Hyppää sisältöön

Raikkaat ruukkusalaatit kasvavat ympäristön ehdoilla

Raikkaat ruukkusalaatit kasvavat ympäristön ehdoilla

5.09.2023

Oksasen Puutarhan kaupallinen johtaja Elina Ölander ihailee moniin eri ruokiin taipuvaa rosmariinia.

Laadukkaiden yrttien ja salaattien kasvattaminen vaatii kokemusta, innovaatioita sekä jatkuvaa kehitystyötä.

TEKSTI maria carvajal | kuva suvi elo

Oksasen Puutarhan arjessa vaalitaan perheyrityksen arvoja ja perinteitä, jotka ovat luoneet oivan pohjan yrityksen kasvulle. Vuonna 2022 Oksasen Puutarha Oy osti toisen perheyrityksen, Pousin Puutarha Oy:n. Kahden yrityksen yhdistyminen on ollut luontevaa, sillä perheyritykset jakavat saman arvomaailman, laadukkaat tuotteet, pitkäjänteisyyden ja halun kehittyä, joka näkyy myös pitkäaikaisissa ja erinomaisissa asiakassuhteissa. Yrityskauppa toi puutarhoille myös synergiaetuja, kuten osaamisen ja tiedon jakamista puutarhojen kesken. 

Tuotanto nousi yrityskaupan myötä yli 20 miljoonaan ruukkusalaattiin ja -yrttiin vuodessa. Määrä on viidennes koko maan tuotannosta. Oksasen Puutarha tekee sekä sopimusvalmistusta että oman brändinsä tuotantoa puutarhoillaan vuoden ympäri. Oksasen Puutarhan vihreät herkut ovat siis löytäneet tiensä lähes jokaisen suomalaisen ruokapöytään.

Viljelyä useassa polvessa 

Oksasen Puutarhalla tiedetään tarkalleen, miten korkealuokkaisia salaatteja ja yrttejä tulee kasvattaa. Perheyrityksen salaatteja ja yrttejä kasvatetaan Paattisilla, Oripäässä ja Haminassa jo useassa sukupolvessa. Salaatit ja yrtit kasvavat täyteen herkulliseen mittaansa noin 100 työntekijän voimin. 

Kasvin elinkaari täytyy miettiä ennen viljelyä alusta loppuun.

– Meiltä löytyy valtava määrä ammattiosaamista. Salaattien ja yrttien kasvattaminen on erittäin tarkkaa puuhaa, sillä kasvuajat, kasteluajat ja lämpötilat on tiedettävä tarkasti, jotta lopputuloksena on kriteerimme täyttävä tuote. Tärkeintä on laatu – ja hyvä maku. Kasvin elinkaari pitää miettiä ennen viljelyä alusta loppuun, ja kasvuun vaikuttaa todella moni seikka, Oksasen Puutarhan kaupallinen johtaja Elina Ölander kertoo. 

Yrteillä saadaan luonnetta sekä makua ruoanlaittoon

Laadukas ruukkusalaatti on koostumukseltaan rapea, kuohkea, ryhdikäs ja niin heleän vihreä, että keväiset koivunlehdetkin kalpenevat sen rinnalla. Erilaiset lehtisalaatit ovatkin erottamaton osa suomalaisten arkea ja juhlaa. 

Yrtit tuovat puolestaan kaivattua luonnetta ja makua ruoanlaittoon. Tuttu kaksikko, tilli ja persilja, ovat monessa keittiössä päivittäisessä käytössä, mutta esimerkiksi rosmariinin monipuolisuus saattaa usein unohtua. 

– Rosmariinista voi leipoa esimerkiksi ihania makeita kakkuja, ehdoton lempparini on manteli-oliiviöljy-sitruuna-rosmariinikakku. Rosmariinilla voi maustaa pataruokia, sitä voi käyttää eteerisenä öljynä tai valmistaa vaikkapa pizzaöljyä chilin kanssa. Rosmariini sopii hienosti myös juomiin koristeeksi ja makua antamaan. Yrtti myös säilyy pitkään jämäkän rakenteensa ansiosta, Ölander valaisee. 

Oksasen Puutarhan salaatteja ja yrttejä kasvatetaan erittäin tarkoissa olosuhteissa muun muassa Paattisilla Turussa.

Tavoitteena entistä parempi maailma ruukku kerrallaan

Vastuullisuus on yksi Oksasen Puutarhan toiminnan kulmakivistä. Näin varmistetaan, että kuluttajat voivat hyvillä mielin hankkia turvallisesti tuotettua ja ekologista lähiruokaa jatkossakin. Oksasen Puutarha otti esimerkiksi yhtenä ensimmäisenä yrityksenä Suomessa käyttöön täysin maatuvat paperiset ruukut muovisten sijaan. Tämä toimintatapa säästää 32 000 kiloa muovia vuodessa. 

Myös energia- ja sähköntuotanto, jätteiden käsittely ja lajittelu sekä torjuntamenetelmät on suunniteltu ympäristön ehdoilla. Biologinen torjunta tarjoaa ekologisen tavan suojella kasveja tuhohyönteisiltä ja kasvitaudeilta muiden eliöiden avulla.

Ympäristöteot eivät ole jääneet huomaamatta, sillä Oksasen Puutarhalle myönnettiin GLOBALG.A.P. -sertifikaatti vuonna 2012 ensimmäisten suomalaisten yritysten joukossa. Kyseessä on kansainvälinen hyvien tuotantotapojen standardi, jossa painotetaan elintarviketurvallisuutta, tuotannon ympäristövaikutuksia ja työntekijöiden turvallisuutta. Yrityksen toimintaa arvioidaan vuosittain tutustumalla dokumentteihin ja tuotantotiloihin. Elintarviketurvallisuus varmistetaan muun muassa säännöllisellä henkilökunnan kouluttamisella. 

– Meille on tärkeää olla aina askeleen edellä. Tavoitteenamme on vastuullisuusteemojen lisäksi laajentaa kuluttajien makumaailmaa tuomalla uusia tuotteita markkinoille, ja tietenkin lisätä yrttien ja salaattien käyttöä. Menestymiseen tarvitaan myös vahvaa brändityötä. Tärkeää on lisätä Oksasen Puutarhan tunnettuutta entisestään sekä jatkaa Oksasen ja Pousin upeaa tarinaa, jotta salaattien ja yrttien ostaminen olisi mahdollisimman helppoa myös tulevaisuudessa, Ölander kertoo.

Vastuullisuus on valintojen keskiössä

  • Oksasen Puutarha tarjoaa laadukkaita tuotteita, joiden tuotantoprosessissa on huomioitu ympäristöystävällisyys, energiatehokkuus, taloudellisuus sekä toimitusvarmuus.
  • Jatkuvan kehitystyön sekä vastuullisten valintojen ansiosta yrityksen kaikissa puutarhoissa viljellään sekä salaatteja että yrttejä ympäristön ehdoilla ja luontoa kunnioittaen. 

Haku