Hyppää sisältöön

Punkalaidun on hyvä paikka asua ja harrastaa

Punkalaidun on hyvä paikka asua ja harrastaa

29.01.2021

Karoliina Valosen ja Elina Joupin mielestä Punkalaidun on hyvä asuinpaikka erityisesti lapsiperheille. Täällä on lämmintä yhteisöllisyyttä, jota isommista kaupungeista ehkä puuttuu.

Miltä kuulostaisi seinäkiipeily tai frisbeegolf, zumba tai asahi? Kaikkea tätä ja paljon muuta voi harrastaa maksutta pienessä, mutta virkeässä Punkalaitumen kunnassa.

Teksti Virpi Ekholm  Kuva Petra Kotro

Kun Karoliina Valonen muutti Helsingistä Punkalaitumelle reilut kahdeksan vuotta sitten, hän hämmästyi, kuinka paljon maksuttomia tai edullisia harrastuksia kunnassa oli tarjolla niin lapsille kuin aikuisillekin.

– Harrastukset tuovat iloa elämään. Itselleni ohjatut liikuntaharrastukset olivat henkireikä erityisesti silloin, kun olin pienten lasten kanssa kotona, Valonen kertoo.

Perheen lapset ovat nyt 4- ja 8-vuotiaita. Heistä vanhempi pelaa urheiluseurassa sählyä sekä lentopalloa ja käy 4H-yhdistyksen järjestämässä kerhossa. Perheen äiti huolehtii kunnostaan Punkalaitumen kunnan järjestämissä, maksuttomissa liikuntaryhmissä.

Valonen toimii myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Punkalaitumen paikallisyhdistyksen puheenjohtajana. Yhdistys järjestää lapsiperheille esimerkiksi perhekahviloita, temppuliikuntaa sekä erilaisia yhteisiä tapahtumia – kaikki nämä kunnan tarjoamissa tiloissa.

– Punkalaitumen kunnalle kuuluu iso kiitos siitä, että saamme käyttää tiloja maksutta. Ilman sitä meillä ei olisi mahdollisuutta järjestää näin laajaa ja säännöllistä toimintaa, Valonen kiittelee.

Paljon erilaista toimintaa

Punkalaitumen kunnan hyvinvointiohjaaja Elina Jouppi kuuntelee palautetta hymyillen. Hänen mukaansa kaikkein isoin kiitos toiminnasta kuuluu yhdistysten ja urheiluseurojen vapaaehtoisille.

Punkalaitumella toimii lähes 70 yhdistystä, jotka järjestävät monipuolisesti harrastus- ja muuta toimintaa eri-ikäisille asukkaille.

– Kunnan ei olisi mitenkään mahdollista järjestää tätä kaikkea yksin. On valtavan hienoa, että kuntalaiset tuottavat erilaisia palveluja toisilleen, Jouppi sanoo.

Punkalaitumen kunta tukee yhdistyksiä tarjoamalla niille toimitilojaan. Esimerkiksi kirjasto, liikuntahalli, koulut ja monitoimitila KaruSelli ovat varattavissa maksuttomasti yhdistysten käyttöön.

Kun tilavuokria ei peritä, harrastusmaksut pysyvät edullisina.

– Meille on tärkeää, että kaikilla on mahdollisuus harrastamiseen, eikä se ole kiinni perheen varallisuudesta, Jouppi painottaa.

Kunta järjestää myös itse maksutonta harrastustoimintaa asukkaille. Monipuolisesta valikoimasta löytyy niin zumbaa, seinäkiipeilyä, asahi-terveysliikuntaa, frisbeegolfia kuin lasten palloilukerhojakin. 

MEILLE ON TÄRKEÄÄ, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa.

Monipuolisia harrastuksia asukkaille

  • Punkalaitumella toimii lähes 70 yhdistystä, jotka järjestävät monipuolisesti harrastus- ja muuta toimintaa eri-ikäisille asukkaille. Kunnan ylläpitämästä tapahtumakalenterista löytyvät myös eri yhdistysten järjestämät tapahtumat.
  • Toimintaa järjestävät aktiivisesti muun muassa Laitumen Pallo ry, MLL Punkalaitumen paikallisyhdistys, Punkalaitumen 4H-yhdistys, Punkalaitumen Kunto ry ja Sataopisto.
  • Punkalaitumen kunta tarjoaa asukkaille maksutta esimerkiksi kuntoliikuntaryhmiä, lasten palloilu- ja temppukerhoja, seinäkiipeilyä ja taidepajoja. 11-19-vuotiaille lapsille ja nuorille järjestetään Nuorten KaruSelli-iltoja yhdessä 4H-yhdistyksen kanssa.

Turvallinen paikka kasvaa

Punkalaidun on pieni, vajaan 3 000 asukkaan maaseutukunta Lounais-Pirkanmaalla, noin tunnin ajomatkan päässä Tampereelta tai Turusta. Kokoonsa nähden kunnassa on hyvät palvelut niin lapsiperheille kuin ikäihmisillekin.

Kuntaan on valmistunut juuri uusi päiväkoti ja yhteiskoulu-lukio, jotka on rakennettu puusta. Tiiviissä kuntakeskustassa kaikki palvelut ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Karoliina Valonen on ihastunut Punkalaitumella erityisesti pienen kunnan yhteisöllisyyteen. 

– Lapsille Punkalaidun on hieno ja turvallinen paikka kasvaa. Täällä kaikki välittävät toisistaan ja katsovat myös muiden lasten perään, Valonen pohtii.

Punkalaitumella voi asua väljästi luonnon keskellä, lähellä peruspalveluja ja harrastusmahdollisuuksia. Uusi Saunaojan asuntoalue tarjoaa omakotirakentajille tontteja aivan keskustan kupeessa. Kunnassa on myös kattava valokuituverkko, joka tarjoaa luotettavat yhteydet vaikkapa etätyöläiselle.

Elina Jouppi korostaa, että Punkalaitumen kunta haluaa olla lähellä tavallista ihmistä.

– Toivomme, ettei meidän ja kuntalaisten välissä olisi mitään valtavaa kuilua, vaan yhteistyö olisi helppoa ja vaivatonta. 

Haku