Hyppää sisältöön

Postitse saapuva kortti on kuin lämmin halaus

Postitse saapuva kortti on kuin lämmin halaus

25.11.2021

Joulukortin matka kuvaideasta saajan postilaatikkoon on lähes vuoden pituinen prosessi. Ideointityö aloitetaan jo tammikuussa.

Joulu alkaa olla lähellä, kun postilaatikkoon tipahtelee kortteja. Monet muistamiset ovat lähtöisin Ankin korttipajalta.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Maiju Väänänen

Lämpöä, läheisyyttä ja taianomaisuutta. Niitä on luvassa hiljattain huikean 90-vuoden iän saavuttaneen perheyrityksen, Ankin korttipajan, tämän vuoden joulukorteissa. Nokialla sijaitsevalta korttipajalta ovat tänäkin vuonna lähteneet taipaleelle suomalaisten kestosuosikit: tontut, joulupukit, kynttilät, talven linnut ja maisemat sekä suloiset eläimet. 

– Joulukortin matka kuvaideasta saajan postilaatikkoon on lähes vuoden pituinen. Ideointi ja suunnittelu alkavat jo tammikuussa. Suosimme suomalaisia kuvataiteilijoita ja valokuvaajia, mutta osittain käytämme myös ulkomaisia kuvituksia. Taiteilijoiden kirjo on laaja, ja valikoimassa on joka vuosi paljon uutta, mutta suomalaisten mieleen ovat vuodesta toiseen myös jo edesmenneen kuvataiteilija Marjaliisa Pitkärannan perinteiset kortit. Painoon kortit pannaan jo kesällä, selvittää perheyrityksen viidettä polvea edustava nuori toimitusjohtaja Laura Huurne

Yrityksen liikeideaan on alusta asti kuulunut postimyynti. Ideana on, että kortit poikkeavat suurten myyntipaikkojen valikoimista. Jälleenmyyjiksi ovat valikoituneet pienet marketit ja kyläkaupat, kioskit, kukkakaupat ja kivijalkaliikkeet. 

KORTTI ILMAISEE, että saaja on lähettäjän ajatuksissa.

Suomalaisella sisulla

Perheyritys on selvinnyt sotavuosista, lama-ajoista ja jakelun lakoista sisulla ja sinnikkyydellä. Vuosikymmenten saatossa on sattunut tapauksia, joita muistellaan suvussa yhä. Kun Suomessa elettiin vielä hiilellä käyvien häkäpönttölinjureitten aikaa, 15 vuoden ikään ehtinyt perustajan tytär Marjatta oli lähetetty Tampereelle hakemaan suurta erää joulukortteja kirjapainosta. Paluumatkalla linja-auto suistui tieltä ja kortit levisivät pitkin piennarta. Kuljettajan ja matkustajien avustukselle kortit kerättiin tyhjiin hiilisäkkeihin. Kotona oli kerrottava, että rahat menivät ja kortit ovat noessa. Niitä puhdistettiin pitkään koko perheen voimin.

Laura Huurne aloitti perheyrityksessä jo 13-vuotiaana korttien lajittelijana. Yritys siirtyi vuonna 2015 isovanhemmilta Huurneen vanhemmille. Toimitusjohtajaksi Laura Huurne nimitettiin 25-vuotiaana tämän vuoden keväällä yrityksen täyttäessä 90 vuotta. Huurneella on luontainen kiinnostus alaan, sillä hänellä on takanaan 11 vuotta kuvataidekoulua. Perheyrityksen eteen ponnisteluun hän on kasvanut kuin luonnostaan. 

– Teen tätä työtä suurella intohimolla. Tämä on työtä ihmiseltä ihmiselle, ja kortti on tapa ilmaista, että saaja on lähettäjän ajatuksissa. Olemme erityisen ylpeitä tähän päivään tuoduista suruadresseistamme, joissa näkyy ihmisten toivomaa laatua ja vaihtelua. Meillä on tilaajia, jotka ovat halunneet sukupolvesta toiseen säilyttää vanhan tutun asiakasnumeronsa.

Haku