Hyppää sisältöön

Pohjoismainen puu on ajaton materiaali

Pohjoismainen puu on ajaton materiaali

20.04.2021

Pohjoismainen puu on ajaton materiaali

Teksti Elina Jäntti Kuvat Tauno Herranen

Laatulajittelija Miia Jussila varmistaa osaltaan, että tuotteet valmistetaan pohjoismaisesta ja laadukkaasta puusta.

Varkauden Puu on kasvanut neljässä vuosikymmenessä isoksi toimijaksi, jonka valmistamia puulistoja ja -paneeleita arvostavat niin eurooppalaiset kuin kotimaiset sisustajat ja rakentajat. Uusin tuoteinnovaatio on kukkaseinä, joka tekee kodin ilmeestä vaivattomasti uniikin ja persoonallisen.

Puusisustaminen, ekologiset arvot, kotimaisuus ja luonnollisuus ovat tämän hetken suosituimpia sisustustrendejä. Seiniä ja välitiloja paneloidaan, ja luontoelementtejä halutaan tuoda osaksi sisätiloja.

Puuta käytetään myös rakennusaineena täysin uudella tavalla: esimerkiksi puukerrostalot, hirrestä tehdyt julkiset rakennukset ja massiiviset puuelementit herättävät kiinnostusta.

Varkautelaisen Varkauden Puun voisi sanoa olevan edelläkävijä, sillä se on koko olemassaolonsa ajan tehnyt laatutuotteita kotimaisesta puusta. Se on kannattanut: Varkauden Puu on kasvanut kahden perustajan yrityksestä 40 ihmistä työllistäväksi vientiyritykseksi, jonka liikevaihto hipoo jo seitsemää miljoonaa euroa.

Varkaudesta vientiin

Toimitusjohtaja Timo Tenhunen perusti Varkauden Puun yhdessä vaimonsa Kaija Tenhusen kanssa vuonna 1978. Konepuusepäksi kouluttautunut Tenhunen ei vielä tuolloin arvannut, miten isoksi yrityksen toiminta voi kasvaa.

– 1970-luvun lopulla meille ei löytynyt työpaikkoja, joten piti perustaa oma firma. Ostimme höyläkoneet ja rakennutimme tuotantohallin kotipaikkani maille, Tenhunen kertoo yrityksensä toimistossa Varkaudessa. Tuotantohalli on edelleen samalla paikalla, mutta toimitiloja on kasvatettu yrityksen kasvaessa. Tenhunen on kouluttautunut myöhemmin myös menetelmäsuunittelijaksi ja opiskellut työntutkimusta.  

Muutaman ensimmäisen vuoden Tenhuset työskentelivät yrityksessä kahdestaan. Kaija pyöritti talouspuolta, Timo höyläsi puuta ja suunnitteli. Aluksi yrityksessä höylättiin puupaneeleita tilauksesta asiakkaiden toimittamasta puusta. Maine kiiri, ja pian paneeleita alettiin toimittaa alueen eri rakennusliikkeisiin. Yrityksessä alettiin tehdä myös puulistoja.

Tenhuset palkkasivat hiljalleen lisää työntekijöitä. Tuotteiden toimitus laajeni suomalaiselle puukeskusketjulle, joka tunnetaan nykyisin Starkkina. Ulkomaanvienti alkoi vetää noin 25 vuotta sitten.

– Aluksi veimme puulistoja lähinnä Saksaan. Viennin kasvun myötä työntekijöitä lisättiin entisestään, Timo Tenhunen huomauttaa.

Suomalaisen yrityksen kasvutarina

  • Puutuotteita valmistavan Varkauden Puun perustivat Timo ja Kaija Tehnunen vuonna 1978.
  • Ensin puupaneeleita höylättiin tilauksesta. Kasvun myötä niitä alettiin toimittamaan rakennusliikkeisiin ja ulkomaan markkinoille.
  • Paneelien ja listojen lisäksi yritys kehittää markkinoille uusia tuotteita, kuten pirteän kuvaseinän.
  • varkaudenpuu.com

Varkauden Puu kehittää uusia tuoteinnovaatioita markkinoille. Esimerkiksi kuvaseinä on persoonallinen vaihtoehto perinteisille seinäkaakeleille.

Yrityksen kädenjälki näkyy

Vientimarkkinoiden paisuminen on kasvattanut yrityksen nykyisen kokoiseksi keskisuureksi puualan toimijaksi. Kaija Tenhunen on nyt edesmennyt, ja Timo jatkaa pariskunnan elämäntyötä.

Tuotteiden painotus on vuosien saatossa osittain muuttunut. Nykyisin eri puolille Eurooppaa menee eniten kaupaksi erilaisia puulistoja.

Nykyään Varkauden Puun liikevaihdosta iso osa tulee Keski-Euroopan viennistä. Tuotteita myydään pääosin Saksassa, Iso-Britanniassa ja Itävallassa. Euroopassa suomalaisesta puusta valmistettuja sisustus- ja rakennustuotteita arvostetaan.

– Vaalea pohjoismainen puu on kysytyintä. Suomessa ja Ruotsissa on laadultaan parhaat männyt. Meillä osataan käsitellä puuta hyvin ammattimaisesti, Tenhunen sanoo.

Varkauden Puulla on useita näyttäviä referenssikohteita. Venäjälle yritys on valmistanut puulistoja useisiin merkittäviin kohteisiin, kuten Moskovan sirkukseen, sekä ulkoseinälistat Moskovassa sijaitsevaan parlamenttirakennukseen.

