Hyppää sisältöön

Puuteollisuuden konepaja investoi nopeaan kasvuun

Puuteollisuuden konepaja investoi nopeaan kasvuun

17.12.2021

Uusien investointien myötä Kotila Engineering rekrytoi nopealla aikavälillä noin puolenkymmentä uutta työntekijää. Tällä hetkellä työntekijöitä on noin kymmenkunta.

Suomalainen konepajayritys Kotila Engineering kehittää erilaisia koneita ja laitteita sahoille tukinkäsittelyyn. Nyt yritys hakee kasvua investoimalla uusiin tuotantotiloihin ja -koneisiin.


TEKSTI | ELINA JÄNTTI KUVA | ANNA-KATRI HÄNNINEN

Työntekijät ahkeroivat kuulosuojaimet päässään Kotila Engineeringin valtavassa hallissa Mikkelin Tuskussa. Täällä syntyy monipuolisesti koneita ja laitteita mekaanisen puuteollisuuden käyttöön.

– Olemme suomalainen innovatiivinen tilauskonepajayritys. Teemme koneistuksia ja sorvauksia CNC-kalustolla sekä hitsauksia, asennuksia ja automatisointia. Kehitämme ja teemme jonkin verran myös omia koneita ja laitteita, kertoo Kotila Engineeringin toimitusjohtaja Juhani Kukkonen.

Yrityksen innovaatiot ovat tukinkäsittelyyn liittyviä uusia koneita ja laitteita. Kotila Engineeringin asiakkaita ovat pääasiassa sahat Suomessa ja muissa Pohjoismaissa sekä eri puolilla Eurooppaa ja Venäjällä. 

– Asiakaskohderyhmämme ovat erityisesti pienemmät sahat, joille teemme heidän tarpeidensa mukaisia, liiketoimintaa hyödyttäviä laitteita. Maailmalla, erityisesti Venäjällä, asiakaskuntaa riittää.

Suorituskyky tuo lisäarvoa

Toimituksia tehdään räätälöidysti asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan avaimet käteen -periaatteella. Palveluvalikoimaan kuuluu myös käytettyjen koneiden ja laitteiden kunnostus.

Kukkosen mukaan alalla on paljon kilpailua, mutta Kotila erottuu muista kilpailukykyisillä hinnoilla ja suorituskykyisillä laitteilla.

– Panostamme erityisesti suorituskykyyn, sillä se tuo asiakkaille lisäarvoa ja kustannussäästöjä. Mekaaninen metsäteollisuus on ollut pitkään huonosti kannattavaa, mutta sahoille yksi tapa hakea parempaa kannattavuutta on parantaa koneiden ja laitteiden suorituskykyä. 

Konepajayritys hakee nyt voimakasta kasvua ja on tekemässä kahden miljoonan euron investointia tuotantokoneisiin ja -tiloihin.

– Kasvatamme toimintaamme sekä kokoluokkaamme, ja kehitämme uusia laitteita tukinkäsittelyyn. Tavoitteena on iso liikevaihdon kasvu. Kun liikevaihto on nyt kaksi miljoonaa, muutaman vuoden päästä sen on tarkoitus olla kolmesta viiteen miljoonaa, Kukkonen avaa.

Hyvä maine on kiirinyt

Kotila Engineering on perustettu vuonna 2012. Perustajilla ja työntekijöillä on kokemusta toimialalta jo kymmenien vuosien ajalta. 

Yritys on toteuttanut asiakkailleen kotimaassa ja ulkomailla useita haastavia projekteja sahateollisuuden käyttämien koneiden ja laitteiden parissa. Esimerkkinä Kukkonen mainitsee muutaman Keski-Euroopassa sijaitsevan sahan, joille Kotila Engineering on kehittänyt laitteistoa metsätuhoissa kärsineiden puiden käsittelyyn.

– Keski-Euroopan suuret metsätuhot ovat puuteollisuudelle huono asia, mutta meille se avaa myös uusia mahdollisuuksia. Sahoille tulee uusia tarpeita, kun kuivuneesta puusta ei voida jalostaa tukkeja. Olemme kehittäneet esimerkiksi laitteistoa, joilla niistä saa kuitenkin tehtyä pellettiä ja muita tuotteita. 

Kotila Engineeringin hyvä maine on kiirinyt. Asiakashankintaan ei ole viime vuosina tarvinnut käyttää paljoa paukkuja, sillä uudet asiakkaat ulkomaita myöten ottavat yhteyttä yrityksen suuntaan.

Haku