Hyppää sisältöön

Puurakentaminen on ennen kaikkea ilmastoteko

Puurakentaminen on ennen kaikkea ilmastoteko

27.05.2022

Huntonin puukuitueristeen pääasiallinen materiaali on Norjan metsistä saatava kuusihake, joka on luonnollinen ja uusiutuva raaka-aine.

Puu on luonnollinen, kestävä ja uusiutuva rakennusaine – ja samalla se on myös Huntonin tärkein raaka-aine.

TEKSTI |  MARJA HAKOLA   KUVA | SUVI LAINE

Norjalaisen Huntonin puukuidusta tekemiä tuotteita on tuotu Suomeen yli 30 vuoden ajan, kertoo Hunton Oy:n aluemyyntipäällikkö Aki Ketonen.

– Olemme pohjoismaiden suurin puukuituisen tuulensuojalevyn valmistaja. Suomessa tuotteita myydään rautakaupoissa kautta maan.

Huntonin eristelevyjä, tuulensuojalevyjä ja askelääneneristyslevyjä käytetään niin uudisrakentamisessa kuin korjauskohteissa. Seiniin, kattoihin ja lattioihin tarkoitetut rakenneratkaisut sopivat omakotitaloihin, rivitaloihin ja huviloihin. 

– Tuulensuojalevy suojaa taloa vedolta ja auttaa rakenteen kosteudenhallinnassa, jolloin saadaan energiatehokas talo. Nativo-puukuitueristelevyä käytetään seinärakenteen sisällä lämmöneristeenä.

Hunton Nativo® -puukuitueristettä valmistetaan sekä levytuotteena että puhalluseristeenä. 

Hyvien ominaisuuksien puu

– Puu on hiiltä sitova rakennusmateriaali, ja kun puusta valmistetaan tuotteita, se jatkaa hiilen sitomista.

Puu on myös vahva materiaali ja se kestää käytössä jopa satoja vuosia. Elinkaarensa lopussa puu voidaan kierrättää tai se voidaan käyttää energiajätteenä. 

– Puulla on lisäksi hyvät kosteudenhallintaominaisuudet, joten puusta valmistetun rakennuksen sisäilman kosteustasapaino on automaattisesti hallinnassa. Hunton Nativo -puukuitueristelevyllä on suuren tiheyden ansiosta myös hyvät äänenvaimennusominaisuudet.

Puu kestää käytössä jopa satoja vuosia.

Hunton Oy:n aluemyyntipäällikkö Aki Ketonen

Huntonin eristeet valmistetaan vähäenergisessä tehtaassa Norjassa ja puuhake saadaan paikallisilta sahoilta jäännöstuotteena.

Huntonin käyttämä puu haetaan kestävää metsätaloutta edistävistä metsistä ja Hunton on sitoutunut istuttamaan puun kaadetun tilalle.

– Vihreät arvot kulkevat läpi koko  tuotantomme. Luonto luo raaka-aineemme, ja siksi haluamme kantaa vastuun aina raaka-aineesta valmiisiin tuotteisiin asti.

Mukana asuntomessuilla

Hunton on esillä Naantalin Asuntomessuilla kesällä 2022. Asunto Oy Lounakallion neljä ekologista, pääosin puusta rakennettua omakotitaloa sijaitsevat luonnonkauniilla paikalla meren äärellä. ”Hengittäviin” ja hiljaisiin Hyvän elämän taloihin valittiin Huntonin ilmastoystävälliset puukuitutuotteet.

Talojen yläpohjiin asennettiin Hunton Nativo -puhallusvilla. Seinien rakenteissa on puolestaan Hunton Nativo -puukuitueristelevyt sekä Huntonin Tuulensuojalevy. 

– Puukuitueriste sekä katossa että seinissä antaa valtavan lisäarvon tuotteellemme. Jo yksi kuutiometri puuta sitoo noin 1000 kiloa hiilidioksidia, toteaa Pekka Spinkkilä Rakennusliike Oy Spinkkilä Ltd:stä, joka on kohteen rakennuttaja.

Haku