Myös kotimaassa yrityksen tekemiä tuotteita löytyy tunnetuista kohteista. Yritys on tehnyt katto- ja seinäpaneelit presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen, joka valmistui vuonna 1991, ja julkisivun koristelaudoituksen pääkaupunkiseudulla toimivaan Laurea-ammattikorkeakouluun. Myös Helsingin olympiastadionin kattoelementit ovat Varkauden Puun valmistamat. 

Paneeleja ja listoja puusta

Varkauden Puun tarina on suomalainen kasvutarina, joka jatkuu. Nyt yritys tuo tuotantoaan laajemmin myös kotimaan markkinoille.

– Meillä on valmius tehdä monenlaisia erikoistuotteita puusisustamiseen ja -rakentamiseen kotimaisille asiakkaille, sanoo vienti- ja talouspäällikkö Marileena Pesonen

Varkauden Puun syvintä osaamista on valmistaa erilaisia muotoon höylättyjä puupaneeleita ja -listoja, joita moni sisustaja ja remontoija nykypäivänä metsästää. 

Erikoispaneeleita voi hyödyntää sisätiloissa monella tapaa. Yrityksen tuotevalikoimasta löytyy esimerkiksi rimapaneeleita, joilla voi luoda lämpöä ja luonnollista ilmettä yksittäisiin seiniin tai kattolaipioon.

Struktuuripintainen loimupaneeli ja muut kuviopintapaneelit sopivat esimerkiksi tehosteseiniin.

– Puuelementit ja paneelilla sisustaminen on nyt hyvin muodikasta, Marileena Pesonen sanoo.

Yritys valmistaa myös monenlaisia erikoispuulistoja harvinaisempiinkin kohteisiin. Jalka- ja kattolistoja on erikokoisia ja -mallisia, ja niitä valmistetaan myös mittatilauksena.

– Vanhoissa taloissa ei usein ole starndardimittaisia listoja, joita löytyisi rautakaupoista, mutta me voimme valmistaa asiakkaan tarpeisiin sopivan tuotteen. Olemme tehneet listoja jonkin verran esimerkiksi vanhoihin kartanoihin. 

Listat voidaan tehdä asiakkaalle sopivaan mittaan sahattuna, jolloin asiakkaalle ei jää hukkapaloja.

POHJOISMAISSA kasvavat parhaat männyt ja puuta osataan käsitellä ammattitaidolla.

Persoonallinen kuvaseinä

Yrityksessä kehitetään myös uusia tuotteita markkinoille. Uusimpia tuoteinnovaatioita on kuvaseinä, jolla voi uusia esimerkiksi keittiön sisustusta vaivatta. 

– Kuvaseinä on tuote, jolle näemme olevan kysyntää sisustusmarkkinoilla, sanoo Marileena Pesonen.

Kuvaseinässä on kuvia rennosti sidotuista kauniista kukkakimpuista, jotka leijuvat tummaa taustaa vasten. Kukkakuvat luovat tilaan persoonallisen ilmeen. Kuvien kukkakimput on sitonut floristi Anni Koponen.

– Kuvaseinä on raikas vaihtoehto seinäkaakeleille. Sen avulla voi personoida tilaa hieman samalla tavoin kuin erikoispaneeleilla: kodista voi tehdä omannäköisen, jolloin tila ei näytä samalta kuin muilla.

Lähitulevaisuudessa kuvaseinien valikoimaa laajennetaan, jolloin asiakas voi valita kuvaseinään yrityksen kuvapankista haluamansa kuvan. Tulossa on muun muassa maisemakuvia, ja kuvaseinään voi myös printata oman valokuvan.

– Myös asiakkaiden omia kuvia voidaan hyödyntää, kunhan ne ovat riittävän laadukkaita. Esimerkiksi matkoilta otetusta maisemavalokuvasta voi syntyä keittiöön mieluisa ilme, korostaa Tenhunen.

Edullisen kuvaseinän voi asentaa paikalleen vaivattomasti itse. 

Vastuullisuus on tärkeää

Varkauden Puun tuotteissa käytetään lähes ainostaan suomalaista, hyvälaatuista mäntyä. Pieni osa puusta tuodaan Ruotsista. Kaikki puu on ympäristösertifioitua.

– Käytämme PEFC-standardin mukaisesti tuotettua, kestävästi hoidettua puutavaraa, Pesonen korostaa.

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat yrityksen toiminnassa tärkeitä arvoja. Puulistoja tuotetaan yli 20 miljoonaa metriä vuodessa. Tuotantoprosessista syntyvä puru, hake ja katkaisupätkät hyödynnetään jatkojalostuksessa: puru paalataan kuivikkeeksi, jota käytetään esimerkiksi eläintiloilla, ja hake myydään lämmitysraaka-aineeksi. Myös prosessista ylijäävät katkaisupätkät jatkojalostetaan Jatkos Oy:llä.

– Mitään ei jää yli, vaan kaikki hyödynnetään, Tenhunen sanoo.

Yritys on myös siirtymässä vihreän, uusiutuvan sähkön käyttöön. 

Vastuullisuus ulottuu myös Tenhusen toimintaan työnantajana. Hän saa kiitosta pomona, joka pitää työntekijöistään hyvää huolta. Vaikka yrityksellä on ollut vuosien mittaan toisinaan vaikeitakin aikoja, Tenhunen näkee tulevaisuuden valoisana. 

– Haluamme pysyä pelissä mukana. Koskaan ei pidä luovuttaa, ja aina on ajateltava positiivisesti. Laadukkaat raaka-aineet, joista emme halua tinkiä, ja pitkä ammattitaito puun käsittelyssä takaavat menestyksen toivottavasti jatkossakin.

Haku