Hyppää sisältöön

Pitkän tähtäimen elinkaariajattelu tuottaa sadan vuoden taloja

Pitkän tähtäimen elinkaariajattelu tuottaa sadan vuoden taloja

26.04.2022

Uusia SATOkoteja valmistuu Helsingin Veräjämäkeen Jokiniementielle keväällä 2023. SATO rakentaa asukkailleen koteja, jotka kestävät sukupolvien yli.

SATO rakennuttaa vuosittain noin 1000 uutta asuntoa valmiiseen kaupunkiympäristöön hyvien liikenneyhteyksien ja palvelujen lähelle. SATOkodit rakennetaan kestämään sukupolvien yli.

TEKSTI JA KUVA | SATO

Elinkaariajattelu on kokonaisvaltaista toiminnan arviointia, jossa huomioidaan koko toimintaketju kaikkine vaikutuksineen, esimerkkinä ympäristökuormitus. Vastuullisuus on sisäänrakennettu ominaisuus SATOn elinkaariajattelussa.

– Meillä SATOssa elinkaarella tarkoitetaan aikaa, joka kuluu maankäytön ja rakentamisen suunnittelusta rakentamiseen, rakennuksen käytönaikaiseen ylläpitoon ja korjaustoimintaan, ja siitä edelleen rakennuksen purkuun ja purkutuotteiden lajitteluun saakka, sanoo SATOn suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen.

Elinkaariajattelu ohjaa myös SATOn kiinteistökehitystä. Yritys investoi pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa kohteisiin, jotka sijaitsevat hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden lähellä. Investoinneista tehdään myös aina vastuullisuusarviointi osana investointipäätöstä. Kestävät arjen valinnat ovat asukkaillekin helpompia, kun koti sijaitsee keskeisellä paikalla.  

Elinkaariajattelu ohjaa toimintaa

Elinkaariajattelun kautta SATOssa punnitaan päätöksiä uutta rakentaessa mutta myös vanhaa uudistaessa. Suunnittelussa kiinnitetään aina huomiota energiatehokkuuteen, mutta myös vuosikymmeniä kestäviin rakennusratkaisuihin. 

Jokaisessa uudis- ja peruskorjauskohteessa selvitetään maalämmön ja aurinkopaneelien käyttömahdollisuus. Uudiskohteissa energiatehokkuuteen vaikuttaa myös rakennuksen vaipan tiiviys sekä oikein mitoitettu ja lämpöä talteen ottava ilmanvaihto. 

Peruskorjauksissa tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta vähintään 30 prosentilla aikaisempaan verrattuna. Kaikki vuonna 2021 ja 2022 rakennusluvan saaneet SATOn uudiskohteet kuuluvat energialuokitukseltaan A-luokkaan. 

Tähtäämme siihen, että talojemme käyttöikä on 100 vuotta.

SATOn suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen

SATO on pitkäaikainen asuntosijoittaja, rakennuttaja ja omistaja. Monet yrityksen rakentamis- ja korjaamisratkaisuista ovat hinnaltaan hieman korkeampia kuin tavanomaisessa rakentamisessa. Esimerkiksi SATOn rakennuttamien asuintalojen rungot mitoitetaan normaalin 50 vuoden elinkaaren sijasta 100 vuoden elinkaarelle. 

– Ajattelemme asian niin, että me omistamme nämä talot ikuisesti ja haluamme sen vuoksi käyttää pitkän elinkaaren aikana paremmiksi todettuja ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja, Väisänen selventää. 

Elinkaariajattelun mukaisesti rakennukset tai rakennusten osat korjataan juuri oikeaan aikaan. SATOn omistamista kodeista vuosittain peruskorjataan satoja. 

– Tähtäämme siihen, että talojemme käyttöikä on 100 vuotta ja mahdollisesti ylikin, kun pidämme niistä hyvää huolta, Väisänen päättää.

Haku