Hyppää sisältöön

Pyörän selkään revontulien alle

Pyörän selkään revontulien alle

31.03.2023

Talvipyöräily koskemattoman luonnon keskellä on unohtumaton ja hauska kokemus.

Tunturissa pyöräily voi olla niin riemastuttava elämys, että se saa nauramaan ääneen. Inarin-Saariselän talvipyöräilyreitit on rankattu koko Suomen parhaiksi. Talvipyöräily on hyvä tapa aloittaa maastopyöräilyharrrastus.

TEKSTI outi rantala | kuva terhi tuovinen


Talvipyöräily kasvattaa suosiotaan ja harrastajakuntaansa. Sähköavusteisten polkupyörien ja etenkin paksurenkaisten läskipyörien ansiosta vaihtelevassa maastossa liikkuminen on helpottunut entisestään. Inari-Saariselkä sai äskettäin tunnustusta talvipyöräilyreiteistään. 

– Trail Ahead Oy on kiertänyt tekemässä vertailua reiteistä. Olemme otettuja siitä, että meidän reittimme rankattiin ykköseksi. Reittien kunnossapidon eteen tehdään valtavasti työtä, reittimestari ja yrittäjä Heikki Stöckell iloitsee. 

Inarissa, Ivalossa ja Saariselällä toimii useita asiantuntevia pyörävuokraamoja. Stöckel oli vuonna 2017 perustamassa pyörävuokrausta ja reittipalveluja tarjoavaa Roll Outdoorsia. Inarin kuntaan kuuluvan Saariselän matkailualueen kaikkiaan noin 50 kilometrin mittainen pyöräilyreitti ulottuu Kiilopäälle, Kakslauttaseen ja Laanilaan. 

– Meillä on vuokraamo Kiilopäällä, joka on UKK-puiston lähtöpaikka. Sieltä pääsee niin laduille kuin talvipyöräilyreiteille. Kiilopää sijaitsee valmiiksi korkealla, joten reitit ovat maisemiltaan hienot. 

Tärkeintä on suojautua viimalta 

Talvipyöräilyreitit kulkevat erilaisissa maastoissa. Yhtä pitkin pääsee jopa Ahopää-tunturin yli. Pukeutumiseen kannattaa asiantuntijan mukaan kiinnittää huomiota. 

– Sormet ja varpaat paleltuvat herkästi pyöräillessä, joten ne kannattaa suojata lämpimästi. Normaali talvivaatetus on hyvä, toki liian paksussa toppapuvussa voi tulla kuuma. Pahinta on, jos hikoamisen jälkeen tulee kylmä – siksi on hyvä olla repussa lämmintä vaihtovaatetta. 

Stöckel tietää, että etelän ihmiselle voi tulla yllätyksenä, miten erilaista pyöräily Lapin lumilla on. 

– Lapissa lunta on paljon ja vaikka reitit tampataan hyvin, lumi on aina pehmeää eikä reitti jäädy, kuten etelässä. 

Lapin luonto lumoaa pyöräilijän 

Stöckelin mielestä talvipyöräily sopii maastopyöräilyharrastuksen aloittamiseen ensikosketuksena erinomaisesti. 

– Talvipyöräily on helpompaa kuin kesällä maastopyöräily, kun ei ole teknisiä esteitä. Läskipyörällä polkeminen on myös tosi hauskaa. Pyörän saa pehmeälläkin lumella kulkemaan kiemurtelematta. Kaatuminenkin on yleensä pehmeä kokemus. 

Hän odottaa huhtikuun hyviä hankikelejä, jolloin voi ajella melkein missä vain. 

– Pyörällä voi myös poiketa hoidetulta reitiltä silloin, kun hanki kantaa hyvin. On upeaa ajaa tunturissa, kun revontulet loimottavat eri sävyissä yläpuolella. 

Talvipyöräilyreittien lisäksi suosittuja talven pyöräilykohteita ovat myös Inarijärvi ja Ivalojoki. Elämyksenä talvipyöräily on Stöckelin mielestä omaa luokkaansa. 

– Hiihto voi olla puurtamista, mutta talvipyöräily on hauskaa. Vauhti ottaa vatsanpohjasta ja joskus aivan ääneen naurattaa. 

Lapin luonto lumoaa talvipyöräilijän, mutta poljettavan reitin pitää olla hyvin hoidettu, jotta se on ajettavassa kunnossa. 

– Saimme Trail Aheadin vertailussa hyvät pisteet kokonaistoteutuksesta. Luontokokemus on upea. Liikutaan kansallispuistossa, jossa on ikimetsää. Ajetaan ylös tunturiin, josta avautuvat upeat maisemat. 

Hankikelit jatkuvat pitkälle kevääseen. Myös hiihto ja laskettelu vetävät matkailijoita Saariselälle, jossa Suomen pohjoisin hiihtokeskus on auki 7. toukokuuta saakka. 

Haku