Hyppää sisältöön

Potentiaalin metsästäjät

Potentiaalin metsästäjät

15.05.2023

JETmaxin myyntipäällikkö Arttu Niemelä ja myyntijohtaja Jeremy Kurvinen ovat toimineet rekrytointialalla pitkään ja nähneet alan kehityksen läheltä. Pitkä kokemus kertoo, että rekrytointia on syytä kehittää inhimillisempään ja yksilöllisempään suuntaan, jossa keskitytään sekä jokaisen työnhakijan kohtaamiseen yksilönä että piilevän potentiaalin tunnistamiseen.

Kehittyneinkään työkalu ei korvaa ihmistä, kun työnhakijan potentiaali pitäisi kaivaa esille. Henkilöstövuokrausyritys JETmax uskoo ihmisen todellisen panoksen perustuvan pelkkää ansioluetteloa suuremmalle kokonaisuudelle. Työhakemusta syvemmälle menevästä inhimillisestä katseesta hyötyvät myös osaavaa työvoimaa etsivät työnantajat.

TEKSTI joonas ranta  | kuva anni hartikainen

Mitä rekrytointi ja henkilöstövuokraus tuovat sanoina mieleesi? Avoimien työpaikkojen ilmoitukset, hakukaavakkeet, CV:t ja kenties TE-keskuksen kiemurat? Työnantajat puolestaan painivat osaavan työvoiman haalimisen ja rekrytointiprosessien raskauden kanssa.

Nämä kaikki asiat ovat toki alan realiteetteja. Samalla uudet teknologiset työkalut ovat ehdottomasti helpottaneet työnantajien ja työvoiman kohtaamista. Autuaaksi tekevä voima se ei silti ole.

– Me emme halua tehdä työn hakemisesta liian vaikeaa, aloittaa henkilöstö- ja rekrytointiyritys JETmaxin tuore myyntijohtaja Jeremy Kurvinen.

– Meillä yrityksenä on käytössä hyvinkin kehittyneet verkkopalvelut ja mobiilisovellukset, mutta, kun etsitään töitä ihmisille, eivät ne itsessään riitä.

Näin digitalisaation ja sosiaalisen median kyllästyttämänä aikana JETmaxin asenne on virkistävän humaani. Verkossa olevat työpaikkailmoitukset ja erilaisten tunnuksien luomiseen perustuvat alustat eivät tavoita kaikkia edes vuonna 2023. Eri elämäntilanteissa oleville ihmisille pelkästään digitaalisiiin palveluihin perustuva kommunikointi voi olla lisäksi jopa pelottava kokemus. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantajat eivät tavoita isoa joukkoa osaajista – ja toisinpäin.

– Käytännön tasolla haluamme kohdata jokaisen työnhakijan kasvotusten. Vaikkapa kahvin merkeissä, selittää yrityksen myyntipäällikkö Arttu Niemelä.

– Usein ihminen itsekään ei tiedä, mikä kaikki hänelle on mahdollista. Kun olemme kartoittaneet työnhakijan tilanteen, voimme paremmin myös sanoittaa tämän osaamisen sekä tulevan potentiaalin työnantajan suuntaan.

Ytimessä on jokaisen yksilön kohtaaminen yksilönä.


Ihminen merkkien takana

JETmaxin asiantuntijat eivät väitä, etteikö CV:llä ja hyvällä työhakemuksella olisi edelleen suuri merkitys. Nämä dokumentit ovat kuitenkin vain huippu ihmisen koko potentiaalia kuvaavassa jäävuoressa. Työnhakijan motivaatio, kehitysmahdollisuudet ja ennen kaikkea näiden asioiden sanallistaminen on se, missä JETmax tulee apuun.

Siinä missä headhunter etsii yrityksille työntekijää, tituleeraavat JETmaxin ammattilaiset itsensä workhuntereiksi. Ihmisen kyvykkyyden näkeminen auttaa häntä itseään.

– On työnhakijan oma etu, ettei turhaan aseta itseään siiloon. Olemme auttaneet ihmisiä uudelle uralle, vaikka tämän vuosikymmeniä kestänyt työkokemus olisi täysin eri alalta, Niemelä kertoo.

Missiomme on työnhakijan taustan ja nykytilanteen hahmottamisen lisäksi valottaa tämän tulevia kehityspolkuja.

JETmaxin myyntipäällikkö Arttu Niemelä

Ja tarinoita on lukuisia. Yhtenä esimerkkinä JETmaxin, Hämeenlinnan kaupungin ja muiden alan toimijoiden yhteistyöstä pontta saanut Jonnan uratarina. Siinä viisikymppinen graafikko kouluttautui uudelleen irtisanomisen jälkeen ja työllistyi hyvinkin jouhevasti metallialalle, josta hänellä ei ollut aiemmin minkäänlaista kokemusta. Lue Jonnan työllistymisen tarina tästä.

JETmaxin asiantuntijoilla on kattava kokemus rekrytointialalla. Motivaatio perustaa uusi henkilöstöalan yritys oli aikoinaan lopulta yksinkertainen.

– Olemme nähneet alan kehityksen ja haasteet läheltä. Suoraan sanottuna haluamme tehdä asiat paremmin ja inhimillisemmin, Niemelä painottaa.


Vastuullista vuokratyötä

Vuokratyösuhteet ovat tulleet suomalaisille käsitteenä tutuiksi 2000-luvun aikana. Myös alan toimijoiden maine on kirkastunut huomattavasti. Eikä vähiten JETmaxin kaltaisten, avoimien toimijoiden ansiosta

Vuokratyö rekrytoinnin mallina ei ole myöskään rajattu vain tietyille aloille tai tietyn kokoisille yrityksille. Esimerkiksi suuri osa yksityisellä sektorilla työskentelevistä lääkäreistä on vuokratyövoimaa. Vaikka JETmaxin itse ei toimi sote-alan parissa, on yrityksen henkilöstöllä kattava kuva työmarkkinoiden kokonaistilanteesta.

– Suurten työnantajien ohella vuokratyö sopii erinomaisesti jo ensimmäistä työntekijäänsä etsivälle pienyritykselle, Niemelä toteaa.

– Työnantajalle vuokratyö on eräänlainen vakuutus. Usein tavoitteena on pysyvä työsuhde, jonka pohjaa olemme mielellämme mukana rakentamassa.

– Meidän tehtävämme on rohkeasti tarjota ihmisen osaamista ja potentiaalia sopivaan paikkaan. Jostain syystä rima on ihmisen palkkaamisessa usein turhankin korkealla. Niin hakijoiden kuin työnantajienkin parissa, Kurvinen pohtii.

Yksi syy rekrytointiprosessien ajoittaiseen kankeuteen voi olla siinä, mistä JETmaxin tarinakin sai alkunsa. Tilanteesta, jossa työnhakija tuijottaa hakukaavakkeita liitetiedostoineen. Samalla työnantajan vinkkelistä näyttöpäätteet vilisevät keskenään tiedostoja ja merkkirivejä toisen perään, vaikka tavoitteena on löytää sopiva ihminen tehtävään.

– Meidän missiomme on työnhakijan taustan ja nykytilanteen hahmottamisen lisäksi valottaa tämän tulevia kehityspolkuja, Niemelä linjaa.

– Lopulta kaiken keskiössä on kuitenkin ihminen.

Haku