Hyppää sisältöön

Pöytä koreaksi perinteikkäillä kalaherkuilla

Pöytä koreaksi perinteikkäillä kalaherkuilla

6.05.2021

Savukala on totuttu näkemään korean juhlapöydän antimena, mutta se maistuu vähintäänkin yhtä hyvin myös arjen kiireessä.

Myrskylän Savu luo makuelämyksiä laatua, osaamista ja perinteitä yhdistelemällä.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Lasse Simpanen

Tuttu savu alkoi taas leijailla Myrskylän taivaalla vuonna 2015, kun alalla pitkään työskennellyt yrittäjäpariskunta Lilli ja Toomas Leps hankkivat omistukseensa kalansavustamon tilat, jossa he olivat työskennelleet pitkään. Syntyi Myrskylän Savu Oy, joka työllistää tällä hetkellä 14 vakituista työntekijää.

– Kiireisintä sesonkia ovat keväällä ylioppilasjuhlien ja muiden valmistujaisten aika, juhannus, joulu ja pääsiäinen, kertoo toimitusjohtaja Lilli Leps.

Tavallisina viikkoina Myrskylän Savu käsittelee noin 6 000 kiloa kalaa, mutta sesonkeina määrä moninkertaistuu. Tuotteita voi ostaa hyvin varustelluista elintarvikeliikkeistä ympäri maan tai suoraan savustamon omasta Kalapuodista. Yhteistyötä yritys tekee myös tukkuliikkeiden kanssa.

Aitoa ja alkuperäistä

Myrskylän Savun keskeisenä arvona on valmistaa korkealaatuista savukalaa perinteitä kunnioittaen. Pääasiallisia raaka-aineita ovat kotimainen ja ruotsalainen kasvatettu kirjolohi ja kasvatettu norjalainen merilohi, mutta valikoimiin kuuluu myös kotimaista luonnonkalaa.

– Perinteiden kunnioitus näkyy siinä, että savustamme kalat ainoastaan leppä- ja pyökkihaketta käyttäen. Lisä- tai säilöntäaineita ei tuotteissamme ole, vain merisuolaa ja tarvittaessa mausteita, kertoo markkinointivastaava Carita Modenius.

Laadunvalvonta toimii joka vaiheessa kalankäsittelystä käsin tehtävään suolaukseen, savustamiseen, siivuttamiseen ja pakkaukseen. Käsityö on arvossaan, mutta myös uusien teknologioiden mahdollisuuksia hyödynnetään savustusuuneissa ja pakkaamossa.

– Valttejamme ovat aitous ja alkuperäisyys. Meillä ei ole käytössä nestesavustusta, joka on yleistynyt alalla. Kuluttajilta tulee palautetta, että kun on maistanut meidän tuotteitamme, ei muita enää halua, myyntivastaava Piia Leps toteaa.

Vastuullisuus ohjaa yrityksen toimintaa muun muassa raaka-ainevalinnoissa ja ympäristöystävällisten pakkausmateriaalien käytössä.

Suosituimpia tuotteita ovat kylmä- ja lämminsavukalat sekä graavisuolatut kalat. Erikoisuuksia kaipaavalle on tarjolla esimerkiksi kylmäsavuhaukea.

Tuotteita on kymmeniä, ja ruokakaupasta ne löytyvät kylmäkaapeista eri kokoisina pakkauksina ja joistakin pk-seudun isoista K-ruokakaupoista myös palvelutiskiltä.

Suomalaiset liittävät savukalan juhlapöytään, mutta syöntivalmiina tuotteena se sopii yhtä hyvin arkeen. Savukalasta voi loihtia varttitunnissa vaikka maittavan pasta-aterian tai kalakeiton. Yrityksen nettisivuilta löytyy herkullisia reseptejä kokkaajille.

– Ei pidä unohtaa myöskään kalan terveyshyötyjä. Kalaa tulisi suositusten mukaan syödä kahdesti viikossa, Lilli Leps muistuttaa.

Haku