Hyppää sisältöön

Prosessoimatonta luomuviljaa lautaselle suoraan maatilalta

Prosessoimatonta luomuviljaa lautaselle suoraan maatilalta

6.05.2021

Yrittäjäpariskunta Joeli ja Elina Lintula valmistavat luomuviljatuotteita Loimaalla.

Tuoretta, prosessoimatonta ja ravintorikasta ruokaa kysytään enenevissä määrin. Koivistonkulman luomutila valmistaa viljatuotteita räätälöidysti tilauksesta.

Teksti Mari Laaksonen  Kuva Suvi Elo

Koivistonkulman luomutilan yrittäjäpariskunta Elina ja Joeli Lintula valmistavat suomalaisille viljatuotteita Loimaan Mellilässä tinkimättömällä laadulla. Perheyrityksen toiminnan lähtökohtana on viljellä ruoka luontoa kunnioittaen ja saattaa se kuluttajalle tuoreena pöytään. 

– Varmistaaksemme tuotteidemme puhtauden ja ekologisuuden pidämme jokaisen tuotantovaiheen maatilamme käsissä. Käytämme vain oman tilamme viljaa, mikä toki rajoittaa myynnissä olevaa tuoterepertuaaria, mutta samalla takaa tuoreuden ja laadun, Elina Lintula kertoo.

– Kun tiedämme sataprosenttisen varmasti jokaisen askeleen tuotteidemme valmistusprosessissa, voimme seistä ylpeinä ruokamme takana ja viestiä avoimesti valmistuksen vaiheista myös asiakkaillemme.

Koivistonkulman luomutilan läpinäkyvyys onkin aivan omaa luokkaansa viljatuotemarkkinoilla. Puolen Hehtaarin Metsä -nimeä kantavan tuoteperheen matka pellolta lautaselle selviää kuluttajalle pakkauksesta jopa päivän tarkkuudella.

– Haluamme pitää huolen siitä, että alkuperä ei jää kuluttajallekaan epäselväksi. Olemmekin sisällyttäneet pakkauksiimme tiedot siitä, milloin vilja on kylvetty, puitu ja valmistettu tuotteeksi asiakkaalle.

Viljatuotteet vakuuttavat tuoreudellaan kaikista tiedostavimmankin kuluttajan. Markkinoiden ainoana toimijana Lintulat nimittäin laittavat viljan myllättäväksi vasta, kun asiakas on tehnyt tilauksen verkkokaupasta.

– Näin asiakas saa jyvästämme irti kaiken hyvän, eikä meille jää hävikkiä hyllyyn. Suosittelen kokeilemaan vastamyllättyjä viljatuotteita vaikkapa jo lähiaikoina, sillä äitienpäiväviikonlopun ajan tarjoamme ilmaisen toimituksen kaikkiin yli 50 euron tilauksiin, Lintula vinkkaa.

Ravintoarvot huipussaan

Teollisessa tuotannossa kaurahiutaleet esikäsitellään ja höyrytetään ennen valmistusta, jotta ne säilyisivät pidempään. Käsittely kuitenkin nakertaa tuotteen ravintoarvoja ja makua. Puolen Hehtaarin Metsän kaurahiutaleet erottuvat aidolla kauran maulla ja ravintoaineilla, sillä ne ovat täysin prosessoimattomia.

– Kaurassa on paljon rasvaa, joten jos sen halutaan säilyvän markettien hyllyillä pitkään, sitä on käsiteltävä. Tuoreessa ja höyryttämättömässä kaurassa kaikki arvokas on tallella, joten maku on täysin eri.

Puolen Hehtaarin Metsän tuotteet kasvavat kukoistukseensa täysin kasviperäisesti.

– Uskomme, että myös viherlannoitus heijastuu makuun. Toisin kuin monet luomutilat, emme levitä pelloille eläinperäistä lantaa, vaan kylvämme muun muassa apilaa viljakasvin voimanlähteeksi.

Tuotteiden ainutlaatuinen maku onkin saanut virallista tunnustusta.

– Kaurahiutaleemme sai viime vuonna Vuoden luomutuote -kunniamaininnan erinomaisen makunsa ja läpinäkyvän tuotantoketjunsa ansiosta, Lintula mainitsee.

Lintuloiden tila on ollut luomussa jo 21 vuotta ja kehittyy jatkuvasti. Tavoitteena on olla alan edelläkävijä. Tänä keväänä markkinoille onkin tulossa ruisvehnähiutale, joka on ainakin toistaiseksi ainoa laatuaan.

– Ruisvehnä on aivan oma kasvinsa, jonka hiutale on rukiin makuinen. Se on perinteisiä ruistuotteita miedompi, ja siksi sopii paremmin myös herkkävatsaisille.

PUOLENHEHTAARINMETSA.COM

Haku