Hyppää sisältöön

Portti Saimaan alueen vesistöihin

Portti Saimaan alueen vesistöihin

21.05.2021

Oravin kylän norpparetkien suosio on jatkuvassa kasvussa. Toukokuussa norpan voi nähdä rantakivellä. 

Oravin kylä keskellä Saimaata avaa portin unohtumattomiin elämyksiin. Alueella toimiva SaimaaHoliday Oravi vuokraa välineitä retkeilyyn ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Eräpalvelu Oravi

Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistojen välissä lepäävä Oravi kuuluu EU:n valitsemien viehättävien kylien joukkoon. Alueella sijaitsi aikoinaan rautaruukki, mutta nyt eloisa kylä toimii täyden palvelun retkeilykeskuksena.

– Meillä on Saimaan suurin melontakeskus ja maailman hienoin norppakeskus. Järjestämme opastettuja, norppaystävällisiä safareja, kertoo yrittäjä Marie Louise Fant.

Norpparetkien suosio on ollut jatkuvassa kasvussa. Toukokuu on paras aika nähdä Saimaan norppaa, koska silloin ne vaihtavat karvaa ja köllöttelevät rantakivillä keskellä kirkasta päivää. Kesällä norpat viettävät suurimman osan ajasta sukelluksissa ja nousevat rantakiville vasta illalla, jolloin järjestetään auringonlaskun safareita. Käytössä on myös esteettömiä safariveneitä.

Kasvanut palvelutarjonta

Kylän keskuksena toimii ravintola Ruukinranta, jonka tiloissa sijaitsee myös Oravin kyläkauppa ja yritysverkoston vastaanotto-, vuokraamo- ja ohjelmapalvelut. Oravin kanavakylään on Savonlinnasta matkaa noin 40 kilometriä.

– Toimintaa on ympäri vuoden, eniten kesällä, jolloin verkosto työllistää yli parikymmentä henkilöä alueella. 

Vielä 1990-luvulla Linnansaaren kansallispuiston vesiltä ei löytynyt palveluja, mutta kysyntää oli. Fant perusti miehensä Jukka Laitisen kanssa 1997 Saimaan Eräpalvelun, joka vuokrasi aluksi muutamaa kanoottia. Nyt kalustoa on vuokrattavana kolmessa eri toimipaikassa. 

Parin vuoden päästä mukaan tuli muitakin yrittäjiä ja syntyi SaimaaHolidayn verkosto. Majoituskapasiteetti käsittää tällä hetkellä alueen 16 omarantaista huvilaa, huoneistohotellin ja pienen camping-alueen Oravissa sekä ekohostellin ja leirintäalueen Linnansaaressa. 

Venesafari tai venetaksi

Venesafareille ja venetaksikyyteihin pääsee mukaan myös Savonlinnasta tekemällä ennakkovarauksen ja hyppäämällä bussiin, joka noutaa sovitusta paikasta ja tuo Oraviin. Sieltä voi lähteä melomaan haluamalleen kierrokselle tai jatkaa bussin kyydissä Kolovedelle, josta paluu kylälle tapahtuu melomalla.

Kesällä kulkee venetaksi säännöllisesti Linnansaareen, jonka luontopolut ovat suosittuja retkikohteita. Alueelle on rakennettu esteetön aitta, nuotiokatos ja huussi. Esteettömyyttä parannetaan myös mökeissä ja hotelleissa.

Kalastamisesta kiinnostunut voi vuokrata veneen ja saa halutessaan retkelle oppaan mukaan. 

Paikallinen järvikala näkyy Oravin kyläkaupan valikoimassa ja ravintolassa. Kalastajat tuovat saalista, josta tehdään muun muassa savukalaa ja kalapihvejä.

– Vastuullinen retkeily on meille itsestään selvyys. Verkostomme on sertifioitu Joutsen-ympäristömerkillä, Fant kertoo.

Haku