Puukerrostalo on ilmastoviisas vaihtoehto

Asumisvalinnalla voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Puukerrostalon hiilijalanjälki on pienempi kuin betonitalon.
Teksti Susanna Bell Kuva Juha Arvid Helminen
Ympäristöystävällisen asuntotuotannon aika on koittanut, uskoo Arkta Reponen Oy:n toimitusjohtaja Mika Airaksela.
– Asiakaskuntamme on valveutuneempaa kuin keskimäärin. He tuntevat meidät ja ovat seuranneet keskustelua puurakentamisesta, Airaksela kuvailee.
Puutalo sitoo hiiltä, ja oikein hoidettu puukerrostalo voi kestää satoja vuosia. Puukerrostalo on sijoitus tulevaisuuteen monessakin mielessä. Moni silti epäröi, koska toisin kuin kivitalojen, puutalojen pelätään palavan helposti.
– Puukerrostalomme on kymmenen kertaa paloturvallisempi kuin betonitalo. Olemme asentaneet Marioffin korkeapainesumusprinklerit. Suomalainen keksintö; vettä tarvitaan vähemmän. Talo on lisäksi suojattu teknisesti tulta vastaan, se pysyy täydessä palossa yhtä pitkään pystyssä kuin betonitalokin.
Oikein rakennettu puukerrostalo ei myöskään homehdu.
– Puukerrostalomme rakennetaan aina teltassa, joten se ei kastu väärään aikaan. Kun vesikatto on valmis, sadevesi ohjautuu pois.
Jos vesivahinko tapahtuu, puun kuivaaminen on helpompaa kuin betonin. Todella pahasti kastuneen puurakenteen voi vaihtaa uuteen, kun taas betonin kuivaaminen voi kestää kuukausia. Puukerrostalon lämpöisyys on eristyksestä kiinni, ja Passiivitalo on aina hyvin eristetty.
Kosteustasapaino kunnossa
Myös puukerrostalon äänimaailma on verrattain miellyttävä.
– Kun ei ole kovia pintoja, ääni ei kaiu. Äänieristys on korkeilla taajuuksilla parempi kuin betonitalon. Välipohja on haastavin kohta, minkä takia olemme tehneet satoja testejä, ja Kuninkaantammen talojen tekniikka on parasta laatua. Suomessa puukerrostalon pitää täyttää samat normit kuin betonitalon.
Puukerrostalossa on hyvä sisäilma, koska kosteustasapaino on parempi kuin betonitalossa.
– Betonitalo on aina kosteampi kaksi ensimmäistä vuotta, puutalo on heti kuiva. Puu imee kosteutta, mutta tiiviinä aineena vain noin neljänkymmenen millin syvyyteen. Hyvän ilman takaavat lähinnä huoneistokohtainen ilmanvaihto ja hyvä ilmanvaihtokone, ei puu. Passiivitalon on pakko olla ilmatiivis, Airaksela avaa.
Eikä tarvitse pelätä, että termiitit söisivät puukerrostalon.
– Suomessa ei ole termiittejä. Muita ötököitä vastaan julkisivut käsitellään neljä kertaa.
Energiatehokas asuinalue
Kuninkaantammi on 120 hehtaarin uusi asuinalue Kaarelan kaupunginosassa Luoteis-Helsingissä, Hakuninmaan pientaloalueen pohjoispuolella. Maaliskuussa Arkta Reponen alkaa rakentaa alueelle kahta puukerrostalokorttelia entisten kahden puukerrostalon lisäksi.
Asukkaiden nykyiset koulupalvelut sijaitsevat Kaarelan alueella, ja väliaikainen päiväkoti Kuninkaantammi aloitti elokuussa 2018. Lopullinen päiväkoti ja koulu valmistuvat 2023. Päivittäistavarakauppa puolestaan rakentuu uuden koulun läheisyyteen.
Alueella on liiketiloja katutasojen kivijaloissa, ja niitä on tulossa lisää. Kuninkaantammesta tulee ilmastoviisas kaupunginosa. Asuinrakennukset ovat energiatehokkaita ja hyödyntävät uusiutuvaa energiaa. Alueella pilotoidaan myös hulevesien hallintaa, mikä näkyy puistoina ja viherkattoina.
Pitkäkosken maja sekä Keskuspuiston ja Vantaanjoen hienot virkistysreitit löytyvät jo alueen vierestä. Palettilammelle rakennetaan uimaranta, jonka vesi otetaan Päijänne-tunnelista. Lampea kiertää kävelyraitti tulevine piknikpuistoineen ja kaupunkiviljelypalstoineen.
Palkittu rakennusyhtiö
Arkta Reponen Oy perustettiin vuonna 1952. Yritys on rakentanut Suomeen 500 puukerrostaloasuntoa, 200 on suunnitteilla ja 300 rakenteilla. Lisäksi se on toiminut pääkaupunkiseudulla 30 vuotta ja valmistanut yli 7 000 asuntoa muun muassa TA-yhtiöille, Satolle, Espoon kaupungille ja Kojamolle.
Helsingin rakennusvalvonta on myöntänyt Arkta Reponen Oy:lle Rakentamisen ruusu -palkinnon. Yritys on saanut myös RIL-palkinnon ja Teknologiasta tuotteeksi -tunnustuspalkinnon, Puupalkinnon sekä Suomen ilmastoystävällisin kerrostalo -palkinnon.