Hyppää sisältöön

Puhdasta juomavettä oman mökin rannasta

Puhdasta juomavettä oman mökin rannasta

20.04.2023

Taalintehtaan kesämökin kaikki käyttövesi saadaan suoraan omasta mökkirannasta auringon voimalla. Katolle asennetut aurinkopaneelit riittävät hyvin myös mökin muulle käyttösähkölle.

Kotimaisen Solar Water Solutionsin vedenpuhdistuslaite muuttaa meriveden juomavedeksi aurinkoenergian avulla.

TEKSTI ilkka patrikainen | kuva markus sjöholm ja solar water solutions

Kesämökkiläisten arkeen kuuluu usein vesikanistereiden kantaminen puhdasta juomavettä varten. Markus Sjöholm päätti katkaista pitkäaikaisen perinteen ja luopua kanistereiden kantamisesta mökilleen. Taalintehtaan edustalla sijaitsevan mökkisaaren vanha kaivo kuivui yleensä heinä- ja elokuun vaihteessa, minkä takia ylimääräistä hyötyliikuntaa piti harrastaa juuri keskellä parasta mökkeilysesonkia.

Vaihtoehtoja veden kantamiselle ei oikein tuntunut olevan ennen kuin Sjöholm kuuli tutultaan laitteesta, joka tekee merivedestä juomakelpoista. Asiaan tutustumisen jälkeen päätös oli hänen mukaansa nopeasti tehty.

– Aikaisemmin kuljetimme juomaveden saareen ja käytimme saunassa sadevettä. Nyt saamme puhdasta pesuvettä saunamökin hanasta ja ylämökkiinkin tulee paineellista vettä. Kaikki käyttövesi nousee pumpun avulla suoraan merestä omasta mökkirannastamme.

Sjöholmien mökkielämän helpottumisesta voi kiittää Solar Water Solutionsia. Kotimainen vesiteknologiayritys valmistaa vedenpuhdistuslaitteita, jotka poistavat vedestä suolan, sinilevän ja muutkin epäpuhtaudet. Laite puhdistaa myös suolaantuneen porakaivoveden.

Solar Water Solutionsin teknisen asiakaspalvelijan Kalle Levolan mukaan laitteen toimintaperiaate on yksinkertainen. Raakavesi pumpataan laitteeseen, joka puhdistaa veden käänteisosmoosiprosessin avulla. Puhdas vesi ohjataan laitteesta ulos suoraan hanasta tai vesiautomaatin avulla paineellisena muihin vesipisteisiin – asiakkaan toiveiden mukaan.

Solar Water Solutionsilla on kaksi erityisesti mökkikohteisiin tarkoitettua mallia. Suomessa on käytössä jo yli 200 laitetta.

– Sjöholmien mökkisaari on hyvin tyypillinen kohde, mutta laitteemme on erinomainen ratkaisu mihin tahansa vaikeakulkuisiin ja syrjäisiin paikkoihin, joissa on vain raakavettä saatavilla, Levola sanoo.

Vaivaton ostaa ja asentaa

Sjöholm kehuu oikean vedenpuhdistuslaitteen ja tarvittavien lisäosien valinnan olleen helppoa. 

– Kaikki sujui kätevästi puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Solar Water Solutionsilta osattiin ehdottaa juuri meidän mökillemme ja tarpeisiimme sopivaa ratkaisua, joten asiaa ei tarvinnut itse pähkäillä. 

Kaikki käyttövesi nousee pumpun avulla suoraan merestä.

Laitteen asennuskin sujui helpommin ja nopeammin kuin Sjöholm oli osannut odottaa.

– Halusimme ajoittaa asennuksen lomakaudelle. Pelkäsin, etteivät asentajat ehtisi tulemaan heinäkuun alussa, mutta sekin onnistui. Kaksi asentajaa tavaroineen tulivat veneellä rantaan ja homma hoitui päivässä. Kaikki sujui täysin aikataulujen mukaisesti.

Solar Water Solutionsin Levolan mukaan oikean laitteen valitseminen on yksinkertaista, kunhan arvioitu vedenkulutus ja käytettävä jännite ovat tiedossa. Laitteiston voi asentaa itse, mutta asiakkaalle tarjotaan aina myös asennusapua.

Oikea laite aurinkovoimalle

Sjöholmien mökillä vedenpuhdistus tapahtuu puhtaasti aurinkoenergian voimalla.

– Kesämökkimme puhdistuslaite on toiminut moitteettomasti ja paneeleista saamme kaiken muunkin tarvitsemamme käyttösähkön mökille, Sjöholm sanoo.

Aurinkovoiman käyttöä suunnittelevalle Solar Water Solutionsin laite onkin loistava valinta. 

Tekninen asiakaspalvelija Kalle Levola esittelee SolarRO Mini 75 -laitetta, joka tuottaa merivedestä juomavettä jopa 40 litraa tunnissa.

– Vedenpuhdistuslaitteissamme on matala energiantarve ja ne sopivat hyvin kytkettäväksi vapaa-ajan asuntojen ja kesämökkien aurinkosähköjärjestelmiin. Lisäksi patentoidun venttiiliteknologiamme ansiosta laitteen systeemi on täysin säätövapaa ja se toimii automaattisesti, Levola kertoo.

Vielä ehtii ensi kesäksi

Sjöholm kertoo olleensa äärimmäisen tyytyväinen valintaansa.

– Laitteen kautta tuleva vesi on hyvänmakuista ja se on riittänyt meidän tarpeisiimme. Viime kesänä pesin mökistä painepesurilla vanhat maalit ja liat pois. Sekä sähkö että vesi riittivät vallan mainiosti. 

Entä miten pitkään joutuu odottamaan, jos omalla mökillään haluaa luopua kantovedestä jo ensi kesänä? Levolan mukaan ei kauaa.

– Meillä on tällä hetkellä hyllyssä hyvin laitteita saatavilla, joten jos tulevana kesänä haluaa päästä nauttimaan puhtaasta vedestä suoraan omasta rannastaan, niin se kyllä onnistuu, Levola vakuuttaa.

Haku