Hyppää sisältöön

Pyörämatkailijan unelmakohde

Pyörämatkailijan unelmakohde

1.07.2022

Saimaan saaristoreiteillä on useita pyörälauttayhteyksiä. Viime kesänä saaristoreitillä alkoi liikennöidä Rasti-lautta, jonka reitti kulkee Sarviniemen ja Kyläniemin välillä.

Pyörämatkailu on nyt kovassa nosteessa. Eteläisellä Saimaalla on useita reittejä, joita voi yhdistää sopivaksi kokonaisuudeksi.

TEKSTI JA KUVA | ETELÄ-KARJALAN VIRKISTYSALUESÄÄTIÖ SR

Saimaan saaristoreiteillä on valinnanvaraa, kun niitä voi yhdistellä sopivaksi kokonaisuudeksi. Reiteillä on useita pyörälauttayhteyksiä, joille on varattava liput. Välillä pyörän satulasta saa hypätä lossimatkan ajaksi, lossit kuljettavat kulkuneuvoja ympäri vuorokauden. Virkistäviä järvinäkymiä ja uimapaikkoja matkan varrelta löytyy tiheään.

Luonnossa oleminen on se juttu, ja polkupyörä on siihen paras väline. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö toteuttaa alueen kuntien ja kaupunkien kanssa pyörämatkailua. Kehitämme reittejä ja palveluja, jotta pyöräillen pääsisi mahdollisimman monipuolisesti näkemään alueen järviluontoa, kertoo Hanna Ollikainen Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiöstä.

Rasti-lautalla Saimaan saaristoon

Viime kesänä Saimaan saaristoreitillä alkoi liikennöidä Rasti-lautta, jonka pääreitti on Sarviniemen ja Kyläniemen välillä Rastinvirran yli. Rastin toinen reitti mahdollistaa yhteyden Saimaan saaristoreitiltä Puumalan saaristoreitille tai päinvastoin.

Rasti-lautta tekee kesän aikana Sarviniemestä retkiä myös Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön saarikohteisiin kuten viidestä ortodoksisesta rukoushuoneesta tunnettuun Ilkonsaareen. Näillä retkillä ei tarvita polkupyörää.

Pyörälauttojen aikataulut ja liput ovat osa eri joukkoliikennemuodot yhdistävää ja valtakunnalliset matkaketjut mahdollistavaa palvelua. Sen ansiosta matkailijan on helppo suunnitella reissunsa ja ostaa liput pyörälautoille Matkahuollon verkkosivuilta ja mobiilisovelluksista, reittien lipunostolinkit löytyvät helposti Saimaa Cycling-sivulta. Rasti liikennöi tänä kesänä 14. elokuuta saakka.

Saimaan saaristoreittien lähtöpaikkoja ovat Lappeenranta, Imatra, Puumala, Taipalsaari, Ruokolahti ja Savitaipale. Pyöräilyreittien varrella on monipuolisesti tarjolla eri majoitusvaihtoehtoja. Yöpymiseen voi valita niin mökin, aamiaismajoituksen kuin hotellin, myös teltassa tai riippumatossa yöpymiseen on tarjolla virkistysalueilla. Kannattaa varata aikaa useampi päivä niin matkaa voi taittaa rauhassa poljeskellen. 

Alueella ja reittien varrella on monia näkemisen arvoisia kohteita. Kiinnostava teema on Saimaa Unesco Global Geopark, jonka moni hieno kohde sijaitsee pyöräreittien varrella. Näitä ovat Lappeenrannan linnoitus, Saimaankanava ja Imatrankoski, Ensimmäinen ja Toinen Salpausselkä sekä pienimuotoisemmat Saimaan järvialueen historiaa ilmentävät geologiset muodostumat. 

Sopii myös aloittelijalle

Reitit sopivat kaikenlaisille pyöräilijöille ja monenlaisille pyörillä ajettavaksi. Reitit kulkevat pääosin päällystetyillä teillä, sorateitä on pieniä osuuksia. Pikkulapsi voi matkustaa mukana pyöräkärryssä ja sähköpyörällä voi keventää menoa. Niitä on alueelta vuokrattavissakin. 

Haku