600 000 asukasta. Kun sädettä hieman laajennetaan, saavutetaan miljoonan ihmisen raja ja kolmen maan, Suomen, Ruotsin ja Norjan, markkinat. Elämme kansainvälisellä maaperällä, ja yhteydet ovat erinomaiset. Seutukunnan yritykset hyödyntävät tehokkaasti satamia sekä sujuvia maantie- ja raideliikenneyhteyksiä, selvittää Business Tornion toimitusjohtaja Marko Alamartimo.

Jo arjen tasolla seudulla eletään kaksoiskaupungissa Tornio-Haaparanta. Kauppaa tehdään molemmin puolin rajaa. Vuosittain Suomen ja Ruotsin rajan ylittää Tornion kautta 14 miljoonaa ihmistä. Se tekee kaupungista toiseksi vilkkaimman rajanylityspaikan Helsinki-Vantaan lentokentän jälkeen.

– Kauppapaikkana Tornio on kokoaan suurempi. Yritystoiminta ja palvelujen tarjoajat hyötyvät kahden maan asiakkaista, mikä houkuttelee uusia yrityksiä. Tornio tunnetaan teräs- ja rakentamissektorin yrityksistä ja niiden tekemästä kansainvälisestä kaupasta, mutta myös muilla sektoreilla on loistavat mahdollisuudet suuntautua turvallisesti kotimaan kamaralta eri puolille maailmaa. Samalla kun kaupunkiin tulee uusia teollisuuden yrityksiä, ne tuottavat tarvetta palvelualoille, muistuttaa Business Tornion yrityskehittäjä Hannaleena Posti.

Vetovoimaisia hankkeita

Näkymät ovat uusien tulokkaiden kannalta lupaavat. Pohjois-Ruotsiin on tulevina vuosina ja vuosikymmeninä luvassa teollisuuden jätti-investointeja, joissa tarvitaan sekä tavaraa että työvoimaa. Urakat rajan länsipuolella tulevat lisääntymään.

– Parin, kolmen vuoden sisällä Pohjois-Ruotsin suurhankkeissa tarvitaan jopa 10 000–12 000 työntekijää. Alueelle on syntynyt ja syntyy lisää uutta teollisuuden toimintaa. Ruotsin teräs- ja kaivosyhtiöt tulevat investoimaan vihreän siirtymän myötä uusiin laitoksiin ja muuntavat nykyisiä. Tämä on hyvä hetki suomalaisyrityksille perustaa toimipisteitä Tornioon. Esimerkiksi teräksen, rakentamisen ja teknisen tukkukaupan toimijoiden näkymät ovat hyvät, Alamartimo sanoo.

Business Tornio auttaa yrityksiä toimitilojen ja tonttien löytämisessä sekä toiminnan aloittamisessa. Mahdollisuuksia on niin Lapin alueella kuin pohjoisessa Ruotsissa. Rajalle rantautuvia yrityksiä varten Business Tornio on laatinut valmiita palvelu- ja kansainvälisyyspaketteja, joiden turvin tulijat saavat jalansijaa ja voivat perustaa esimerkiksi tytäryhtiön Ruotsiin. 

– Tornio on erittäin yritysmyönteinen toimintaympäristö. Autamme tulijoita sijoittumisessa ja verkostoitumisessa. 

BUSINESSTORNIO.FI

Haku