Hyppää sisältöön

Pohjoismainen potentiaali käyttöön sparraamalla

Pohjoismainen potentiaali käyttöön sparraamalla

22.02.2022

Innovestorin perustaja Tommi Äijälä kertoo Pohjoismaiden olevan yksi maailman kiinnostavimmista teknologisten innovaatioiden lähteistä.

Innovestorin keräämä partneriverkosto sparraa kotimaisia kasvuyrityksiä. Kasvuyritysten potentiaalin vapauttaminen koskee koko kansantaloutta.

TEKSTI | JOONAS RANTA KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Tommi Äijälä esittelee karttaa neuvotteluhuoneen näytöltä. Näkymä kattaa ison osan Pohjoismaita sekä Baltian maat – niin sanotun New Nordic -alueen. Sijoitusyhtiö Innovestorin perustaja ja toimitusjohtaja vertaa esillä olevaa aluetta Kalifornian Piilaaksoon.

– Piilaaksossa maailman suurimmat yritykset ovat osa paikallista ekosysteemiä. Useat eri toimijat työskentelevät yhdessä kasvuyrityksiin sijoittaen sekä koko systeemin kehityksestä laajemmin keskustellen, Äijälä kertoo.

Suomessakin toimitaan osana pohjoismaista ekosysteemiä. Se on hyvin potentiaalinen maaperä, joka tuottaa lahjakkaita, koulutetun työvoiman yrityksiä, jotka tähtäävät maailmalle – elleivät ole siellä jo.

– Pohjoismaisten kasvuyritysten potentiaali on valtava. Sen hyödyntämiseen tarvitsemme kuitenkin huipputason verkoston.

Innovestorin erottaakin perinteisestä sijoitusyhtiöstä se, miten yhtiö vaalii pohjoismaisen ekosysteemin kasvuyritysten potentiaalia laajan ja jatkuvasti kasvavan partneriverkostonsa kautta.


Yhdessä pidemmälle

Innovestorille jokainen osapuoli on tärkeä osa ekosysteemiä. Niin yrittäjät, kumppanit  kuin sijoittajatkin.

– Haluamme olla konkreettisesti mukana rakentamassa menestystarinoita, Äijälä painottaa.

Innovestor voi todistaa käytännön työllään, ettei kyse ole sanahelinästä. Yritys järjestää vuodessa yli 200 tapahtumaa, joissa se tapaa yli 10 000 ihmistä. Lisäksi Innovestorin toteuttama valtakunnallinen yritysten kasvun sparrausohjelma, Kasvu Open, sai viime vuonna Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon.

Kasvuyritysten menestys perustuu usein innovaatioiden disruptoivaan voimaan. Se tarkoittaa näkökulmia, tuotteita ja palveluita, jotka muokkaavat vanhoja toimintamalleja pysyvästi.

– Keskustelujemme perusteella on selvää, että vaikkapa suurien korporaatioiden toimitusjohtajien huoli koskee usein uusia, yllättäviä kasvuyrityksiä, jotka voivat tarjonnallaan mullistaa koko kentän.


Koko yhteiskunnan etu

Innovestor sijoittaa itse ankkurisijoittajana ja myös omistaa kauppaamiaan osakkeita. 

– Me emme myy sijoittajille mitään, mihin emme itse usko.

Pohjoismaat ja Baltia edustavat maailman kiinnostavinta sijoitusaluetta erityisesti teknologia-alalla. Alueen tarjoamien mahdollisuuksien vaalimisella on myös suuri yhteiskunnallinen vaikutus. Suomalaisten kasvuyritysten tukeminen on erittäin tärkeää kansantaloudelle. Se uusii yrityskantaa sekä synnyttää työpaikkoja ja talouskasvua.

Historiallisesti listaamattomat yritykset ovat myös olleet yksi parhaiten tuottavista omaisuuslajeista. 

– Ennen kaikkea me haluamme saada Pohjoismaisesta ekosysteemistä kaiken irti yhdessä. Se tarkoittaa, että mekään emme tee tätä yksin. Jos haluat mennä nopeasti, mene yksin. Jos haluat mennä pitkälle, kulje yhdessä, Äijälä päättää.

Haku