Hyppää sisältöön

Pyörämatkailijan unelmakohde

Pyörämatkailijan unelmakohde

21.05.2021

Pyörämatkailu vie kaupungin vilskeestä luonnon keskelle ja tarjoaa samalla liikunnan iloa. 

Pyörämatkailu on nyt kovassa nosteessa. Järvi-Suomessa kehitetään lisää pyöräilyreittejä lauttamatkan päähän. 

Teksti Outi Rantala  Kuva Discover Saimaa

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö kehittää alueen kuntien ja kaupunkien kanssa pyörämatkailua. Pyöräilyreiteissä on paljon valinnanvaraa. Niitä voi yhdistellä sopivaksi kokonaisuudeksi. Ketjureaktio-pyörämatkailuhanke herättelee henkiin pyörämatkailua Saimaalla.

– Luonnossa oleminen on se juttu, polkupyörä on siihen väline. Kehitämme reittejä ja palveluja sen mukaan, että pyöräillen pääsisi mahdollisimman monipuolisesti näkemään Järvi-Suomen luontoa, kertoo projektipäällikkö Matti Moller.

Lauttayhteys saaristoon

Viime kesänä saatiin Saimaan saaristoreitille uusi pyörälauttayhteys. Tavoitteena oli saada kesän aikana 500 lippua myytyä. Tavoite ylitettiin reippaasti, sillä yli 2 000 pyöräilijää ylitti Saimaan lautan avulla. Tästä innostuneena ensi kesäksi avataan lisää vuoroja ja yhteyksiä Saimaan saaristoreitiltä Puumalan saaristoreitille.

– Lauttareitin varrella on uutena kohteena Ruuhon retkisaari, joka on Etelä-Karjalan kauneimpia saaria. Sieltä löytyvät sauna, uimaranta ja grillikatos. Teltalla voi yöpyä saaressa. Lautta mahdollistaa sen, että saari on myös muiden kuin oman veneen omistajien saavutettavissa. Pyörälautta Rasti tekee kesän aikana pilottiluonteisesti retkiä myös muihin saarikohteisiin, kuten viidestä ortodoksisesta rukoushuoneesta tunnettuun Ilkonsaareen. Rasti liikennöi 21. toukokuuta lähtien kesän loppuun.

Pyörälauttojen aikataulut ja liput on lisätty osaksi Matkahuollon eri joukkoliikennemuodot yhdistävää ja valtakunnalliset matkaketjut mahdollistavaa palvelua. Sen ansiosta matkailijan on helppo suunnitella reissunsa ja ostaa liput pyörälautoille Matkahuollon verkkosivuilta ja mobiilisovelluksista.

Pyöräilymatkailuhankkeessa ovat mukana Lappeenranta, Imatra, Puumala, Taipalsaari, Ruokolahti ja Savitaipale. Pyöräilyreittien varrella on monipuolisesti tarjolla eri majoitusvaihtoehtoja. Yöpymiseen voi valita niin mökin, aamiaismajoituksen kuin hotellin. Kun varaa aikaa useamman päivän, matkaa voi taittaa rauhassa poljeskellen. 

Pyöräilijä voi tulla Saimaalle esimerkiksi junalla Lappeenrantaan tai Imatralle, ja liikkua pyörällä sekä käyttää pyörälauttoja ja busseja.

Moller huomauttaa, että alueella on monia näkemisen arvoisia kohteita. Esimerkiksi Unesco-statuksen juuri saaneen Saimaa Geoparkin moni hieno kohde sijaitsee pyöräreittien varrella virkistysaluesäätiön retkikohteissa.

Sopii myös aloittelijalle

Mollerin mukaan ensikertalainenkin uskaltautuu hyvin lähteä pyöräretkelle Saimaalle. 

– Reitit sopivat kaikenlaisille pyöräilijöille, eikä alla tarvitse olla maastopyörää, vaan matkanteko sujuu vaikka aivan tavallisella kolmivaihteisella polkupyörällä. Ainoastaan kilpamaantiepyörällä voi olla hankala ajaa soratietä. Pikkulapsi voi matkustaa mukana pyöräkärryssä ja sähköpyörällä voi keventää menoa. Niitä on alueelta vuokrattavissakin. 

Haku