Hyppää sisältöön

Ponnahduslauta unelmien uralle

Ponnahduslauta unelmien uralle

29.12.2021

HEOssa opiskelevat Sami Nieminen ja Pilvi Blom kertovat, että kansanopiston tarjoamat opinnot valmistavat tehokkaasti yliopistojen pääskykokeita varten. 

Kansanopistot tarjoavat yhä suuremmassa määrin järkeviä reittejä yliopisto-opintoihin. Pilvi Blom ja Sami Nieminen ovat molemmat löytäneet omat väylänsä HEO-kansanopiston kautta. 

TEKSTI | PEKKA SÄILÄ  KUVA | JUHA LÄNSIHARJU

Nykyisin sosiaalitieteitä Helsingin yliopistolla opiskeleva Pilvi Blomin väylä korkeakouluopintoihin aukesi lukion jälkeen HEO-kansanopiston psykologian linjalta. Kuopiossa asunut Blom päätti tarttua mahdollisuuteen ja muutti Helsinkiin valmistautumaan yliopisto-opintoja varten. 

– HEOn psykologian linjan opiskelu koostui psykologian perusopinnoista sekä sosiaalitieteiden opiskelusta. Lisäksi opiskelin tilastomatematiikkaa, josta oli suurta apua jatko-opintoja varten. Kansanopiston koulutusohjelma sisälsi myös valmistautumisen yliopiston pääsykokeisiin, Blom kertoo. 

Blom sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että kansanopiston lukuvuoden aikana päivärytmi oli säännöllinen, mikä mahdollisti tehokkaan opiskelun ja viikonloppuisin myös töissä käynnin. 

– Sain asuinpaikan ensin opiston asuntolasta, mikä helpotti pääkaupunkiseudulle siirtymistä. Myöhemmin vuokrasimme ystäväni kanssa asunnon opiskelupaikan läheisyydestä. 

Kansanopistovuoden aikana Blom kiinnostui lisää sosiaalitieteistä, joihin nykyiset opinnot yliopistossa myös painottuvat. 

Hyvä asenne vie eteenpäin 

Sami Nieminen kertoo olevansa pitkän linjan opiskelija. Peruskoulun jälkeen hän luki itsensä sähkömieheksi ja teki tämän alan töitä kahdeksan vuoden ajan. Halu opiskella lisää lukuaineita syttyi myöhemmin, ja 25-vuotiaana Sami suoritti aikuislukion. 

– Minulla oli jo pidempään kytenyt mielessä mahdollisuus päästä lukemaan kauppatieteitä. Instagramissa tuli vastaan HEOn ilmoitus vuoden lähiopetuksesta ja valmistautumisesta juuri sen tieteen alan pääsykokeisiin. Sain töistä opintovapaata ja päädyin HEOn kurssille, Nieminen kertoo.

Kansanopisto on tehokas ponnahduslauta jatko-opintoihin ja työelämään. 

HEOn kauppatieteiden opinnoissa opiskellaan yritys- ja liiketoiminnan käytäntöä sekä teoriaa. Lukuvuosi sisältää valintakokeisiin valmistautumisen sekä avoimen yliopiston opintoja.

– Lähiopetusta on arkisin kello 9–14. Sen ohella teen paljon myös omatoimista opis-kelua iltaisin. Opintojen edetessä minulle on tullut luottavaisempi olo siitä, että kauppatieteiden opiskelu ei ehkä sittenkään ole mitään rakettitiedettä. Uskon, että hyvällä asenteella pääsen myös sisään yliopistoon.

Nieminen asuu viikot HEO:n asuntolassa, jossa hänellä on oma huone. Viikonloput hän viettää kotona Tampereella avopuolisonsa kanssa.

– Saan opintoihini aikuiskoulutustukea ja opistolla pääsen myös ruokailemaan, joten taloudellisestikin koen olevani tällä hetkellä hyvässä tilanteessa.

Tehokas reitti yliopisto-opintoihin

Keskeisellä paikalla Helsingin Kalliossa sijaitsevassa HEO-kansanopistossa voi opiskella monipuolisesti kulttuuria, mediaa ja yliopisto-opintoja. Monille kansanopisto onkin tehokas ponnahduslauta jatko-opintoihin ja työelämään. Kansanopistovuosi HEOn yliopistoon- opintolinjalla sisältää avoimen yliopiston opintoja, valintakoevalmistautumisen ja päätoimisen opiskelijan statuksen, jolloin opiskelija on oikeutettu KELAn opintotukeen ja muihin opiskelijaetuuksiin. HEOssa on myös oma opiskelija-asuntola ja opintojen aikana opistolta saa lounaan. Lukuvuoden hinta on 3 480 euroa, jonka voi jakaa myös kuukausittain maksettavaksi. 

Haku