Hyppää sisältöön

Puukerrostalokodit innostavat

Puukerrostalokodit innostavat

25.01.2022

ARKTA on puukerrostalorakentamisen edelläkävijä. Kuvassa näkyvän Vantaan Huvikummun lisäksi kohteita on nousemassa Helsingin Kuninkaantammeen sekä Tampereen Vuorekseen.

Kotimainen ARKTA tuottaa viihtyisiä, turvallisia ja ekologisia puukerrostalokoteja, jotka pärjäävät kestävyydellään ja energiatehokkuudellaan perinteisemmille betonikerrostaloille. 

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | ARKTA

Tikkurilan hyvien palveluiden ja monipuolisten liikenneyhteyksien äärelle on rakenteilla lämminhenkinen puukerrostalokortteli. Asunto Oy Vantaan Huvikummun kolmessa puukerrostalossa on viisi asuinkerrosta ja yhteensä 102 asuntoa. Alueen ainoat puurakenteiset talot tarjoavat tunnelmallisia koteja erilaisiin elämäntilanteisiin. Huvikummun asuntojen kokoskaala nimittäin yltää kompakteista yksiöistä 117-neliöisiin perheasuntoihin. 

Kodikkaan asuinkorttelin sitoo yhdeksi kokonaisuudeksi viihtyisä ja vehreä pihakansi puineen ja viherpihoineen. Kannen alle katseilta piiloon sijoittuu tilava autohalli.

A-luokan energiatehokkuus

Huvikummun kotien rakentajana toimii ARKTA-konserniin kuuluva, puukerrostalorakentamisen pioneeri Arkta Reponen Oy. Toimitusjohtaja Mika Airakselan mukaan Huvikummun talot rakennetaan yrityksen kehittämällä PuuMera-konseptilla, joka mahdollistaa matala- ja passiivienergiarakentamisen. Talot sijoittuvat A-energialuokkaan ja niiden e-luku tulee olemaan noin 70.

– Käytämme rakentamisessa tolpparungoista valmistettuja puuelementtejä, joiden kokonaiseristepaksuus on 320 millimetriä. Käyttämällämme rakenteella taloista saadaan erittäin tiiviitä ja energiatehokkaita. Rakennusten hiilijalanjälki on jopa kaksi kolmasosaa pienempi kuin betonielementtitalossa, ja myös itse rakentamiseen kuluu kaksi kolmasosaa vähemmän puuta kuin CLT-puutaloissa (cross-laminated timber), Airaksela kertoo.

Airaksela sekä ARKTAn viestintä- ja brändijohtaja Wiola Kiiveri painottavat, että PuuMera-konseptissa energiatehokkuuteen vaikuttaa rakenteiden ohella kehittynyt talotekniikka. Esimerkiksi Huvikumpuun tulee huoneistokohtainen, lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto. Kehittynyt järjestelmä huomioi auringon kierron ja optimoi automaattisesti asuntojen lämpötilaa, sisäilman laatua ja energiankulutusta.

Laadukas puurakentaminen kestää aikaa todella hyvin

Puukerrostalojen edelläkävijänä ARKTA on panostanut merkittävästi rakenneratkaisujen huolelliseen tutkimiseen, suunnitteluun ja rakentamiseen. Esimerkiksi rakenteiden kuivana pysymisestä huolehditaan tarkasti. 

ARKTA tekee tiivistä tutkimusyhteistyötä esimerkiksi VTT:n kanssa. Kehitystyön tuloksena on syntynyt ratkaisuja, jotka tekevät puukerrostaloista erittäin turvallisia, kestäviä, helppohoitoisia ja ekologisia.

Puukerrostalot ovat kestäviä, helppohoitoisia, turvallisia sekä ekologisia.

– Ensimmäinen PuuMera-matalaenergiakohteemme valmistui jo vuonna 2011. Siitä saadut käyttökokemukset ovat olleet erittäin hyviä. Rakenteiden ilmatiiveys oli viime vuonna tekemissämme mittauksissa aivan yhtä hyvä kuin talon valmistuessa, eli asumisturvallisuus ja energiatehokkuus ovat edelleen huippuluokkaa. Myös tuulettuva julkisivuratkaisumme on osoittautunut toimivaksi. Kolmesti pintakäsitelty puuverhous kestää erittäin hyvin lupaamamme yli 15 vuoden huoltomaalausvälin, Airaksela summaa.

Monet epäilevät puukerrostalon paloturvallisuutta. Airaksela kuitenkin rauhoittelee ja sanoo huolen olevan turha. ARKTAn kohteissa julkisivut varustetaan asianmukaisilla, paloa rajoittavilla palokatkoilla ja sisätiloissa on tehokas sprinklerijärjestelmä.

– Puukerrostalojen rakenteet ovat betonikerrostalojen tapaan palo-osastoituja. Lisäksi sisätiloissa on korkeapainesumusprinklaus, joka sammuttaa palon alut tehokkaasti. Sprinklauksen ansiosta talojemme paloturvallisuus on noin 10 kertaa parempi kuin betonikerrostaloissa, Airaksela paljastaa.

Uusia taloja on jo tekeillä

Airakselan ja Kiiverin mukaan ARKTAn puutalokohteissa sisäilma on osoittautunut erityisen hyväksi, äänimaailma miellyttäväksi ja asuntojen äänieristys tehokkaaksi. 

– Sisätiloissa ei kaiu, kuten monissa betonirakenteisissa taloissa. Asuinmukavuutta parantavat myös toimivat pohjaratkaisut, jotka on suunniteltu avariksi ja helposti muunneltaviksi, Kiiveri toteaa.

ARKTAlla on tällä hetkellä rakenteilla kaikkiaan vajaat 400 ja suunnitteilla 150 puukerrostaloasuntoa. Ne rakennetaan Helsingin ja Tampereen seuduille.

– Helsingin Kuninkaantammeen rakennamme 33 asunnon puukerrostaloa ja Tampereen Vuorekseen kokonaista asuinkorttelia, jonne tulee kuusi puukerrostaloa. Tämä liittyy osaltaan Tampereen yliopiston Puurakentaminen kestävän kiinteistökehittämisen keinona -tutkimushankkeeseen (PUKKI). Parhaillaan työn alla ovat myös Suomen suurin puupäiväkoti Martta Wändelin Tuusulaan ja hybridipäiväkoti Närpiöön, Kiiveri kertoo.

Haku