Hyppää sisältöön

Pohjoinen lumoaa luokseen

Pohjoinen lumoaa luokseen

26.01.2021

Lapin taianomaiset maisemat, rauha ja puhdas luonto ovat houkutelleet useita ihmisiä vakituisesti luokseen. Etätyöt onnistuvat vaivatta hyvien yhteyksien ansiosta.

Lapin rikkumaton rauha ja luonto ovat innostaneet kotimaan matkailuun. Osa on jopa hankkinut Lapista vapaa-ajanasunnon. Inergian vesi-, sähkö- ja lämpöverkot luovat oivat olosuhteet elolle Pohjois-Lapissa.

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN  KUVA | JUHA KAUPPINEN

Inergia Oy:n toimitusjohtajaa Tommi Koskista ja teknistä asiantuntijaa Harri Ukkolaa yhdistää työpaikan ohella rakkaus Pohjois-Lapin luontoon. Suomineidon hymyilevät kasvot vangitsivat Ukkolan huomion jo hänen ollessaan pikkupoika, Koskinen puolestaan koki rakastumisen aikuisiällä. 

– Koskemattoman luonnon tarjoama rauha, kahdeksan upeaa vuodenaikaa ja tunturipurojen juomakelpoinen vesi. Täällä pääsee halutessaan täysin irti arjesta ja matkapuhelinverkosta. Ei tällaista ole muualla, reilut kolme vuotta sitten pääkaupunkiseudulta pohjoiseen muuttanut Koskinen tiivistää.

Luonnon rauhan ohella matkailijaa houkuttelevat pohjoisen mainiot harrastemahdollisuudet. Retkeily, vaeltaminen, tuntureilla samoilu, maastopyöräily sekä kalastus ja metsästys ovat monien pohjoisen kävijöiden mieleen. Useimmat nauttivat myös hiihtämisestä ja moottorikelkkailusta lumisessa talvessa.

– Kalastuksen harrastajana ja luonnossa liikkujana arvostan Tenon ja Ivalojoen sekä Inarijärven kalastusmahdollisuuksia ja valtion laajojen metsäalueiden jokamiehenoikeuksia. Jalokalaa riittää kalastettavaksi ja Ivalojokea on tullut myös veneellä kuljettua, Ukkola toteaa.

Helsinkiin 90 minuutissa

Monien mielestä Pohjois-Lappi on harmillisen kaukana. Koskinen ja Ukkola kuitenkin muistuttavat, että Ivalon lentokentälle lentää Helsinki-Vantaalta puolessatoista tunnissa. Korona-aikanakin reitti on ollut vilkkaasti liikennöity. 

Ajan viettämistä pohjoisessa helpottavat osaltaan myös nykyaikaiset etätyömahdollisuudet. Moni kuntalainen tekeekin etätöitä Pohjois-Lapista käsin. Ja mikäpä siinä on tehdessä, kun langaton netti toimii harvaan asutulla alueella viiveettä.

Viimeisen vuosikymmenen aikana pohjoisen tenho on vetänyt Pohjois-Lappiin paljon uusia vapaa-ajanasukkaita ja Inarissa myös vakituisten asukkaiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa. Tontit, mökit ja asunnot ovatkin kysyttyjä ja parhaat myydään nopeasti. Ukkola ja Koskinen vinkkaavat etsimään tontteja esimerkiksi kuntien ja Metsähallituksen kautta. Usein myös suorat kontaktit maanomistajiin kannattavat, sillä monet tonteista ovat hiljaisessa myynnissä. 

– Inarin ja Utsjoen kunnat suhtautuvat positiivisesti poikkeuslupiin sekä asuntojen ja loma-asuntojen käyttötarkoituksen muutokseen. Itse sain muutettua Ivalojoen rannalla sijaitsevan loma-asuntoni vakituiseksi kodiksi, Koskinen kiittelee. 

Toimintavarmuus ei horju

Inergia Oy tuottaa kaukolämpöä, vastaa sähkönjakelusta ja vesihuollosta Inarin ja Utsjoen kunnissa sekä Sodankylän pohjoisosissa. Ukkolan ja Koskisen mukaan sähkö-, vesi- ja lämpöverkkojen saatavuus Pohjois-Lapin kylissä on hyvä. Inergian toimitusvarmuuskin on pitkän historian aikana hioutunut huipputasolle.

– Osaamme toimia arktisissa olosuhteissa, emmekä karsasta kovaakaan keliä. Esimerkiksi verkoston korjaukset onnistuvat todistetusti jopa yli 50 asteen pakkasessa. Se taitaa olla Suomen ennätys. Haluamme toimia vastuullisesti ja tarjota kestävästi tuotettua energiaa. Kaukolämpömme on tuotettu paikallisilla biopolttoaineilla, kaikki verkostoissamme käytetty sähkö on uusiutuvaa ja hanoista virtaa puhdasta pohjavettä ilman kemikaaleja, Koskinen kertoo.

Ukkola ja Koskinen painottavat, että Inergia haluaa tehdä asiakkaidensa elosta mahdollisimman mukavaa ja vaivatonta. Tässä tavoitteessa on selvästi onnistuttu, sillä Inergialla on energia-alan koulutus- ja tietopalveluyhtiö Adato Oy:n tekemän tutkimuksen mukaan Suomen tyytyväisimmät kaukolämpöasiakkaat. 

Asiakastyytyväisyyttä luodaan hyvällä asiakaspalvelulla, energian ja veden toimitusvarmuudella, reaaliaikaisen energiankulutuksen mahdollistavilla etäseurantatyökaluilla sekä kohtuullisella hinnoittelulla. Inergia on asettanut lupauksen, että pientalojen veden, sähkön ja lämmön hinnoittelu ei ylitä Suomen keskiarvohintoja.

– Ideoimme koko ajan uusia keinoja täyttää asiakkaidemme toiveet. Jokin aika sitten otimme käyttöön palvelumallin, jossa asiakas voi tilata sähkö-, lämpö- ja vesiliittymän yhdellä hakemuksella, Ukkola kertoo.

LUONTO ON ELINKEINO

  • Lappi elää ainutlaatuisen kauniista luonnostaan. Paikoin karut maisemat saattavat hämätä, sillä Lapin luonto on todella herkkä.
  • Ihmisen tekemät jäljet voivat näkyä Lapin luonnossa vuosikymmeniä, eivätkä joissain tapauksissa häviä ollenkaan.
  • Inergia pyrkii kaikessa toiminnassaan ottamaan huomioon ympäristön ja minimoimaan vahingot verkkoja rakentaessaan.

Haku