Pyöräilyradalle pumppaamaan

Aktivoivan liikuntapaikan rakentaminen moninkertaistaa tulevaisuudessa tehdyn investoinnin.
Teksti Riitta Mikkonen Kuva Iita Sillanpää
Lasten ja nuorten liikkeelle saaminen on kansanterveyden kannalta ratkaisevan tärkeässä roolissa. Asiaan panostaminen luo hyvinvointia tähän päivään ja samalla myös tulevaisuuteen.
Liike on lapselle luontaista. Kun liikkeeseen tulee mukaan vauhti vaikkapa alle saaduista pyöristä muuttuu liikunta lapsesta usein vielä kiinnostavammaksi. Taitotaso karttuu nopeasti, kun aletaan tehdä temppuja vauhdin lisäksi. Yleiskunnon lisäksi myös lihakset voimistuvat ja älyllistäkin haastetta tulee sopivasti.
Juuri tätä tulevaisuudessa tarvitsemme, yksilön ja ryhmien innostamista oman fyysisen ja psyykkisen kuntonsa vaalimiseen sekä aktiiviseen kehittämiseen.
Muutama innokas pyöräilyn harrastaja havaitsi 2010-luvulla, että Suomesta puuttuvat lajin soveltuvat harrastus- ja harjoittelupaikat. Innostus maastopyöräilyyn oli kuitenkin jo kasvussa tässä vaiheessa. Toisaalta samaan aikaan tutkimukset paljastivat nuorten liikkumisen huolestuttavan vähenemisen.
RADAN NUORILTA käyttäjiltä saa aidon kiitoksen.
Avaimet käteen -periaate
Vuonna 2017 kaverukset perustivat yrityksen Trail It Oy, joka vastasi kysyntään. Yritys on erikoistunut liikuntapaikkojen rakentamiseen. Pumptrack-radat laittavat pyörät pyörimään. Ne ovat helposti saavutettavia, turvallisia pyöräilypaikkoja, joissa kaikenikäiset voivat harjoitella ajokkiensa hallintaa.
– Rakennamme lähiliikuntapaikkoja, jotka palvelevat kaikkia, perheitä ja eri ikäisiä, aloittelijoita ja edistyneitä harrastajia sekä huippu-urheilijoita, sanoo yksi yrityksen perustajista ja hallituksen puheenjohtaja Juhana Koivisto.
Aluksi ajatus spesifimmästä kohderyhmästä oli nimenomaan pyöräilijät, mutta varsin pian selvisi, että samoilla rakenteilla voidaan palvella niin skeittaajia ja skuuttaajia, BMX-pyöräilijöitä kuin muitakin erikoistuneita lajiharrastajia. Ja erityisesti myös niitä, ketkä vasta kiinnostuvat uusista lajeista.
– Suunnittelemme ja rakennamme liikuntapaikkakokonaisuuksia, joissa yhdistyvät monipuolisesti eri käyttäjien tarpeet, tiivistää liikuntapaikkojen suunnittelija ja työnjohtaja Riku Laakso.
Radan karkea muotoilu tehdään kalliomurskeella kaivinkoneen avulla, mutta viimeinen muotoilu sekä asfaltointi ovat tarkasti tehtävää käsityötä. Jokainen rata suunnitellaan huolellisesti ympäristöönsä sopivaksi. Kun on kyse uudenlaisesta liikuntapaikkarakentamisesta, esimerkiksi kunnissa ei välttämättä ole entuudestaan osaamista hankkeiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.
– Palveluihimme kuuluu luonnospiirrosten lisäksi myös rahoitusvaihtoehtojen kartoitus, hankesuunnitelman ja kustannusarvioiden laatiminen, mikä auttaa osaltaan projektin esittelyä päättäjille, kertoo Koivisto.
Avaimet käteen -periaatteella hoituu koko projekti valmiiksi saakka. Rakenteet ovat monen vuoden ajan varsin huoltovapaita, lähinnä tilaajan huoleksi jää samanlainen puhdistus mitä kevyenliikenteenväylillekin tehdään.
Lisää alueen vetovoimaa
Toteutuneita hankkeita on pitkälti toistakymmentä eri puolilla Suomea. Ensimmäisenä toimintavuonna valmistuivat kohteet Tikkakoskelle ja Uuraisiin. Tämän jälkeen uusia kohteita on rakentunut muun muassa Tahkolle, Joutsaan, Kalajoelle, Ruovedelle, Lahteen, Kurikkaan, Petäjävedelle sekä Helsinkiin.
– Tänä kesänä valmistuu Suomen suurin tämän lajin liikuntapaikka Uuteenkaupunkiin, aivan loistavaan merimaisemaan.
Koivisto ja Laakso korostavat rakentavansa lähiliikuntapaikkoja, joihin on matala kynnys tulla liikkumaan ja samalla kannustamaan muita. Pumptrack-radat kannattaakin rakentaa paikoille, jotka ovat valmiiksi ihmisten elinympäristön läheisyydessä.
– Nyt on jo huomattu, että lähialueen lisäksi hyvin toteutetuilla liikuntapuistoilla on laajempaakin vetovoimaa, kun harrastajat kiinnostuvat matkustamaan ja testaamaan eri kohteita.
Tekijät kannustavatkin, että projektin suunnitteluvaiheessa otettaisiin huomioon laajeneva käyttäjäkunta. Suosituimmilla radoilla on jo havaittavissa positiivista ongelmaa eli tiettyjen tuntien aikana on ruuhkaa. Harrastajat ovat kuitenkin fiksua porukkaa, toiset otetaan huomioon ja käyttäytymissäännöistä pidetään kiinni.
– Mistään työstä ei varmaan saa näin hyvää ja aitoa kiitosta kuin valmiin radan nuorilta käyttäjiltä, Koivisto ja Laakso iloitsevat.
Liikunnallisuuden ja terveyden edistämisen ohella pumptrack-radat toimivat nuorille ja miksei vanhemmillekin myös sosiaalisten taitojen kasvualustoina. Kaikkea tätä tulevaisuutemme tarvitsee.