Hyppää sisältöön

Porvoo kutsuu juhlatunnelmaan

Porvoo kutsuu juhlatunnelmaan

26.11.2021

Porvoon kadut täyttyvät taianomaisesta tunnelmasta, kun kaupungin joulutori avautuu ensimmäistä kertaa. Joulukuun 21. päivään asti avoinna olevalta torilta löytyy jokaiselle jotakin.

Porvoossa pääsee nauttimaan joulutunnelmasta täysin siemauksin. Tänä vuonna kaupungista voi löytää ensimmäistä kertaa joulutorin.


TEKSTI | PI MÄKILÄ   KUVA | PORVOON KAUPUNKI

Porvoon vanha kaupunki on tunnelmallinen matkakohde läpi vuoden. Marraskuun viimeisenä viikonloppuna kaupungin ylle syttyvät jouluvalot tekevät kuitenkin jo pelkästä vanhoilla mukulakivikaduilla kävelystä vertaansa vailla olevan elämyksen. 

Myös kaupungintalo saa ennen joulua oman, päivittäin jouluaattoon saakka vaihtuvan juhlavalaistuksen. Joulupukkikin saattaa näyttäytyä kaupungilla jo ennen joulukuun alkua.

Jouluvalaistuksen lisäksi Porvoo tarjoaa joulun aikaan juhlatunnelmaa monessa muodossa. 

– Kauppatorille nousee tänä vuonna ensimmäistä kertaa aito joulutori, josta jokainen kävijä löytää varmasti oman suosikkijuttunsa. Torilla myydään perinteisiä jouluherkkuja ja käsitöitä, ja Tivoli Sariolan ketjukaruselli viihdyttää pienempiä kävijöitä, kertoo Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen

Joulutori on auki 21.12. saakka, mutta humusta pääsee nauttimaan myös muualla. Marraskuun viimeisenä viikonloppuna Porvoon Taidetehtaalla järjestettävät Ornamon joulumarkkinat innostavat designin ystäviä, ja joulukuun 11.–12. päivä erilaisia joulumarkkinoita järjestetään sekä Taidetehtaalla, VPK-talolla että Raatihuoneella.

– Tarjolla on varsinainen joulumarkkinoiden superviikonloppu. Kaikilla markkinoilla on esillä vähän erityylisiä tuotteita, ja jokaisessa tapahtumassa on omanlaisensa tunnelma, Myllynen vinkkaa. 

Ostoksille pääsee ilman markkinoitakin. Vanhan Porvoon liikkeet ovat avoinna ennen joulua joka päivä. Liikkeistä löytyy niin sisustustuotteita, ideoita pukinkonttiin kuin monenlaisia herkkujakin. 

– Porvoo on etenkin suklaanautiskelijoiden kaupunki. Tänä vuonna 150 vuotta täyttävän Brunbergin uudesta tehtaanmyymälästä löytyvät niin marmeladit, suukot kuin tryffelit. Joulupöydän herkkuja kannattaa täydentää lisäksi Pienen Suklaatehtaan ja Petri’s Chocolate Roomin suklaisilla herkuilla.

Nähtävää moneksi päiväksi

Koska Porvoossa riittää tekemistä moneksi päiväksi, viisainta on varata vierailulle hotellihuone ainakin yhdeksi yöksi. Majoituspaikkoja on tarjolla moneen makuun sekä aivan vanhan kaupungin sydämessä, keskustan liepeillä että kaupungin laitamien ulkopuolellakin. 

– Ihania yöpymispaikkoja on lukuisia. Esimerkiksi hiljattain Vanhan Porvoon portille avautunut Runo Hotel Porvoo on vertaansa vailla, samoin keskustasta löytyvät esimerkiksi Ida-Maria Bed&Breakfast sekä lähellä toria sijaitseva Sparre. Keskustan ulkopuolella luksusta pääsee maistamaan Haikon kartanossa ja kylpylässä, joka on mainio paikka irtiotolle arjesta.

Nälkäiseksi kaupungilla ei tarvitse jäädä. Siksi moni suuntaa maineikkaisiin porvoolaisravintoloihin pidemmänkin matkan takaa. Muun muassa Meat District, SicaPelle, Salt sekä hiljattain avattu Vår tarjoavat makuelämyksiä, jotka hakevat vertaistaan.

– Porvoolaiset ravintoloitsijat tekevät ruokaa intohimolla ja rakkaudella. Moni ravintoloista on ihan matkailukohde jo itsessäänkin.

Ainutlaatuista tunnelmaa keskellä saaristoa

Kun jouluostokset on tehty ja keskustan nähtävyyksiin tutustuttu, joulutunnelmasta kannattaa suunnata nauttimaan Porvoon saaristoon.

Pellingin saarella pääsee viettämään aitoa saaristolaisjoulua. 19.12. järjestettävässä Saariston joulu -tapahtumassa on tarjolla niin jouluisia kaloja kuin muitakin jouluherkkuja. Lisäksi myynnissä on muun muassa Sundön tilan lampaanvillatuotteita aina villasukista ja neuleista lampaantaljoihin. 

– Matka Pellinkiin on jo itsessään elämys, sillä paikalle kuljetaan lautalla. Samalla reissulla kannattaa piipahtaa myös Söderby-Bodenin tunnelmallisessa kyläkaupassa. 

Jos aikaa ei riitä saaristoretkelle, luonnosta pääsee nauttimaan myös aivan Porvoon keskustan tuntumassa. Vanhan Porvoon vieressä kohoava Linnamäki on historiallinen luontokohde, jossa voi ihmetellä niin kauniita kaupungin ylle avautuvia maisemia kuin linnavuoren satoja vuosia vanhoja maastonmuotoja. Talvisin Linnamäki on erityisesti perheen pienimpien suosiossa sen mainioiden pulkkamäkien ansiosta.

– Porvoossa on toki helppo muutenkin fiilistellä luontoa. Joen rannassa avautuvat kauniit maisemat, ja jos maa pysyy sulana, kaupunkipyörillä voi ajella Kokonniemen ulkoilualueelle ja vaikka Haikon kartanolle saakka. Sadepäivänä joulun tunnelmaan voi virittäytyä vierailemalla Suomen vanhimmassa kotimuseossa: Runebergin koti puetaan jouluasuun, kuten jo Runebergien aikaan oli, Myllynen kertoo.

Haku