Puukipsi ravistaa terveydenhuollon käytäntöjä

Kipsauksen ja raajojen tuennan tuotekehitys on jumittanut jo vuosikymmeniä paikallaan. Materiaalien epämukavuus potilaalle sekä synteettisten kipsien epäekologisuus pystytään ratkaisemaan uusien materiaali-innovaatioiden avulla.
TEKSTI | PEKKA SÄILÄ KUVA | PATRIK PESONEN
Hihani on kääritty ylös. Olen odottamassa lastaa rannemurtumaan. Uunissa on lämpiämässä haapahakkeesta ja biopolymeeristä valmistettua kuitumaista materiaalia, jonka sapluuna on leikattu valmiiksi rannemurtumaan sopivaksi. Materiaali pehmenee uunissa hetkessä. Lämmitetty lasta asetetaan muotoon leikatun, itseensä tarttuvan kankaan päälle. Tämän jälkeen se muotoillaan käteni yksilöllisiä mittasuhteita vastaavaksi. Murtumatuki tuntuu tukevalta, mutta ei kuitenkaan ahdistavalta. Perinteisillä materiaaleilla ja menetelmillä – kuten kalkilla tai lasikuidulla – tuennan tekoon olisi mennyt 20–30 minuuttia.
– UCAST-lasta ja sen alla oleva, hengittävä kangas pitävät tuetun raajan ihon paremmassa kunnossa kuin perinteistä kipsiä käytettäessä. Materiaalin pieni jousto sallii myös käden lihasten mikroliikkeet, mikä nopeuttaa murtuman jälkeistä paranemisprosessia. UCAST-materiaalia voi myös muokata uudelleen. Kontrollikäynnillä ei tarvitse tehdä uutta kipsiä, kun vanhan voi vain lämmittää ja asettaa takasin käteen, kertoo innovaation kehittäneen Dassietin operatiivinen johtaja Michael Lindroos. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus kipsimestarina toimimisesta suomalaisessa terveydenhuollossa.
– Kipsauksessa käytetään edelleen pääasiassa samoja materiaaleja ja tekniikoita kuin aikoinaan Vietnamin sodassa. Tuennan tekeminen on hidasta, epäekologista ja resursseja tuhlaavaa. Lisäksi lopputulos on usein epämukava potilaalle. Yhdistämällä monipuolisen tuentaosaamisen uusiin materiaali-innovaatioihin, olemme pystyneet luomaan täysin uusia ratkaisuja, Lindroos jatkaa.

Toimivia tuentaratkaisuja sekä ihmisille että eläimille
Seuraavaksi saan käytännön esimerkin lemmikkieläimen raajan kipsauksesta. Aluksi testimielessä etujalkaansa tuen saanut koira aristelee kävelyä. Raajan jäykistyksestä huolimatta sen ranneniveleen tulee luonnollista liikettä, joten jo muutaman askeleen jälkeen koira kävelee lähes normaalisti.
– UPETS on anatomisesti muotoiltu ekokipsi eläimille. Sen suunnittelussa on hyödynnetty yli 30 000 kotieläimen raajan mallinnusta sisältäen kaikki rodut. Yritysoston myötä olemme saaneet käyttöömme myös Dassietiin liittyneen OrthoPetsin 20 vuoden kokemuksen eläinten biomekaniikasta. Etenkin eläinpuolella tuenta on todella huonossa jamassa. Noin 63 prosenttia kipsatuista eläimistä saa kipsistä itsestään lisävammoja. Tämän olemme pystyneet muuttamaan anatomisesti muotoilluilla eläinkipseillä, Lindroos toteaa.
63 % eläimistä saa kipsistä itselleen lisävammoja.
Dassietin operatiivinen johtaja Michael Lindroos
Eläimille tarkoitettujen tukien jälkeen saan perehdytyksen UNO-ensiapulastan periaatteisiin. Tätä ratkaisua voisi kutsua pelastus- ja sotilastoimen “legopalikaksi”. Modulaarinen tuentaratkaisu painaa alle kilon ja mahtuu helposti reppuun. Esimerkiksi reisimurtuman hätätuennan tekoon menee 30 sekuntia ja yhdellä tuotteella voidaan toteuttaa yli 10 eri avaintuentaa.
– Nykyiset hätätuentaratkaisut vievät paljon tilaa ja ovat painavia. UNO korvaa noin 90 litran ja 20 kilon edestä tuotteita, Lindroos kertoo.
Digitaaliset ratkaisut vievät kohti organisaation kasvua
Dassietissa kaksi eri tiimiä tekee tuotekehitystä, ja esimerkiksi myynti ja asiakkaiden koulutus tapahtuu perinteisestä medical-myynnistä poiketen digitaalisesti, mikä mahdollistaa kansainvälisen laajentumisen pienelläkin tiimillä.
– Osaajia meillä on esimerkiksi pelialalta ja eri teknologiayrityksistä, joten olemme rakentaneet modernia ja digitaalista organisaatiota kilpailijoistamme poiketen. Uudenlaiset työkalut ja toimintamallit ovat auttaneet meitä ratkaisemaan raajojen tuentaan liittyviä ongelmia, kertoo Dassietin toimitusjohtaja Jimmy Takki.
– Vain parin vuoden aikana olemme nousseet kolmen eri tuentakategorian ykkösinnovaattoriksi. Yhdysvaltalaisen, eläimiin erikoistuneen OrthoPets-yrityksen oston ja tehtyjen avainrekrytointien myötä tuotteidemme tunnettavuus ja myynti ovat lähteneet myös nopeaan kasvuun. Laaja kansainvälistyminen on selkeä tavoite, jota kohti olemme ottaneet jo isoja askeleita, hän toteaa.