Hyppää sisältöön

Puutarhanhoito ilmaisee luovuutta

Puutarhanhoito ilmaisee luovuutta

1.07.2021

Kukkaiselämää-blogista tutun Satu Leskinen-Hyppösen motto on: kukista kauneutta ja puutarhasta iloa.

Pihanhoito antaa mahdollisuuden rentoutumiseen ja luovuuden toteuttamiseen. Puutarhan tulisikin miellyttää omistajaansa.

Teksti Vilma Timonen  Kuva Ville Tulkki

Puutarhanhoito on kiva harrastus. Se on luovaa, ja kasvit onnistuvat yllättämään joka vuosi, sanoo opettaja, puutarhuri ja Kukkaiselämää-kaupan yrittäjä Satu Leskinen-Hyppönen. 

Hän kirjoittaa Kukkaiselämää-blogia, joka on valittu kolmesti Suomen parhaaksi puutarhablogiksi. 

– Puutarhassa pääsee viettämään aikaa luonnossa ja toteuttamaan itseään. Monet kasvattavat itselleen puhdasta ruokaa ja kukkia, joista voi tehdä kimppuja ja asetelmia. Puutarhanhoito lisää hyötyliikuntaa, mielenrauhaa ja tarjoaa haasteita. Blogin pitäminen taas luo verkostoja.

Leskinen-Hyppösen puutarhaharrastus juontaa juurensa lapsuuden kukkainnostukseen ja alkoi toden teolla aikuisena sopivan tontin myötä. Aluksi pihalla viljeltiin hyötykasveja, mutta pian myös kauniit kasvit alkoivat kiinnostaa. Nyt Leskinen-Hyppösen puutarha on tunnettu nimenomaan kukkaloistostaan.

– Maaliskuusta lokakuuhun kukkii koko ajan, se on kantava juttu. Mottoni kuuluukin: kukista kauneutta ja puutarhasta iloa.

Hyppönen-Leskinen suosittelee aloittavalle puutarhurille pohjoisiin oloihin sopivia peruskasveja ja kehottaa perehtymään sekä kasveihin että niiden kasvupaikkavaatimuksiin. Vinkkejä ja inspiraatiota hän neuvoo etsimään alan lehdistä ja kirjoista sekä netistä.

Persoonaa puutarhaan

Myös ympäristöystävällisyys on tärkeää. Tuholaisten torjunta hoituu myrkyttömin keinoin ja ennaltaehkäisten, ja kierrätys on arkipäivää. Lähituottajien taimia kannattaa suosia ja istutukset suunnitella pölyttäjät ja linnut huomioiden. 

– Kun kitkee tarpeeksi, antaa vuohenjuurikin periksi. Kotilot taas tulee torjua heti keväällä. Minun puutarhassani ei käytetä myrkkyjä, ja olen pyrkinyt valitsemaan perhosille ja pölyttäjille mieleisiä kasveja.

Kukkaiselämää-puutarha ja sen yhteydessä toimiva pihapuoti sijaitsevat Lappeenrannassa. Puutarha on avoin etukäteen sovituille ryhmävierailuille, ja esittelykierroksista vastaa puutarhuri itse. Lisäksi Kukkaiselämää-verkkokauppa palvelee asiakkaita ympäri maan.

Pihapuodin ja verkkokaupan valikoimista löytyy niin siemeniä ja työkaluja kuin uniikkeja sisustusesineitäkin. Etukäteen tilaten on saatavilla kukkaistutuksia, kimppuja ja asetelmia. Verkkokaupasta voi ladata myös ilmaisen puutarhakausikaleterin, jossa on puutarhanhoito-ohjeita.

– Tarjoan sellaista, mitä ei löydy suurista marketeista. Toivon voivani antaa inspiraatiota, vinkkejä, uskoa unelmien toteuttamiseen ja valikoiman persoonallisia tuotteita. 

Leskinen-Hyppönen rohkaisee ihmisiä luottamaan omaan näkemykseensä ja luomaan sellaisen puutarhan, joka sopii omaan elämäntyyliin ja miellyttää silmää.

– Sanonta kuuluu: puutarha ei ole koskaan valmis. Eikä olekaan, sillä kitkemiskierros alkaa aina alusta.

kauppa.kukkaiselamaa.fi

Haku