Hyppää sisältöön

Puhdas sisäilma luonnollisin tavoin

Puhdas sisäilma luonnollisin tavoin

28.12.2021

Wellisair-ilmanpuhdistimen voi kiinnittää seinälle tai asettaa pöydälle. Suomen Epidemiapuhdistus Oy:ltä tällä hetkellä saatava malli puhdistaa 60 neliömetrin kokoisen tilan. 

Uusi Wellisair-teknologia käy koronavirusta ja muita taudinaiheuttajia vastaan happiyhdisteillä, jotka täyttävät sisätilat ja pitävät ne puhtaana sekä turvallisena. 

TEKSTI | TIINA SUOMALAINEN  KUVA | VILLE TULKKI

Tuoreimpien tutkimusten mukaan koronavirus leviää tehokkaasti suljetuissa sisätiloissa. Sisätilojen säännöllisellä tuulettamisella ja tehokkaalla ilmanvaihdolla pystytään vähentämään viruksen leviämistä. 

Tutkijat etsivät kuitenkin koko ajan lisää tehokkaita ja turvallisia keinoja, joiden avulla taudinaiheuttajien leviämistä voitaisiin ehkäistä. 

Hyviä uutisia kantautuu eteläkarjalaisesta mikroyrityksestä. Suomen Epidemiapuhdistus Oy on ainoa suomalainen yritys, joka tuo maahan espanjalaisen lääketieteen tekniikan tohtorin innovaatioon perustuvaa desinfioivaa ilmanpuhdistajaa. 

– Kyseessä on tuote, jonka avulla sisätiloista saadaan puhtaat, raikkaat ja turvalliset helpommin kuin koskaan ennen, toteaa Suomen Epidemiapuhdistus Oy:n toimitusjohtaja Sampo Holm

Perinteiset ilmanpuhdistimet perustuvat erilaisiin suodatusmekanismeihin. Ne imevät likaista ilmaa ja suodattavat sitä ulos puhdistettuna. Wellisair-teknologia toimii päinvastoin: siinä ei ole lainkaan suodattimia, vaan se puhaltaa ilmaan happiyhdisteitä, joiden avulla saadaan hävitettyä virukset, bakteerit, homeitiöt, hajut sekä haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC). 

– Laite tuottaa keinotekoisesti luonnon omia happiyhdisteitä, jotka täyttävät ilmatilan ja pinnat ja pitävät ne puhtaina ja turvallisina 24/7. Tulevaisuuden ilmanpuhdistusteknologia on jo täällä, Holm toteaa. 

Koteihin ja toimitiloihin 

Seinälle kiinnitettävä tai pöydälle asetettava Wellisair-ilmanpuhdistin puhdistaa 60 neliömetrin kokoisen tilan. Tilaan voidaan tarvittaessa asettaa useita laitteita. Loppuvuodesta tuoteperhe kasvaa isommalla laitteella, joka riittää puhdistamaan 300 neliömetriä. Laite on helppo huoltaa: pieni nestesäiliö pitää vaihtaa kolmen kuukauden välein. 

Holmin mukaan laite soveltuu niin koteihin kuin pieniin ja suuriin toimitiloihin. 

– Puhtaan ilman avulla yritys voi turvata asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuutta ja hyvinvointia. Sairauspoissaolot vähenevät, kun virukset ja bakteerit eivät leviä enää niin tehokkaasti kuin aiemmin. 

Maailmalla Wellisair-teknologiaa on Holmin mukaan käytössä Euroopan lisäksi Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. 

– Kun koronapandemia lähti liikkeelle Kiinan Wuhanista, Wuhanin pikasairaalaan lähetettiin 184 kappaletta desinfioivia Wellisair-ilmanpuhdistimia, Holm kertoo. 

Wellisair-teknologiaa on tutkittu kansainvälisissä laboratorioissa ja yliopistoissa, ja sen turvallisuudesta, sekä tehokkuudesta on kirjoitettu tieteellinen artikkeli. Suomessa teknologiaa on tutkittu VTT:n toimesta ja testitulosten mukaan laitetta voidaan käyttää turvallisesti. 

Vähemmän sisäilmaoireilua 

Holm korostaa, että hengitystieinfektioiden lisäksi Wellisair auttaa taistelemaan myös sisäilmaepäpuhtauksia ja allergeeneja vastaan. 

– Vietämme sisätiloissa suurimman osan elämästämme ja hengitämme noin 10 000 – 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Ei siis ole yhdentekevää, millaista ilmaa hengitämme. 

Asiakaspalaute on ollut Holmin mukaan lupaavaa: ihmiset ovat kertoneet huonosta sisäilmasta aiheutuvien oireiden kuten esimerkiksi päänsäryn, silmien kirvelyn ja väsymyksen helpottaneen. 

Teknologia tuo mukanaan myös yllättäviä hyötyjä. 

– Laitteen avulla saadaan hävitettyä myös kasvisten ja vihannesten tuottamaa etyleeniä, joka on usein syynä elintarvikkeiden pilaantumiseen. Laitteella voidaan siis pidentää hedelmien ja vihannesten varastointiaikaa ja vähentää hävikkiä elintarvikevarastoissa, ravintoloissa ja ruokakaupoissa. 

WWW.SEPAIR.FI

Haku