Hyppää sisältöön

Pohjolaan suunnitellut kengät kestävät vaativimmatkin säät

Pohjolaan suunnitellut kengät kestävät vaativimmatkin säät

30.11.2023

Pomarfin on valmistanut kestäviä kenkiä jo yli kuusikymmentä vuotta. Topias Fonsén esittelee suosittua Pomar-huopakenkämallistoa, joka on saanut Fennia Prize -muotoilupalkinnon.

Kun säät viilenevät, suuntaavat monet kenkäostoksille. Kaupasta on kuitenkin helppo lähteä virhehankinnan kanssa.

TEKSTI saana lehtinen | kuva anni hartikainen

Liukas maa, kylmyys sekä vuoropäivin satava vesi, räntä ja lumi laittavat jalkineet kovalle koetukselle. Tämä tiedetään erityisen hyvin suomalaiseen jalkaan ja ilmastoon kenkiä jo kolmannessa polvessa valmistavassa Pomarfin Oy:ssä. Pomarkussa vuonna 1960 perustettu perheyritys tunnetaan parhaiten talvikenkävalikoimastaan, josta löytyy sopiva kenkäpari yhtä lailla kaupunkikävelylle kuin vaativassa maastossa ulkoiluun. 

Pomarfinin toimintaa on ohjannut alusta saakka samana pysynyt tavoite: valmistaa kenkiä, joilla jokainen voi liikkua tyylikkäästi ja mukavasti säästä riippumatta.

– Kaiken lähtökohtana on tyylikkyys, toiminnallisuus sekä mukavuus. Emme keskity jatkuvasti vaihtuviin trendeihin, vaan meille on tärkeää, että kenkämme kestävät sekä käyttöä että aikaa, Pomarfinin kolmatta sukupolvea edustava Topias Fonsén taustoittaa.

Pitkä käyttöikä taataan laadukkailla materiaaleilla

Yksi tyypillisimmistä talvikenkien puutteista on, ettei suurin osa kenkäpareista sovi nopeasti vaihtelevaan talvisäähän. Pehmeä karvavuori saattaa lämmittää paukkupakkasilla, mutta hiostaa loskasäällä. Kuviointinsa puolesta pitävältä vaikuttava pohja voi taas kovettua pakkasella liukkaaksi ja jopa hajota kylmän ilman vaikutuksesta.

Talvikenkien pitkäikäisyys ja monikäyttöisyys lähtevät laadukkaista materiaaleista. Tämän vuoksi kaikki Pomar-kengissä käytetyt materiaalit tilataan eurooppalaisilta, auditoiduilta tehtailta. 

– Ei ole esimerkiksi yhdentekevää, millaisesta nahasta talvikengät on valmistettu. Pintamaalattu nahka naarmuuntuu helposti eikä se hengitä käytössä lainkaan. Jos nahka on halpaa, jostain tingitään aina – esimerkiksi työoloista, kemikaaleista tai kemikaalien puhdistuksesta, Fonsén kertoo.

Kaikki Pomar-malliston nahkakengät tehdään Leather Working Groupin kultaisen sertifikaatin saavuttaneesta nahasta. Nahan lisäksi kenkien suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota vedenpitävyyteen ja hengittävyyteen. 

– Talvikengissämme käytetään Gore-Texin ohella laadukkaita pintamateriaaleja, sillä pelkkä Tex-kalvo ei vielä takaa sitä, että tuote pitää vettä ja hengittää. Meille vedenpitävyys on joko tai. Emme valmista kenkiä, jotka pitävät vain vähän vettä.

Hyvän esimerkin pintamateriaaleista tarjoaa Pomar-huopakenkämallisto, jossa perinteinen huopikas on päivitetty nykyaikaan paitsi modernilla muotoilulla, myös vedenpitävällä päällisellä. Lisäksi huopakenkämallistossa on käytetty muistakin merkin talvikengistä tuttua kumipohjaa.

– Käytämme monissa kengissämme keskiosasta pehmeämpää ja ulkoreunasta kovempaa pohjaa. Tällainen GRIP-pohja tuo kenkään pitoa ja kulutuskestävyyttä. GRIP-pohjien tr-kumi ei kovetu kovallakaan pakkasella.

Euroopassa valmistettu

Keskeisen osan Pomar-kenkien laadusta ja vastuullisuudesta muodostaa niiden valmistustapa. Kaikki Pomarfinin kengät on tehty vuodesta 1991 alkaen yrityksen omalla, Pärnussa sijaitsevalla tehtaalla. Valinta on poikkeuksellinen, sillä enää kaksi prosenttia koko maailman kengistä valmistetaan Euroopassa. 

Pitämällä tuotannon lähellä Pomarfin voi taata, että kenkien koko arvoketju pysyy eettisenä ja ekologisena. Fonsén näkee lähituotannossa muitakin myönteisiä puolia.

– Pärnun tehtaallamme on tehty kenkiä jo yli sata vuotta. Se, että tuotanto on lähellä tuo meille myös tärkeää joustavuutta ja mahdollistaa sen, että kaikki pysyy omissa käsissämme.

Kansainvälistä kiinnostusta

Pomar-kenkämallisto on ollut suomalaisten suosiossa jo yli kuuden vuosikymmenen ajan. Pohjolan luonnosta inspiroituneet, vastuullisesti tuotetut kengät kiinnostavat jatkuvasti enemmän myös kotimaan ulkopuolella.

– Pomar-kenkien vientimaita ovat Ruotsi, Norja, Tanska, Kanada, Japani, Tšekki, Slovenia, Grönlanti ja Mongolia. Viime vuonna myimme kenkiämme verkkokauppamme kautta yhteensä 42 maahan.

Haku